Gaziantep’te yaşayan ve çektiği fotoğraflarla anıları da yaşatan fotoğraf sanatçısı ve Coğrafya Öğretmeni İbrahim Şimşek ile yaptığımız söyleşide hem fotoğraf sanatını hem de öğretmenliği konuştuk.
”Lastik ayakkabıdan fotoğraf makinesi yapar, delik deler, sonra da boynuma asardım”
Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Bu özel günde fotoğraf sanatçısı İbrahim Şimşek ile röportajımızda kendisi hem öğretmenliğin hem de fotoğraf sanatçılığının hayatın içinden geldiğini ve bundan dolayı ikisini de rahatlıkla verimli olarak bir arada yaptığını söyledi.
Fotoğraf denince aklınıza ilk gelen nedir?
Yaşanılan andaki ışık ile zamanı dondurup, tarihe not düşmek.
Fotoğraf merakı ve yolculuğu sizde nasıl ve nerede başladı?
Köyde başladı, Gölbaşı’nın Çelik köyünde. O zamanlar çocuktum, hep bir fotoğraf makinem olsun isterdim. Ancak koşullar buna engeldi.Ben de lastik ayakkabıdan makine yapar, delik deler, sonra da boynuma asardım.
Sizce öğretmenlik ve fotoğraf sanatı nasıl ve nerede kesişir?
Aslında ikisinde de yaşayarak öğrenip öğretmek vardır. Yani ikisi de insanoğlunu ve içinde yaşadığı coğrafyayı konu alır. Temelinde”insan” bulunan her şeyin buluşma ya da kesişme noktası ”sevgi’dir. Çocukları seviyorum, öğretiyorum. Çocukları seviyorum fotoğraflarını çekiyorum.
Öğrencilerde eğitim nerede başlar?
Genç, yaşlı ,kadın ,erkek her öğrencide, her öğrenende eğitim ilk önce ailede başlar. Aile ise şunu diyebilmeli, ”Ben gerekirse varımı yoğumu satarım yine de eğittiğim çocuğumu okuturum, okuldaki öğretmen de öğretir”.
Hem öğrenciler hem fotoğraf sanatı zor olmuyor mu?
Kesinlikle zor olmuyor, bilakis öğretmek de fotoğraf da hayatın içinden geldiği için işimi kolaylaştırıyor. Alanım da coğrafya olduğu için, her fotoğraf serüvenimde öğrencilerime anlatacağım konuları daha iyi pekiştirmiş oluyorum. Bu anlamda bilgilerimi sürekli güncel, kendimi de aktif tutmuş oluyorum.
Ailenize vakit ayırabiliyor musunuz?
Bir insanın hobisi olursa o insan ailesiyle mutlu olur. Her anı güzel değerlendirir, çünkü fotoğrafın güzelliği onlardan gelir. Eşim Nevin ve çocuklarım Deniz ile Aras her an yanımdalar. Zaman zaman onlara sorduğumda çok eğlendiklerini söylüyorlar. Çünkü ben stüdyo ya da sadece şehir fotoğraflarını çekmiyorum. Ben doğayı, köyleri, nehirleri, çocukları, yaşlıları kısacası coğrafyayı çekiyorum.
24 Kasımda bir öğretmen olarak öğrencilerinizden ne bekliyorsunuz ve sizi en çok mutlu edecek hediye nedir?
Kocaman bir kadraj ve içinden gülen çocuklar. Yanı sıra eğlenen gençler, ellerinde çiçekler eken neneler, tarlaları süren dedeler, rengarenk insanların , mutlu yaşadığı bir fotoğraf isterim.
İbrahim Şimşek kimdir?
Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Şimşek 1975 yılında Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Çelik köyünde dünyaya gözlerini açmıştır. Yaklaşık 20 yıldır fotoğraf sanatı ile ilgilenen Şimşek, bölgesel, ulusal ve uluslararası bir çok fotoğraf yarışmasında aldığı derecelerle ödüle layık görülmüş, zaman zaman yurdun çeşitli bölgelerinde fotoğraf sergileri açmıştır. Gaziantep’in Nizip ilçesinde Coğrafya Öğretmenliği yapan İbrahim Şimşek evli ve 2 çocuk babasıdır.
Güney24 /Orhan Erkılıç