?>

Suriyeli büyükelçi, Esad'ı topa tuttu: Utanç verici ve aşağılayıcı

Suriye'nin Rusya Büyükelçisi Beşar el-Caferi, 61 yıllık Baas rejiminin yıkılması sonucu devrik lider Beşar Esad'ın, Şam'ı terk ederek Rusya'ya kaçmasını “utanç verici ve aşağılayıcı” olarak değerlendirdi.

Dünya - 4 ay önce

Suriye'de silahlı muhalif grupların, başkent Şam'ı ele geçirerek 61 yıllık Baas rejimi iktidarına son vermesiyle birlikte ülkeden ayrılarak Rusya'ya kaçan devrik lider Beşar Esad, Suriye'nin Rusya Büyükelçisi Beşar el-Caferi tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

2022 yılına kadar Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Beşar el-Caferi, Beşar Esad'ın Şam'ı terk etmesini “utanç verici ve aşağılayıcı” olarak değerlendirdi.

Beşar el-Caferi, “Bu sistemin başındaki kişinin (Esad), ülkeye karşı hiçbir sorumluluk hissetmeden, gece karanlığında utanç verici ve aşağılayıcı bir şekilde kaçması, yapılan değişikliklere duyulan ihtiyacı teyit etmektedir” ifadelerini kullandı.

el-Caferi, “Yozlaşmış sistemin birkaç gün içinde çökmesi, hem toplumda hem de ordu arasında popüler olmadığının ve destek görmediğinin kanıtıdır” diye ekledi.

Rejim değişikliğini desteklediğini söyleyen el-Caferi, Suriye'nin “nihayet tüm Suriyeliler için gerçek bir vatan haline geldiğini” belirtti ve halkı, güvenliğin yeniden tesis edilmesi için birlik olmaya ve işbirliği yapmaya çağırdı.

el-Caferi, “Yeni dönem, Suriye'ye ve halkına daha fazla zarar gelmesini önleyecek barışçıl bir değişim umudunu gerektirmektedir, zira Suriye iyilik ve nimetlerle dolu bir ülkedir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Esad'ın, Suriye'deki çatışmanın bir dizi tarafıyla yaptığı görüşmelerin ardından istifa etmeye ve ülkeyi terk etmeye karar aldığını, Rusya'nın müzakerelere dahil olmadığı barışçıl bir iktidar devri talimatı verdiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Beşar Esad, Suriye topraklarındaki silahlı çatışmanın bir dizi katılımcısıyla yaptığı müzakereler sonucunda cumhurbaşkanlığı görevini bırakmaya karar verdi ve iktidar devrinin barışçıl bir şekilde gerçekleştirilmesi talimatını vererek ülkeyi terk etti” açıklamasında bulundu.

RUSYA'DAN ESAD'A SIĞINMA HAKKI

TASS'ın, Kremlin'den isimsiz bir kaynağa dayandırdığını haberinde, Rusya'nın, Esad'a sığınma hakkı sağladığı belirtildi.

Esad ve ailesinin, Moskova'ya geldiği bilgisine yer verilen haberde, sığınma hakkının “insani gerekçelerle” sağlandığı ifade edildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Esad'a sığınma hakkı sağlama kararını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in verdiğini söyledi.

Peskov, “Esad'ın nerede olduğuna gelince, söyleyecek bir şeyim yok. Genel olarak yaşananlar muhtemelen tüm dünyayı şaşırttı ve bu durumda biz de bir istisna değiliz” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Manisa Basket evinde kayıp!

2024-12-05 00:00 - Spor

ABD basınından flaş iddia: 'ABD, Esad'ın birkaç günde düşeceğine inanıyor'

2024-12-08 00:08 - Dünya

TFF'de Ahmet Köse'den istifa kararı!

2024-12-06 00:39 - Spor

Gazeteci Ayşenur Arslan'a hapis talebi

2024-12-06 03:38 - Gündem

Yıllar sonra mektupla anlattı: Cemaat yurdunda işkence, istismar, darp…

2024-12-03 21:38 - Gündem

Adana'da feci olay... Uzman çavuş, polisi şehit etti!

2024-12-07 08:39 - Asayiş

Burdur-Antalya yolunda korkunç kaza! Kontrolden çıkan araç TIR'ın altına girdi: Yaralılar var..

2024-12-04 00:00 - Asayiş

Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü

2024-12-04 21:08 - Asayiş

İktidara yakın medya 'duyurdu': Van'a kayyum mu atanacak?

2024-12-04 00:08 - Gündem

Son Dakika... Rus haber ajansı duyurdu: 'Esad ve ailesi Moskova'ya vardı'

2024-12-08 21:08 - Dünya

İlgili Haberler

İran-ABD müzakerelerinin ikinci turu nerede olacak?

09:39 - Dünya

Beyaz Saray'dan Trump'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

00:39 - Dünya

Rusya’dan Ukrayna’ya balistik füze saldırısı

00:09 - Dünya

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Barrak, Gaye Erkan’ın eski mesai arkadaşı

00:08 - Dünya

Soğuk Savaş’ın 'Bay Evet’i yabancı ajan ilan edildi

00:39 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD düğmeye bastı: Ulusal güvenlik soruşturması başlattı

09:38 - Gündem

Son Dakika... Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül'e gözaltı kararı!

08:39 - Siyaset

Kabine Toplantısı bugün: Masada önemli başlıklar var!

08:38 - Siyaset

Ümit Özdağ'dan duruşma tarihine tepki: '2 ay daha tek başına hücrede tutmak adalet değil!&

08:09 - Siyaset

AKP’li isimler, Dilek İmamoğlu ve CHP’li kadın siyasetçilere hakaret etti: Yapılanlar tesadüf değil

05:38 - Siyaset