?>

Reçetesiz antibiyotik kullanmayın!

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü kapsamında açıklamada bulundu.

Sağlık - 7 yıl önce

Antibiyotiğin her hastalığa şifa olmadığını ve doğru kullanılması gerektiğine vurgu yapan Yazı, sözlerine şöyle devam etti:

“Günümüzde antibiyotiklerin gereksiz kullanımı önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gereksiz ve uygunsuz antibiyotik kullanımı toplumda ve hastanelerde büyük bir problem haline gelen antibiyotik direncine sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü antibiyotiklerin yaklaşık yarısının gereksiz yere kullanıldığını işaret etmektedir. Antibiyotik direnci demek, antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğini kaybetmesidir. Bu hem toplum kaynaklı hem de hastane enfeksiyonlarında ciddi seyirli hasta oranlarının artmasına, tedavinin başarısızlığına, hatta ölümle sonuçlanan vakalara yol açmaktadır. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın daha uzun sürmesine yol açmaktadır. Bu tedavinin uzamasına ve maliyetinin artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca dirençli bakteriler hastanın durumuna bağlı olarak idrar yolu, akciğer, cilt ve kan dolaşımı enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir.

Yapılan araştırmalarda nezle ve grip gibi antibiyotik tedavisine gerek olmayan hastalıklarda bile antibiyotiğin yaygın olarak kullanıldığı, antibiyotiklerin kullanılması gerektiği durumlarda ise ilacın hekimlerin önerdiği doz, şekil ve sürede kullanılmadığı tespit edilmiştir.

Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır

Hekimlere antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Hekim önerdiğinde ise antibiyotiklerin mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanılması gerekmektedir. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiği, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmamalıdır. Grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamalıdır. Antibiyotikler burun akıntısını, öksürüğü hafifletmez. Antibiyotiklerateş düşürücü veya ağrı kesici değildir. Gebelik, emzirme durumu, kronik hastalıkların varlığı ve başka ilaçların kullanımı hekime bildirilerek uygun antibiyotiğin seçilmesi sağlanmalıdır.

Antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı ve duyarlılığımızı artırmamız gerekmektedir. Bu amaçla sadece belirli gün ve hafta bazında değil her zaman bu konuda duyarlılığı arttırıcı kampanyalar, eğitimler, politikalar yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığımız tarafından sene başında uygulamaya konulan hızlı beta testleri de  gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçebilmek için başlatılan  uygulamalardan sadece birisidir. Yapılan bu  testle birlikte bakterinin viral olup olmadığı belirlenerek viral olmayan bakteriye  antibiyotik tedavisi uygulanmayacaktır.

Toplumda akılcı antibiyotik bilincinin artırılmasında hekim, eczacı,  hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/ hasta yakını, ilaç sektörü gibi pek çok paydaşa iş düşmektedir.

Bu kapsamda akılcı antibiyotik kullanımı konusunda el birliği ile daha sağlıklı bir geleceğe emin adımlarla ilerlemek için toplumuzun her kesiminden destek bekliyoruz. Vatandaşlarımızdan da verdiğimiz önerileri dikkate almalarını önemle rica ediyoruz.

Haftanın Öne Çıkanları

Omurga eğriliklerine karşı önemli çalışma

2017-11-17 17:07 - Sağlık

Merveşehir Mahallesi’ne Jimnastik Spor Okulu

2017-11-17 17:19 - Yerel

Reçetesiz antibiyotik kullanmayın!

2017-11-17 18:03 - Sağlık

Amatör futbolculara malzeme yardımı

2017-11-17 17:23 - Yerel

Beykent’te yeni açılan yollara asfalt

2017-11-17 17:16 - Yerel

Mavi ışık göz sağlığını tehdit ediyor!

2017-11-17 17:12 - Sağlık

İlgili Haberler

Dr. Ayşe Gümüş Demirçubuk Medical Point'te

00:00 - Sağlık

Dr. Emine Kolu, Sanko Üniversitesi Hastanesi’nde

00:00 - Sağlık

Yeni bir kök hücre tedavisi kornea hasarını iyileştirdi

00:00 - Sağlık

Aile hekimleri, ebe ve hemşireler, yeniden iş bırakıyor!

01:38 - Sağlık

Yaygın görülen vajinal 'dengesizlik' cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olabilir

00:09 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD’nin en çok aradığı uyuşturucu baronlarından biri yakalandı

10:38 - Gündem

Siber Güvenlik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

03:09 - Gündem

Putin, askeri üniforması ile Ukrayna ordusuyla çatışmaların sürdüğü Kursk bölgesine geldi

02:09 - Dünya

Trump'ın Özel Temsilcisi Witkoff, ateşkes görüşmeleri için Moskova'ya gidiyor

01:00 - Dünya

Markete girip cinsel organını gösterdi: 2 sene önce de aynı suçu işlemiş!

00:00 - Asayiş