?>

Şireci işçilerinin eylemi mitinge dönüştü!

Gaziantep'te düşük maaş zammına karşı çıktıkları için işten atılan Şireci Tekstil işçilerinin direnişi sürüyor.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Gündem - 2 yıl önce

Gaziantep'te düşük maaş zammına karşı çıktıkları için işten atılan Şireci Tekstil işçilerinin direnişi sürüyor. 

Gaziantep OSB'de düşük zam dayatmasına karşı üç fabrikadan 2 bin Şireci işçisinin başlattıkları iş bırakma eylemi, patronun işçileri hukuksuz şekilde işten çıkarmasıyla daha da büyüdü.

Gaziantep'te cumartesi günü yapmak istedikleri yürüyüşte polis engeli ile karşılaşan işçiler saat 17.00’de Gaziantep Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Mitinge dönüşen açıklamaya yüzlerce işçi ve işçi yakınının yanı sıra Başpınar’daki diğer fabrikalardaki işçiler, sendikalar ve siyasi partiler katıldı.

"İSTEDİĞİMİZ HAKKIMIZ"

Açıklamada konuşan işçi temsilcisi Mehmet, 5 gündür grevde olduklarını ve ne su ne de yemek ihtiyaçlarını giderebildiklerini belirtti. 2 bin TL için çocuklarını bırakıp eyleme geldiklerini belirten Mehmet, direnişi sürdürme çağrısı yaparak şunları söyledi: “Hakkımızı aradık diye çıkış mesajı gönderdiler. Hakkımızı ver güzel güzel çalışalım. Patron açıklama yapmış 'Haklarını veriyoruz' diye. Madem veriyorsun bu kadar işçi neden burada?" 

Ardından konuşan bir diğer işçi temsilcisi Ahmet ise "Emeği, çoluğu çocuğu için kalkıp gelen bütün işçi kardeşlerime teşekkür ediyorum. Aynı gemide değiliz. Aynı değeri görmüyoruz. Hakkımızı alsaydık buraya hiç gelmezdik. İstediklerimiz sadece hakkımızdır, fazlası değil” dedi.

"KENTİ YÖNETENLER İŞÇİNİN DEĞİL PATRONUN YANINDA"

Cumartesi günü Şireci patronu Ahmet Şireci'nin şikayeti üzerine gözaltına alınıp ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, direnen işçilerin mutlaka kazanacağını söyledi.

Pandemi sürecinde işçiler hariç herkese izin verildiğini ve çok sayıda işçinin Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirdiğini hatırlatan Türkmen, "Pandemi döneminde bile patron zenginliğine zenginlik kattı" dedi.

Bu kavganın sadece Şireci işçilerinin değil bütün Antep'in hatta bütün Türkiye işçilerinin kavgası olduğunu belirten Türkmen, "Başpınar patronları ihracat rekorları kırarken siz hakkınızı aradığınız için 'hain 'oldunuz. Bu kavga sadece Şireci işçilerinin olsaydı diğer patronlar Ahmet Şireci'ye dayanışma mesajları atmazdı. İlk günden itibaren karakol haline getirilen direniş alanı gösteriyor ki bu kenti yönetenler, onların amirleri işçinin yanında değil patronun yanındadır" dedi.

Türkmen, işçileri ve onların hakkını savunanları "provokatörlükle" suçlayanlara da "Gelin biz çekilelim, siz savunun o zaman" diye seslendi.

KARACA: İŞÇİLER YETER NOKTASINDA

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da işçilerin aldıkları ücretin yoksulluk sınırının altında kaldığını, geçinmekte zorlandıklarını dile getirdi.Ankara'daki belediye işçilerinin, Dersim'deki elektrik işçilerinin mücadelelerine değinen Karaca, "Sadece Antep'te değil ülkenin dört bir tarafında 'Bıçak kemiğe dayandı' diyor işçiler" dedi.İşçilerin "Artık yeter" noktasına geldiğini vurgulayan Karaca, "İşçiye 'Kriz var' diyorlar. Antep'te 2022 yılında 4,5 milyar dolarla ihracat rekoru kırdılar. Antep işçileri ise açlık rekorları kırıyor. Dünyayı yediler doymadılar. İşçilerin 2000 TL'lik ek zam talebinin üstüne yatmak istiyorlar" diye konuştu.Gaziantep milletvekillerine de seslenen Karaca, "Bizim görevimiz işçinin yanında durmaktır. Gelin hep beraber onların yanında olalım” dedi."Eğer bir provakasyon varsa o da işçiyi polisle karşı karşıya bırakmak, güneşte günlerce bekletmek, sendikacıyı gözaltına almaktır" diyen Karaca, son olarak "Başpınar'daki bütün işçilere sesleniyorum, artık patronların düzeni değişmeli. İşçiler bir arada artık daha güçlü. Geleceğimiz için burdayız. İşçilerin de insan gibi yaşamaya hakkı var. Biz köle değiliz, insanız" ifadelerini kullandı.

MERİÇ: BU SORUN ÜLKENİN SORUNUDUR

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç ise artan kiralar, ulaşım ücretleri ve ekmek fiyatlarına dikkat çekerek işçilerin geçim sıkıntısına vurgu yaptı. Meriç, "Bu sorun ülkenin sorunudur. Ülkeyi yönetenlerin işçilerin sesini duyması lazım. İnsanca onurlu bir şekilde yaşayabileceğiniz maaşı alabilmelisiniz" dedi. 

Kaynak: Evrensel 

Haftanın Öne Çıkanları

Halil Konakçı'ya en güzel yanıt imamdan geldi!

2023-08-11 17:26 - Gündem

Cemil Kılıç'tan Halil Konakçı'ya sert tepki

2023-08-11 17:08 - Gündem

İşte, intihar eden müftünün 'mimlenme' nedeni...

2023-08-08 10:25 - Gündem

Uzman Onbaşı Uğur Özdemir Şehit oldu!

2023-08-09 18:23 - Gündem

Suriyelilerin gasp ettiği kardeşini kurtarırken bıçaklandı!

2023-08-07 09:54 - Asayiş

Özgür Demirtaş'ın Buket Aydın'a yanıtı gündem oldu

2023-08-07 14:27 - Gündem

Mete Gazoz dünya şampiyonu oldu

2023-08-06 20:47 - Spor

Atatürk düşmanı Halil Konakçı Hatay'ı Arap yurdu ilan etti!

2023-08-10 20:38 - Gündem

Kılıçdaroğlu ve Tuncelilere ağır hakaret!

2023-08-08 08:35 - Magazin

Benzine 3 TL, motorine 4 TL daha zam geliyor...

2023-08-09 11:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

İngiltere'de Jose Mourinho yorumu! 'Futbol tarihinin en büyük intikam turu'

18:09 - Gündem

Şişli’de park halindeki otomobil alev alev yandı

17:39 - Gündem

Hilede rekor... O peynir markası her ürünüyle ifşa listesine girdi!

17:38 - Gündem

Kazdağları’ndaki ağaç katliamı İzmir’de protesto edildi

17:09 - Gündem

Konferans Ligi'nde son 16 turu eşleşmeleri belli oldu!

17:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Yavuz Ağıralioğlu Gaziantep’e geliyor

18:15 - Siyaset

Türkiye'nin en zenginlerinden... Murat Ülker soyadını neden değiştirdiğini açıkladı

18:08 - Ekonomi

Hilede rekor... O peynir markası her ürünüyle ifşa listesine girdi!

17:38 - Gündem

Maydonoz Döner'e kayyum atandı!

16:08 - Gündem

AKP’nin imam hatip derneğine kiraladığı binayı CHP sanat merkezine dönüştürdü

14:38 - Gündem