?>

Şarj kabloları da hack cihazlarına dönüşüyor

Satın aldığınız yeni bir şarj kablosunun, aslında telefonunuzu gözetleyen bir hacker silahına dönüşebileceğinden hiç şüphe eder miydiniz?

Teknoloji - 4 ay önce

Dijital dünyada güvenlik tehditleri hızla artıyor ve bu konudaki gelişmeleri takip etmeyenlerin, hacker'ların kurbanı olmaktan kaçınması çok zor.

Güvenlik uzmanları şimdi, telefonların şarj kabloları hakkında yeni bir uyarı yaptılar. Orijinal şarj kablosu yerine üçüncü parti ucuz şarj kablosu kullananlar büyük bir risk altında. Eğer kabloyu üreten / satan şirket güvenilir bir donanım üretici değilse, bu kabloları içine minik çipler yerleştirerek, telefonu tarayan bir casus cihazına dönüştürmeleri mümkün oluyor.

UCUZ ŞARJ KABLOLARI TEHLİKELİ

Chip'in yer verdiği ayrıntılara göre içine süper küçük elektronik bileşenlerin saklandığı bu kablolar, bilgisayarın kendi Wi-Fi anteni aracılığıyla internete bağlanabiliyor, bağlandığı telefonları veya bilgisayarları gözetleyebiliyor, tüm dosyalara erişebiliyor. Saldırgan, bir kez bağlandıktan sonra cihazın tamamen kontrolünü bile ele geçirebiliyor.

Maalesef, sıradan kullanıcıların bu casus cihazlarının varlığını anlaması mümkün değil. Güvenlik araştırmacıları ise özel cihazlarla, cihazların röntgenini çekerek içinde "olmaması gereken" elektronik bileşenler olup olmadığını kontrol ettiklerinde, bazı "ucuz" şarj kablolarının içinde bu tehlikenin varlığını keşfettiler.

Dolaysıyla, şarj kablosu alırken ya orijinal cihaz üreticisinin yedek parçasını tercih etmeye çalışmalısınız, ya da saygınlığından ve güvenilirliğinden emin olduğunuz kurumsal büyük üreticilerin yedek parçalarını seçmek çok daha güvenli olacaktır.

Dahası, restoranlarda, havalimanlarında veya kamuya açık başka alanlarda, telefonları şarj etmek için sunulan yabancı kabloların da bu tür tarayıcılar içermediğinin hiçbir garantisi yok.

Haftanın Öne Çıkanları

Manisa Basket evinde kayıp!

2024-12-05 00:00 - Spor

ABD basınından flaş iddia: 'ABD, Esad'ın birkaç günde düşeceğine inanıyor'

2024-12-08 00:08 - Dünya

TFF'de Ahmet Köse'den istifa kararı!

2024-12-06 00:39 - Spor

Gazeteci Ayşenur Arslan'a hapis talebi

2024-12-06 03:38 - Gündem

Adana'da feci olay... Uzman çavuş, polisi şehit etti!

2024-12-07 08:39 - Asayiş

Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü

2024-12-04 21:08 - Asayiş

Son Dakika... Rus haber ajansı duyurdu: 'Esad ve ailesi Moskova'ya vardı'

2024-12-08 21:08 - Dünya

Erdoğan: Liderler arasında ben ve Putin kaldık, diğerleri elimine oldu

2024-12-09 00:08 - Gündem

Tedavisi imkansız süper bakteri yayılmaya başladı

2024-12-07 00:08 - Sağlık

CHP'den seçilen Belediye Başkanı AK Parti'ye geçti

2024-12-05 12:59 - Siyaset

İlgili Haberler

Şirketler artık klasik CV ile alım yapmıyor: Yapay zekâ başrolde

00:00 - Teknoloji

Dünya Ekonomik Forum Raporu’na göre mesleklerin yüzde 22’si dönüşecek: İşler kökten değişiyor

00:00 - Teknoloji

PlayStation'da binlerce oyunda indirim başladı

00:00 - Teknoloji

Online basın bülteni servisi inceledi: Siber saldırılarda tarihi rekor, 1,3 milyar kişi mağdur!

00:00 - Teknoloji

Yapay zeka desteğiyle çevresel riskleri erken tespit eden yerli girişim yurt dışına açılıyor

00:00 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sapanca Gölü'nde kano alabora oldu: 15 yaşındaki çocuk kayıp

00:38 - Gündem

Ekrem İmamoğlu eylemlerine jet hızıyla iddianame!

22:24 - Gündem

İmamoğlu'ndan gençlere mesaj var: Cesaretlerine hayranım

22:08 - Siyaset

Erkan Baş'tan Ekrem İmamoğlu'na ziyaret: 'Bu iktidarı mutlaka yıkacağız!'

21:38 - Siyaset

Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir tutuklandı

21:09 - Gündem