?>

Tezel: Ülkemiz bu büyük acıları hak etmiyor!

TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Fatma Aslı Tezel, 17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Yerel - 1 yıl önce

 

TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Fatma Aslı Tezel, 17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

24 yılda depremlere karşı gerekli adımların hiçbir koşul altında atılmadığını vurgulayan Tezel, şöyle konuştu:

Büyük Marmara Depreminden, Kahramanmaraş Depremlerine, Ülkemiz Enkaz Altındadır!

20 binden fazla yurttaşımızın hayatını kaybettiği, 50 binden fazla kişinin yaralandığı, yüzbinlerce yapıyı yerle bir eden 17 Ağustos Depremi’nin 24. yılında kaybettiklerimizi bir kez daha özlemle anıyoruz.

Ülkemizin deprem gerçeğiyle yüzleşmesinde bir milat olarak kabul edilebilecek Büyük Marmara Depremi, yarattığı yıkım ve halkımıza yaşattığı travma ile depremlere karşı hazırlıklı olmanın toplumsal farkındalığının yaratılmasında da etkili oldu. 

Ancak yaşanan yıkıma ve toplumsal travmaya karşın 24 yılda ülkemizin depremlere karşı hazırlıklı olabilmesi için gerekli adımların hiçbir koşul altında atılmadığını, aradan geçen yıllara rağmen deprem gerçeği ile yüzleşmekte ülkemizin bir yol katetemediğini üzülerek görüyoruz.

Yaşadığımız en büyük felaketlerden biri olan Büyük Marmara Depreminin ardından, 2003’te Bingöl’de, 2011 Van’da, 2020’de Elazığ-Sivrice ve İzmir’de ve ne yazık ki bu kış gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyen 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş ve 20 Şubat 2023 Hatay depreminde de benzer acıları tekrar tekrar yaşadık, yaşıyoruz.

Marmara Depreminden almamız gereken en büyük ders, coğrafi riskler göz ardı edilerek kurulan şehirlerin, plansız-çarpık kentleşmenin ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yurttaşlar için büyük bir tehdit olduğudur. Ancak bu ders alınmamıştır!

Kamucu bir yaklaşımla ele alınması gereken depremlere ve afetlere karşı hazırlıkta, mevcut siyasi iktidar pek çok konuda olduğu gibi sınıfta kalmıştır. Afet riski olan yerleşim yerleri taşınmamış, binalarımız depreme dayanıklı hale getirilmemiş, kent merkezlerinde deprem toplanma alanları oluşturulmamış, afet sonrası kriz yönetim senaryoları hazırlanmamıştır. Bu süre içinde imar planları depreme hazırlıklı şehirler yaratmak için değil, kentsel rantın dağıtılması için bir araç olarak kullanılmıştır. Parsel bazında yapılan imar tadilatları ile ormanlık alanlar ve su havzaları dere yataklarıyla birlikte yapılaşmaya açılmıştır. Deprem Şurası, Ulusal Deprem Konseyi gibi oluşumlar devre dışı bırakılmıştır.

Büyük beklentilerle hazırlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planının gerekleri yerine getirilmemiştir. Başta okul ve hastaneler olmak üzere, Türkiye’deki bina envanteri çıkarılmamış, mevcut yapılar hasar görebilirlikleri ve riskleri esas alınarak gruplandırılmamıştır.

Kamusal bir hizmet olarak yerine getirilmesi gereken “yapı denetimi”, tümüyle ticari bir faaliyete dönüştürülmüştür. Bu gibi hizmetleri kamu adına üretecek Odalarımız mesleki yeterlilik, eğitim, belgelendirme ve denetleme gereklilikleri yapı denetim süreçlerinden dışlanmıştır.

Türkiye’de İmar Barışı adı altında, projesi olmayan, hiçbir mühendislik hizmeti almamış 10 milyonu aşkın denetimsiz kaçak yapı ruhsatlandırılmıştır. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleriyle birlikte bir kez daha görülmüştür ki en büyük yıkım mühendislik hizmeti almamış yapılarda meydana gelmiş, en çok can kaybı bu yapılarda yaşanmıştır.

Oysa biliyoruz ki, afetlerin bundan sonra felakete dönüşmesini istemiyorsak; bütünlüklü bir plan, program, bu programı uygulayacak bir devlet yapılanması ve güçlü bir siyasi irade şarttır. Bilimi, planlamayı ve denetimi dışlayan, rantı egemen kılan bu politika modeli, çaresizliğin ve yetersizliğin değil, bilinçli bir tercihin ürünüdür.

Benzer felaketleri bir daha yaşamamak için derhal adım atılmalıdır. Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı Odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Yapılaşmadan kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi için çağdaş bir "risk yönetim" sistemi oluşturulmalıdır.

Güvenli yapılaşmanın sağlanması ve tüm bu süreçlerin sağlıklı işletilebilmesi için meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir.

Depremlerde can kayıplarının önlenmesi için izlenmesi gereken tek yol mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin bilimsel-teknik doğruların ışığında kamucu bir yaklaşımla uygulanmasıdır.

Kentimizdeki belediyelerin bu süreçleri sadece müteahhitlerle değil, meslek odaları ve üyelerinin etkin katılımlarıyla planlaması ve yürütmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde yaşanmış bu acı tabloları yeniden yaşamız kaçınılmaz olacaktır.

Ülkemizin yıllar içinde enkaz altında kalmaması için, bilimin, tekniğin ve doğanın sesine kulak verilmelidir.

Ülkemiz, yurttaşlarımız bu büyük acıları hak etmiyor!

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te köpekler tarafından parçalanmış bebek cesedi bulundu!

2023-08-14 09:52 - Asayiş

Sakıp Özberk boğularak hayatını kaybetti!

2023-08-15 20:42 - Gündem

Halil Konakçı'ya en güzel yanıt imamdan geldi!

2023-08-11 17:26 - Gündem

Cemil Kılıç'tan Halil Konakçı'ya sert tepki

2023-08-11 17:08 - Gündem

Şireci'de işçilerin direnişi kazandı...

2023-08-14 16:21 - Gündem

Atatürk düşmanı Halil Konakçı Hatay'ı Arap yurdu ilan etti!

2023-08-10 20:38 - Gündem

Atatürk düşmanı Halil Konakçı hakkında suç duyurusu!

2023-08-12 18:41 - Gündem

Barış Pehlivan: Beni esir olarak orada tutacaklar!

2023-08-13 13:28 - Gündem

Erdoğan, Tamer Karadağlı'yı Genel Müdür atadı!

2023-08-11 00:26 - Gündem

Barış Pehlivan cezaevinden yazdı: Can güvenliğim olmayacak!

2023-08-16 10:25 - Gündem

İlgili Haberler

Şehitkamil’in özel yetenek sınavı hazırlık kursları sürüyor

00:00 - Yerel

2025 Yılı Yatırım Programı’nda Gaziantep'ten 65 proje

04:42 - Yerel

Şehitkamil Belediyesi'nden kadınlara ücretsiz HPV aşısı

00:40 - Yerel

Şahinbey Belediyesi 177 öğrenciyi daha Umre’ye uğurladı

00:39 - Yerel

Gaziantep Polisgücü kadrosunu güçlendirdi

00:37 - Yerel

Günün Manşetleri

İsrail'e Lübnan uyarısı: 'Derhal topraklarından çekilmeli'

10:39 - Gündem

Bakan Yerlikaya duyurdu... 23 ilde FETÖ operasyonu: 33 şüpheli tutuklandı

10:08 - Gündem

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın babası hayatını kaybetti!

09:39 - Gündem

Boğaziçi’nde 1000. defa ‘Kayyuma hayır’ dendi

04:09 - Siyaset

Görevden alınan Kula Belediye Başkanı suçlamaları reddetti! Duruşma ertelendi

21:38 - Siyaset