Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçının 30 yıldır bekleyen sorunlarına hızla çözüm getiren Hükümetten 2018 yılında “tüm zamanların rekorunu” kırmak için dört talepte bulundu. TİM, bu kapsamda 60 İhracatçı Birliği ve Sektör Konseyi Başkanlarını Hükümetin altı Bakanı ile Ankara’da buluşturdu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İki yılda 210 sorundan 101 tanesi, yani her iki sorunumuzdan biri çözüldü. 2018 yılında tüm zamanların ihracat rekorunu kırmakta kararlıyız” diyerek taleplerini sıraladı: “Gümrüklerde fazla mesai ücreti kaldırılmalı. Firmalara, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü için danışmanlık desteği sağlanmalı. İhracata devlet destekleri, vergi hesaplamalarından istisna tutulmalı. İstanbul’da uluslararası standartlara uygun bir fuar alanı olmalı.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye genelindeki 60 İhracatçı Birliği Başkanı ve Sektör Konseyi başkanlarıyla birlikte ihracatın sorunlarını ve hedeflerini konuşmak üzere altı Bakan ile bir araya geldi. Ankara’da gerçekleştirilen ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Mehmet Büyükekşi’nin açış konuşması ile başlayan toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı.
İhracatın 30 yıllık sorunları iki yılda çözüldü
Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 20-30 yıldır çözüm bekleyen, ihracatın önünde engel teşkil eden ve çözülemez denilen birçok maddede Hükümetin desteğiyle hızla sonuca ulaşıldığına dikkat çekti. Büyükekşi, “Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017’yi, hedefleri aşarak 157,1 milyar dolar ihracatla tamamladık. Bu başarıda sorunlarımızı süratle çözen Hükümetimizin katkısı oldukça büyük. İki yıl önce Başbakanlık başta olmak üzere tüm Bakanlıklara ilettiğimiz 210 sorundan oluşan talep listesinin 101 tanesi kısmen ve tamamen çözüldü. İhracat desteklerinin üç katına çıkarılması, Eximbank’ın sermayesinin 3 kat artırılması, ihracatçı KOBİ'lerin KGF teminatı kapsamına alınması gibi adımlarla iki yıl içinde ihracatçıların her iki sorunundan birinin çözüme kavuştu. Siz değerli Bakanlarımıza canı gönülden şükranlarımızı sunuyoruz. Bu oran, ihracata verilen önem açısından son derece sevindirici. Bunun yanında KDV sisteminin değiştirilmesi konusundaki çalışmalardan ötürü Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’a ayrıca teşekkür ederiz. ” dedi.
Tüm zamanların ihracat rekorunu kırmakta kararlıyız
Hükümetin ihracatçılara desteğinin devam edeceğini belirten Büyükekşi, “Bizler de var gücümüzle çalışarak, ‘İhracatta Rekorlar Yılı’ ilan ettiğimiz 2018’de tüm zamanların ihracat rekorunu kırmakta kararlıyız. Hükümetimizce yapılan düzenlemeler, verilen yeni teşvikler, ilave destekler ve TİM’in yürüttüğü çalışmalar meyvelerini veriyor” dedi.
Büyükekşi, yeni rekorlar kırmak için çözüm bekledikleri dört maddeden oluşan sorunları da şu şekilde paylaştı: “Gümrüklerde fazla mesai ücreti sorunu çözüme kavuşmuş değil. Farklı gümrüklerde farklı uygulamalara da şahit oluyoruz. Adana’da beyanname başına ücret alınırken, Atatürk Havalimanında saatlik ücret alınıyor. Bu uygulamanın tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün daha yaygın ve etkili hale gelebilmesi için
firmalara danışmanlık desteği sağlanmalı. Firmalarımıza sunulan ihracata yönelik devlet desteklerinin, vergi hesaplamalarından istisna tutulmasını talep ediyoruz. İstanbul’un uluslararası standartlara uygun bir fuar alanına sahip olması için gereken adımların atılmasını bekliyoruz.”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ihracatta gelinen noktanın Türk mucizesi olduğunu belirterek “İhracatımız 35 milyar dolardan 158 milyar dolara çıktı. İhracatla ilgili adım adım yapılması gerekenleri biliyoruz. Kendi teknoloji devlerimizi yaratmalıyız. Türkiye, 2017 büyüme oranında dünyada birinci olacak. Bu büyümenin yarısı da ihracattan ve yatırımlardan gelecek. TİM, TOBB gibi kuruluşların şemsiyesi altında e-ticaret sitelerine üye olan ihracatçılara da yüzde 80 destek veriyoruz. Bugüne kadar 11 bin 600 ihracatçı e-ticaret sitelerine üye oldu. Bunu bir-iki yılda 100 bine çıkarmalıyız” dedi.