İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, organize suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in ortaya attığı iddiaların ardından AKP ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi içinde yalnız kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soylu’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki iki törene çağırmayarak yan yana görüntü vermekten kaçındı. Gözler şimdi partide “istenmeyen bakan” konumuna gelen Soylu’nun görevden alınıp alınmayacağına çevrildi.
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre Peker, her videosunda Soylu’yla ilgili iddialar ortaya atarken AKP’de derin bir sessizlik oluştu. Erdoğan, bakanlar ve parti yöneticileri Soylu’ya sahip çıkan açıklamalar yapmaktan kaçındı. AKP Grubu’nda 15 milletvekili Soylu’dan duyduğu rahatsızlığı parti yönetimine iletti.MHP lideri Bahçeli’nin Soylu’ya desteğini açıklamasından sonra Erdoğan da 26 Mayıs’taki grup toplantısında Soylu’nun yanında olduğunu açıkladı.Ancak bu süreçte Erdoğan, belirgin olarak Soylu’dan uzak duruyor. 8 Haziran’da 109. dönem kaymakam adaylarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul eden Erdoğan, Soylu’yu çağırmadı. 1 Temmuz’da külliyede kadına yönelik şiddetle mücadele eylem planı toplantısı düzenlendi. Erdoğan, törene Aile Bakanı Derya Yanık ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü davet etti. Ancak İçişleri Bakanlığı toplantıda yer almadı. Kulislerde Erdoğan’ın güvenlikle ilgili brifingleri de Soylu yerine, başka devlet yöneticilerinden aldığı konuşuluyor.Soylu, dün gazetecilerin İstanbul Belediyesi’nin kurban eti dağıtımının yasaklandığı haberlerini anımsatması üzerine “Ben bu dünyanın en kötü adamıyım” demesi, partiye mesaj olarak yorumlandı.Yaz aylarında açıklanması beklenen emniyet müdürleri ve valiler kararnamesinde Soylu’ya yakın kişilerin görevden alınması bekleniyor. Kararnamenin gecikmesinde de buna ilişkin yaşanan krizin etkili olduğu ifade ediliyor.
MİLLETVEKİLLERİ İSTİFASINI İSTEDİ
AKP'de Süleyman Soylu rahatsızlığı sürerken milletvekillerinin Soylu'nun istifa etmesini talep ettiği iddia edildi.
AKP’de suç örgütü lideri Sedat Peker’in gerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gerekse parti içindeki isimler ile ilgili iddiaları nedeniyle “rahatsızlık” yaşanıyor.
Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre; milletvekillerinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, “iddialarla ilgili serzenişte bulunduğu” ancak Erdoğan’ın “Gündemimizde Peker yok” diyerek, kestirip attığı ifade edilirken, aslında Erdoğan’ın “Soylu’yu görevden almak için doğru zamanı beklediğine” işaret ediliyor.
Soylu’nun şu anda görevden alınmaması ya da istifa ettirilmemesinin tek nedeninin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “terörle mücadelenin aksayabileceği, bunun da Türkiye’ye zarar verebileceği” gerekçesiyle Soylu’nun arkasında durması olduğu ifade ediliyor.
AKP kulisleri bugünlerde hareketli. Hareketliliğin nedeni de suç örgütü lideri Sedat Peker’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili iddiaları. İddialar karşısında her geçen gün gerek kabinede gerekse AKP içinde “Soylu’nun yalnız kaldığı” dillendirilirken, AKP’li milletvekillerinden ve parti yönetiminden de Erdoğan’a, Soylu ile ilgili serzenişlerin geldiği belirtiliyor.
AKP’deki milletvekilleri, “İddialar karşısında gereği yapılmadığı takdirde kamuoyu nezdinde hem parti hem de iktidar daha fazla yıpratılmak istenecek. Muhalefet bugünlerde iktidarı en fazla Soylu üzerinden eleştirmeye başladı. Ayrıca bu iddialar kamuoyunda da karşılık görmeye başladı. Süreç 17-25 Aralık gibi işlemiyor. Orada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik, bakanlar üzerinden bir hamle yapılmak istenmişti. Bu, çok netti.
Ancak iddialarla ilgili somut bir açıklama yapılamamış olması AKP’nin elini güçsüzleştiriyor” değerlendirmeleri yapılıyor. AKP içinde, Soylu ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop görüşmesinde de “Soylu’nun Şentop’a verdiği yanıtın tatminkâr bulunmadığı” konuşuluyor. Soylu’nun “Peker’den ayda 10 bin dolar alan siyasetçi var” sözlerinin ardından başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere muhalefetin “Şentop’a yüklendiğine” dikkat çekilirken, “AKP’li milletvekillerinin de töhmet altında kaldığı” belirtiliyor.
‘SÜRECİ YILDIRIM GÖTÜRDÜ’
AKP’de, Soylu’nun, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile ilgili “MYK üyelerini dinlettiği ve ‘hepinizin odalarında neler konuştuğunu dinletiyorum ve biliyorum’ dediği süreçle ilgili anlattıklarında “yanlışlıklar olduğu” da konuşuluyor. Davutoğlu’nun, başbakanlıktan azline giden süreçte parti içinde “Süleyman Soylu’nun değil, Binali Yıldırım’ın etkin olduğu, süreci Yıldırım’ın götürdüğünün” altı çiziliyor. MKYK öncesi toplanan imzalarda da “Soylu’dan çok Yıldırım’ın aktif rol aldığı ve ‘Davutoğlu’nun parti kodlarına aykırı hareketlerini bizzat Yıldırım’ın tespit ettiği” ileri sürülüyor.
‘ERDOĞAN BİR YERE NOT ETTİ’
Soylu’nun televizyon programlarındaki sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da “uyarıldığına” dikkat çekilirken, bu sözleri nedeniyle de gerek kabine içinde gerekse AKP içinde tepki topladığı belirtiliyor. Soylu’nun kabine ile gerginliğinin önce eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile başladığı, sonrasında ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile “tepe noktasına ulaştığı” dillendiriliyor. Covid - 19 salgınının en başında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili yurttaşların paniğe kapılması ve ardından Soylu ile Koca’nın arasında gerginlik yaşanması ve Soylu’nun istifa etmesi de örnek gösteriliyor. Soylu’nun, bir gece ansızın istifa hamlesiyle “terörle mücadeledeki başarısı nedeniyle kabine içinde kendini test etmeye çalıştığı ve bir noktada da başarılı olduğuna” dikkat çekiliyor. Ancak AKP içinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hamleyi unutmadı, bir yere not etti” yorumları da yapılıyor. Erdoğan’ın da “uygun bir zamanda Soylu’nun görevden azlini isteyeceği” ileri sürülüyor.
BRİFİNG ALMADI
Soylu ile ilgili Peker’in iddiaları sonrasında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yaptığı hamle de konuşuluyor. AKP’de, “MHP lideri Bahçeli, Soylu ile ilgili adım attı çünkü Soylu özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yürütülen terörle mücadelede etkin bir isim. Bahçeli, hem terörle mücadelenin aksaması durumunda Türkiye’nin zarar göreceğini düşünüyor hem de ‘bir suç örgütü lideri karşısında kabinenin güçlü olması’ gerektiğine işaret ediyor.
O nedenle de Soylu’ya destek veriyor. Ancak Soylu, bu hamleleriyle kabine ve AKP içindeki varlığını düşürüyor. Cumhurbaşkanı da gerek kabinedeki gerekse AKP’deki rahatsızlığı bildiği için yan yana görünmekten kaçınıyor” yorumları yapılıyor. Erdoğan’ın, bu nedenle de Soylu’yu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen iki törene çağırmadığı, “yan yana görünmek istemediği” ifade ediliyor.
Öte yandan kulislerde son olarak Erdoğan’ın, asayiş ile ilgili brifingi de Soylu’dan almadığı konuşuluyor. Soylu’nun yerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan’dan brifing aldığı iddia ediliyor.