Türkiye-Suriye sınır hattında korkutan gerilim!

Sığınmacılara yönelik şiddet olaylarının patlak vermesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'de kontrol ettiği bölgelerde Türkiye'ye karşı protestoların gerçekleştirildiği iddia edildi.

Asayiş - 2 gün önce

Türkiye'nin Suriye'de Fırat Kalkanı operasyonu bölgesindeki el-Bab, Azez ve el-Rai yerleşim yerlerinde Türkiye karşıtı gösteriler başladığı belirtildi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, bu bölgede Türkiye'den gelen TIR'lar saldırıya uğrarken PTT binalarının boşaltıldığı bildirildi. 

Henüz resmi açıklama yapılmayan olaylarla ilgili gelişmeler ise sosyal medyaya yansımaya devam ediyor. Bazı görüntülerde Türk bayraklarının indirildiği, tahrip edildiği görülüyor. Kalabalığın indirilen bayraklar yerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı olarak bilinen üç yıldızlı bayrağı göndere çektiği görüntüler de yer alıyor.

Öte yandan askerler ile göstericiler arasında gerginlik yaşandığı, yer yer havaya ateş açılarak kalabalığın dağıtıldığı da aktarılan bilgiler arasında. Bir başka görüntüde ise Türkiye'den giden bir araçtaki kişilerin darp edildiği görüldü. 

Yerel kaynaklara göre, Halep kırsalındaki el-Bab, Azez ve el-Rai şehirlerinde onlarca kişi, Türk kamyonlarını durdurarak sürücülerden Türkiye'ye dönmelerini talep etti. Bazı protestocular, kamyonların camlarını kırdı.

Kayseri'deki olayların ardından TSK'nın Suriye'de kontrol ettiği bölgelerde Türkiye'ye karşı protestolar gerçekleştirildi. ÖSO militanları Türk bayraklarını indirdi ve Türklere ait araçlara saldırılar, TIR'ları ateşe verdiler!https://t.co/xgrgjEvmSQ#suriyeliler @emrkongar pic.twitter.com/U8dv24NCtu

— Gazikent27 (@Herdaim_Haber) July 1, 2024

TÜRK BAYRAKLARI İNDİRİLDİ, ATEŞE VERİLDİ

Göstericiler, ayrıca bölgedeki tüm sokaklardan ve kamu hizmeti binalarından Türk bayraklarının indirilmesini ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ne karşı kendilerini temsil eden üç yıldızlı bayraklarının asılmasını talep etti. 

Gösteriler sırasında karakola ve PTT binalarına saldıran gruplardan kimileri de Türk bayraklarını ateşe verdi. Olaylar sırasında kameralara yansıyan görüntülerde, bazı kişilerin ateş açtığı kaydedildi. 

ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPTI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'deki olaylarla ilgili olarak "muhalefetin zehirli söylemlerinin" bu duruma yol açtığını belirtti. Erdoğan, "Şiddet kabul edilemez, nefret söylemi siyasi kazanımlar için kullanılamaz" dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, olaylarla ilgili 67 kişinin gözaltına alındığını ve bu kişilerin insanlık dışı ve yasa dışı eylemlerde bulunarak Suriyelilere ait mülklerde zarara yol açtığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Kayseri ve Suriye’nin kuzeyinde yaşanan olaylara ilişkin “Kayseri’de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır. Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir” açıklamasını yaptı.

“Zanlısı hakkında devletimizin adli süreçleri işlettiği bir suçun ardından Kayseri’de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır. Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir.”

SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİ ADLI OLUŞUMDAN AÇIKLAMA

Suriye Geçici Hükümeti adlı oluşum, bölgede yaşananlarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkın, Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusunun fedakarlıklarıyla inşa edilen mal ve kurumlara saldırmayı amaçlayan kışkırtıcı çağrılara uymaması" istendi.

Söz konusu oluşumun açıklamasında, tarih ve coğrafyanın, Türkler ile Araplar arasında yüzyıllar boyunca var olan kardeşliğe tanıklık ettiği belirtildi ve bölgenin yaşadığı tüm zorluklara rağmen bu kardeşliğin gelecek yüzyıllar boyunca da süreceği, bunun da iki halkın ortak kaderinin gereği olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Bu nedenle Suriye Geçici Hükümeti, katil Esad rejimi, müttefikleri ve terör örgütlerinin işlediği suçlardan kaçan Suriyeli mültecilere yönelik tüm aşırı görüşlü eylemleri kınamaktadır. Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye'deki ve tüm sığınma ülkelerindeki Suriyelilerin korunmasının gerekliliğini vurgulamakta ve Türkiye İçişleri Bakanlığının saldırganlara karşı aldığı yasal adımları takdir etmektedir.

Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Türkiye ile Suriye halkları arasındaki mevcut ittifakı baltalamayı, Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusunun fedakarlıklarıyla inşa edilen mal ve kurumlara saldırmayı amaçlayan kışkırtıcı çağrılara uymamaya çağırmaktadır. Suriye Geçici Hükümeti, bu olayların, devrim düşmanları tarafından Türk-Suriye ilişkilerine zarar vermek ve Suriye topraklarını terörizmden kurtarmada Suriye halkıyla çalışan Türk kardeşleri hedef almak için kullanılması tehlikesinin altını çizmektedir."

TÜRKİYE-SURİYE GÖRÜŞMESİNE TEPKİ

Gerginliğin çıkış sebebi olarak Kayseri'de yaşananlar gösterilse de videolardan birinde “Siz bizi Beşar Esad’a sattınız. İster misiniz bizde sizi PKK’ye satalım” diye bağırdığı bildiriliyor. 

Son dönemde Suriye ile normalleşme adımlarının gelmesi bekleniyordu. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün önce “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed’le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok" demişti.

Öte yandan dün Kayseri'de yaşananların da bugün Fırat Kalkanı bölgesindeki gerginlikte etkiliği olduğu belirtiliyor. Suriye Geçici Hükümeti adlı oluşumun açıklamasında bu noktaya da işaret edilmesi dikkat çekti. 

Haftanın Öne Çıkanları

Menzil tarikatında liderin oğulları birbirine girdi!

2024-06-29 18:36 - Gündem

İhraç edilen hakimin yazışmalarında 'Arap büyücü' detayı!

2024-06-26 07:55 - Gündem

Sinan Oğan'ın mülkleri belgelendi!

2024-06-25 14:02 - Gündem

Türkiye-Suriye sınır hattında korkutan gerilim!

2024-07-01 19:31 - Asayiş

Sinan Oğan 100 milyon TL'yi nereden buldu?

2024-06-24 21:01 - Siyaset

Ayşe Ateş, kendisine yöneltilen taciz içerikli mesajı ifşa etti!

2024-06-27 20:16 - Gündem

Kayseri’de tehlikeli gerginlik, halk sokağa döküldü!

2024-06-30 23:11 - Asayiş

Erdoğan'dan 'Beşar Esad' açıklaması

2024-06-28 16:16 - Gündem

İmamoğlu'ndan, Ali Yerlikaya'ya sığınmacı çıkışı

2024-06-27 10:25 - Gündem

Sinan Oğan, CHP'li Öztürkmen'in açıkladığı mülkleri kabul etti

2024-06-30 09:14 - Gündem

İlgili Haberler

Kayseri’de tehlikeli gerginlik, halk sokağa döküldü!

23:11 - Asayiş

Türkiye yanıyor! İşte bölge bölge son durum...

22:59 - Asayiş

İnsan kaçakçılığı yapan Tuğgeneral tutuklandı!

19:53 - Asayiş

Dilan ve Engin Polat'a tahliye kararı!

13:00 - Asayiş

Diyarbakır ve Gaziantep'ten sonra Zorlu Center'ı bastılar!

20:41 - Asayiş

Günün Manşetleri

Sigaraya dev zam, en düşük sigara fiyatı 67 TL oldu!

21:02 - Ekonomi

Arınç: Bir sene evvel 70 liraya doldurduğum poşeti...

17:42 - Gündem

Sinan Ateş'in annesi hastaneye kaldırıldı!

16:29 - Gündem

Akaryakıt, sigara ve içkiye dev ÖTV zammı

15:22 - Ekonomi

UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı!

14:42 - Spor