?>

Ramazan'da kabızlıkla savaşın: İftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler

Ramazan ayında oruç tutarken kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarından kaçınmak için su tüketimine özen gösterin, lifli gıdalara ağırlık verin ve probiyotiklerle destekleyin. Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, sahur ve iftar arasında düzenli sıvı alımının önemine dikkat ç

Sağlık - 1 ay önce

Ramazan ayında oruç tutarken kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları sıkça yaşanabiliyor. Liv Hospital Samsun Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, bu sorunlardan kaçınmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları paylaştı.SU TÜKETİMİOruç tutarken uzun süre susuz kalmak, kabızlığın en önemli nedenlerinden biridir. Bu nedenle iftar ve sahur arasında bol su içmek büyük önem taşıyor. Uzm. Dr. Ecemiş, "İftar ve sahur arasında en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. Suyun yanı sıra şekersiz komposto, ayran, bitki çayları gibi sıvıları da tüketebilirsiniz." dedi.LİFLİ GIDALARSahurda ve iftarda lifli gıdalara ağırlık verilmesi, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Tam tahıllı ekmek, yulaf, kuru baklagiller, sebze ve meyve gibi lif açısından zengin gıdalar, sofradan eksik edilmemeli. Ayrıca kuru meyveler, özellikle kuru kayısı, kuru erik ve incir gibi gıdalar, lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelir.PROBİYOTİKLERYoğurt gibi probiyotik içeren gıdalar, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemini destekler. Bu tür gıdaların, özellikle Ramazan ayında düzenli olarak tüketilmesi önerilir.YAĞLI VE AĞIR GIDALARDAN KAÇININİftarda ve sahurda yağlı, kızartılmış ve ağır gıdalardan uzak durmak önemlidir. Bu tür gıdalar sindirimi zorlaştırarak hazımsızlığa ve kabızlığa neden olabilir. Uzm. Dr. Ecemiş, yemekleri yavaş yemenin ve iyice çiğnemenin hazımsızlığı önlemeye yardımcı olacağını belirtti.DÜZENLİ EGZERSİZİftar sonrası hafif egzersizler yapmak, sindirim sistemini harekete geçirir ve kabızlık sorununu önler. Özellikle yürüyüş gibi hafif aktiviteler, sindirimi kolaylaştırır.

DİĞER ÖNERİLERSahurda kahve ve çay tüketimini sınırlamak gerekir. Kafein, vücuttan su atımını artırarak kabızlığa yol açabilir. İftardan sonra rezene veya papatya çayı içmek, sindirimi rahatlatır ve hazımsızlığı engeller. Uzun süreli kabızlık yaşayan kişilerin, altta yatan sağlık sorunlarını belirlemek için bir doktora başvurması önerilir.

SAHUR VE İFTAR MENÜSÜ ÖNERİSİSahur:1 kâse yulaf ezmesi (süt veya yoğurt ile)1 adet haşlanmış yumurta1 porsiyon meyve (örneğin, elma veya armut)1 avuç içi kadar ceviz veya bademBol suİftar:1-2 adet hurma1 kâse mercimek çorbası1 porsiyon ızgara tavuk veya balıkBol yeşillikli salata1 kâse yoğurtBol su

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'in dev et firması konkordato ilan etti!

2025-02-20 12:38 - Yerel

“Harem-Selamlık” gezi

2025-02-21 12:09 - Gündem

Maydonoz Döner'e kayyum atandı!

2025-02-21 16:08 - Gündem

Altay Kar Fırtınası giriş yaptı: İşte İstanbul'da anbean yaşananlar...

2025-02-21 02:08 - Gündem

Survivor'da kim elendi? Survivor'da 21 Şubat'ta elenen isim...

2025-02-21 02:09 - Magazin

İstanbul'da trafiğinde 'kar tatili' etkisi: Yoğunluk yüzde 20'ye düştü

2025-02-21 10:09 - Gündem

Erdoğan'dan Özgür Özel'e: Başkomutan olarak sana sesleniyorum; ayaklarını denk al!

2025-02-26 19:48 - Siyaset

CHP'den Erdoğan'a yanıt: Biz, önünde titreyen atanmış bakanlara benzemeyiz

2025-02-26 19:52 - Siyaset

Savcılık, İmamoğlu'nun diplomasına ilişkin üniversiteden belge istedi

2025-02-26 11:54 - Gündem

Özgür Özel: Erdoğan'ın diplomasının olmadığı açık!

2025-02-26 19:56 - Siyaset

İlgili Haberler

Hangi durumlarda burun estetiği yapılamaz?

00:00 - Sağlık

12 kez kalbi durdu, yaşama tutundu!

00:00 - Sağlık

Bayramda eczaneler açık mı? 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde eczaneler açık mı?

00:00 - Sağlık

Toplum sağlığı derneklerinden gözaltı sürecine tepki

00:08 - Sağlık

Araştırma: Beyin hangi yaşta yaşlanmaya başlıyor?

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Faruk Bildirici: Beni de benden habersiz AKP üyesi yapmışlar!

23:22 - Gündem

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı boykot çağrılarına soruşturma başlattı

23:13 - Gündem

Berkay Gezgin'den Silivri'den mesaj: Her şey çok güzel olacak!

22:59 - Gündem

Bakan Yerlikaya duyurdu: Ramazan Bayramı tatilinde 17 bin 427 sürücüye işlem uygulandı!

21:39 - Gündem

Emre Kınay'dan 'Gökhan Ünver' çağrısına yanıt: Gösterimler iptal edildi!

20:38 - Gündem