Kazdağları'ndaki ağaç katliamı, Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü'ne Millet Bahçesi, şimdi de Gaziantep'in akciğeri olarak bilinen Sof Dağları'nda yapılan taş ocağı çalışması sosyal medyada vatandaşları isyan ettirdi.
Sosyal medyada günlerdir seslerini duyurmaya çalışan Gaziantepliler Sof Dağları'nda yürütülen taş ocağı çalışmalarının durdurulması için kampanya başlattılar. Gaziantep'in akciğeri olarak bilinin Sof Dağı ve yaylasındaki taş ocağı çalışmaları sürerken tepkiler de çığ gibi büyüyor. CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
Gazi şehrin en büyük şansı SOF DAĞI denen eşsiz güzellikteki tek dağı dünyanın en iyi 3uncu oksijenine sahip harika konumdaki dağında Taş ocagi faaliyetleri hızla çoğaldı resmen Gazi şehir ölümünü tetikliyor havasını yok ediyor.
SOF DAĞLARI
Güneydoğu Torosların uzantısı olan Sof Dağları'nın üzerinde bulunan Sofdağı Yaylası, Gaziantep'e 32 km. uzaklıktadır. Gaziantep şehir merkezine yakın olmasından dolayı hafta sonları yoğun ziyaretçi almaktadır. Yaylanın 3 km. öncesindeki Sof Alıcı Köyü'ne kadar yol asfalt olup, köyden yaylaya kadar olan yol ise stabilizedir. Sofdağı Yaylası; Gaziantep Platosu'nu yüksekten seyretmek, doğa ile baş başa kalmak, gürültüsüz, kuş sesleri ve su şırıltıları arasında doğa yürüyüşü, kamp ve piknik yapmak için ideal bir yerdir. Sofdağı Yaylası'nda rüzgarın tatlı esintisinin ağaçların arasından geçerken çıkardığı fısıltı, pınarlarından akan suların sesine karışır. Bazen kuş sesleriyle birlikte koyun melemeleri de duyulur. Sof Dağları'nın en yüksek tepesi olan ve adına Kepekçi Tepesi denilen yerde, oksijen miktarı son derece yüksek olup, havası çok temizdir ve insan sağlığı için faydalı ve ideal bir yerdir. Yılın en soğuk günlerinde dahi bol oksijen sebebiyle bu kesimde insanların terledikleri tespit edilmiştir. Sofdağı Yaylası'nın batısında küçük bir kaynağı bulunan Sofdağı içmesi, hafta sonlarında yakın yerleşimlerden gelenlerce ziyaret edilmektedir. Kaynaktan çıkan şifalı suyun çok az olmasına rağmen yöre halkı tarafından birçok iç ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Sofdağı yöresinde böcekler dahil 124 çeşit hayvanın yaşadığı, 96'sı tıbbi, 11'i baharatlı, 10'u çalı ve çit, 26'sı soğanlı, 12'si ağaç, 19'u meşe olmak üzere toplam 267 tür canlı bitkinin yetişmekte olduğu tespit edilmiştir. Yine Sofdağı ve çevresinde 20'nin üzerinde tatlı su kaynağı bulunmaktadır. Gerdek Pınarı, Cennet Pınarı ve Börek Pınarı bunlardan bazılarıdır. Sofdağı Yaylası yıllardan beri köylüler tarafından ve azda olsa yaz aylarında piknik yapmak için şehirden giden insanlarca kullanılmaktadır. Baharın başlangıcıyla beraber koyun ve keçi sürülerini önüne almış, çadırını battaniyesini atının terkisine yerleştirmiş çıngırak sesleri arasında yaylalara doğru yol alan bir topluluk görürseniz bilin ki onlar Sofalıcı köylüleridir. Köylüler bahar aylarında sıcaklık tenlerine değer değmez köyden yaylaya yol alırlar. Sonbaharın o kasvetli havaları bastırdığında ise köye dönüş hazırlıkları başlar. Yıllardan beri bu böyle sürüp gitmektedir. Yaylada köylüler tarafından sulu tarım yapılmakta, sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Yaz aylarında yaylayı ziyaret edenler, yoğurt, süt, yumurta gibi gıda maddeleri; domates, salatalık, fasulye gibi sebze ve çeşitli meyveleri yayladan temin edebilirler. Yaylada alt yapı mevcut olmayıp, elektrik bulunmaktadır. Su doğal pınarlardan veya garaf adı verilen geniş su kuyularından su motoruyla çekilerek sağlanmaktadır. Suyu son derece yumuşak(kireçsiz) ve soğuktur. Kaynak: Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Editör: Turgut Bozgeyik
!#**h15931**#!
!#**h15875**#!
!#**h15944**#!
https://www.youtube.com/channel/UCUS10fdomKzRNgFg3wqtEMg?view_as=subscriber