?>

Toplum sağlığı derneklerinden gözaltı sürecine tepki

Toplum sağlığı meslek dernekleri gösterilerde yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin, İnsan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan kimyasal içerikli gaz ve sıvı kullanımı, cinsel dokunulmazlığı ihlal eden ve ağır ruhsal zararlar veren çıplak arama gibi insan onuru

Sağlık - 1 hafta önce

Adli Tıp Uzmanları Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği; son günlerde şehirlerde ve üniversitelerde gerçekleştirilen demokratik gösterilerde yaşanan insan hakları ihlalleri, işkence ve kötü muamele ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "İnsan sağlığına açıkça zarar veren kimyasal içerikli gaz ve sıvıların kontrolsüz kullanılmasını, insanların hukuksuz kimlik tespiti, gözaltı süreçleri ve bu gözaltılar sırasında kanunda açıkça suç olan eziyet ve kötü muamelelere maruz kaldığı olayları büyük bir endişeyle takip ediyoruz" denildi.

'İŞKENCE SUÇU KAPSAMINDADIR'

Gözaltına alınan kişilerin adli sağlık muayenelerinin sağlık kuruluşlarında, mahremiyet gözetilerek, tam ve eksiksiz yapılmasının kanuni zorunluluk olduğunun anımsatıldığı açıklamada, "İnsan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan kimyasal içerikli gaz ve sıvı kullanımı, cinsel dokunulmazlığı ihlal eden ve ağır ruhsal zararlar veren çıplak arama gibi insan onurunu zedeleyen ve kabul edilemez uygulamalar derhal sonlandırılmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, uluslararası sözleşmeler ve kanunlarımıza göre, yasalar tarafından güvence altına alınmış demokratik hak kullanımı ya da gerekçesi ne olursa olsun herhangi bir eylem sebep gösterilerek insanların ruhsal ve bedensel bütünlüklerine yönelik bilerek ve isteyerek eziyet ve kötü muameleye maruz bırakılmaları işkence suçu kapsamındadır, insanlığa karşı işlenmiş suçtur ve Türk Ceza Kanunu 94. Maddesine göre zaman aşımı işlemeyecek şekilde ağır hapis cezasını gerektirmektedir. Yaşanılan bu hak ihlallerinin sorumluları tespit edilmeli, işkence ve kötü muamele yapan kişiler ile bu kişilerin suçlarına tanık olmalarına rağmen engel olmayan kamu görevlileri hakkında ivedilikle gerekli adli idari işlemler yapılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

'DESTEĞE HAZIRIZ'

Son olarak şu ifadelere yer verildi: "Toplum sağlığı için hizmet sunan meslek mensupları olan bizler yaşananların tanıklarıyız. Yasaların bu işkence ve kötü muamelelere karşı tavizsiz uygulanmasının, hak ve özgürlükler açısından güvenli bir ortamın toplumsal iyilik hali için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Yetkilileri, toplumun bütünlüğünü, adalet algısını, güvenlik duygusunu yaralayan, gençlerin kendi topraklarında inşa edecekleri geleceğe olan inançlarını sarsan her türlü hukuksuz ve şiddet içeren uygulamalara bir an önce son vermeye çağırıyoruz. Tüm toplumun fiziksel ve ruhsal iyiliği açısından, içinde bulunduğumuz süreçten geleceğe olan umudumuzu büyüterek geçmek adına beden ve ruh sağlığını derinden etkileyen bu tür muameleler sebebiyle ruhsal zorlanma yaşayan yurttaşlarımızdan ihtiyacı olanlara mesleğimiz ve kamusal sorumluluğumuz adına desteğe hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

AKP'li Melih Gökçek ve Mücahit Birinci'ye tepki yağdı!

2025-03-25 13:43 - Gündem

Son dakika... Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut hayatını kaybetti

2025-03-28 11:38 - Gündem

CHP'de Lütfi Savaş dahil 3 isimden olağanüstü kurultay kararının iptali başvurusu

2025-03-25 13:00 - Siyaset

Erdoğan: Sayın Özel'e bir kez daha kendini toparlamasını tavsiye ediyorum

2025-03-28 22:00 - Siyaset

İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı!

2025-03-28 07:39 - Gündem

CHP'nin 'boykot' kararı Fatih Portakal'ı üzdü: Özgür Özel'e böyle seslendi!

2025-03-26 11:38 - Gündem

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nu ziyaret etti

2025-03-26 15:09 - Gündem

Ümit Özdağ'dan İmamoğlu açıklaması: 'Selamlaştık...'

2025-03-23 23:09 - Siyaset

İlgili Haberler

Uzmandan kurdeşen uyarısı: Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

00:00 - Sağlık

25 yıl önce beyin pili takılan Parkinson hastası, riskli ameliyat sonrası dans ederek taburcu oldu

00:08 - Sağlık

Meme kanserinde yeni bulgular: Yağlı diyet metastaza yol açabilir

00:00 - Sağlık

Ayaklarınızı ne sıklıkla yıkamalısınız?

00:00 - Sağlık

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kalp krizine bağlı ani ölümleri önlemek mümkün’

00:09 - Sağlık

Günün Manşetleri

7 Nisan Pazartesi burç yorumları: Bugün sizi neler bekliyor?

18:09 - Gündem

Mansur Yavaş: İnşallah önümüzdeki kurultayda Ekrem İmamoğlu'nu kendine ayrılan koltukta görürüz

15:39 - Siyaset

Son Dakika... Berkay Gezgin CHP'nin PM listesinde

15:08 - Siyaset

Aday olamayan Berhan Şimşek ve Özgür Özel tartıştı!

15:04 - Siyaset

Mahfi Eğilmez gerçeği açıkladı: İşte ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı gümrük vergisi gerçeği!

14:09 - Ekonomi