?>

Uluslararası Adalet Divanı’ndan Türkiye açıklaması: Soykırım Sözleşmesi'nin ihlal gerekçesi

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Türkiye’nin, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya müdahillik bildiriminde bulunduğunu duyurdu.

Dünya - 8 ay önce

Uluslararası Adalet Divanından yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi çerçevesinde İsrail'e açtığı davaya Türkiye'nin müdahillik bildiriminde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin, Divan Statüsü'nün 63. maddesi uyarınca, "davaya taraf olan Devletler dışındaki Devletlerin taraf olduğu bir sözleşmenin yorumlanması söz konusu olduğunda, bu Devletlerin her biri davaya müdahil olma hakkına sahiptir" hükmü uyarınca müdahillik bildirimi yaptığı kaydedildi.

Türkiye’nin, Soykırım Sözleşmesi'nin I, II, III, IV, V ve VI. maddelerinin doğru bir şekilde yorumlanmasına yönelik beyanlar sunduğu aktarılan açıklamada, Türkiye'nin ayrıca "Statü'nün 62. Maddesi uyarınca müdahil olma izni talebinde bulunma hakkını saklı tutar" ifadesini kullandığı bilgisine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, AKP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ile Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan’dan oluşan heyet, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına Türkiye’nin müdahillik bildirimini bugün UAD yazmanlığına iletmişti.

Türkiye böylece Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya'nın ardından UAD'deki Güney Afrika-İsrail arasındaki soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunan yedinci ülke oldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Mustafa Destici: Instagram veya Facebook, kendilerine çekidüzen vermek zorundadır

2024-08-04 19:08 - Siyaset

Ebrar Karakurt’tan Ak trol Furkan Bölükbaşı’na: Arkadaşlar kim bu lavuk?

2024-08-06 23:39 - Gündem

Korkunç olay: Tarlada uyuyan çocuğu öldürdü!

2024-08-06 23:08 - Asayiş

10 Ağustos’ta açılması planlanan Çukurova Havalimanı'na vatandaştan tepki: Hem Mersin hem Adana’ya uzak

2024-08-01 05:39 - Ekonomi

Instagram neden açılmıyor? Instagram çöktü mü? Türkiye'de Instagram yasaklandı mı?

2024-08-02 09:39 - Gündem

İmamoğlu: İBB’nin SGK’ya tek kuruş borcu yok!

2024-08-03 18:34 - Siyaset

Erdoğan Instagram engelini eleştirenlere 'ev zencisi' tanımını kullandı. Peki 'ev zencisi' nedir?

2024-08-06 03:09 - Siyaset

TRT Spor'da olay gönderme: 'Karakter sandalye üzerine çıkarak...'

2024-08-04 13:38 - Gündem

Instagram, Erdoğan'a kapanmamış: Cuma mesajı önce paylaşıldı, sonra 40 dakika içinde silindi!

2024-08-02 11:39 - Siyaset

Mustafa Sarıgül: Instagram'ı hemen aç Amerika!

2024-08-02 20:09 - Gündem

İlgili Haberler

Myanmar'da 7.7 ve 6.4 büyüklüğünde deprem: Ölü ve yaralı sayısı belli oldu!

00:09 - Dünya

Trump'ın bir kararnamesi daha engellendi

00:08 - Dünya

Gazze'de felaket derinleşiyor: 'Vahşet suçlarının işaretleri var'

00:38 - Dünya

Rusya'dan Kursk açıklaması: Bölge geri alındı! Ukrayna 70 binden fazla asker kaybetti

00:09 - Dünya

İsrail'den Lübnan'a saldırı tehdidi

00:09 - Dünya

Günün Manşetleri

43'üncü İsmail Dümbüllü Ödülü'nü Şener Şen aldı: ‘Tiyatro iyidir...’

05:08 - Gündem

Erkan Baş: kola olacağım’ ‘Adalet için birleşmeliyiz’

04:38 - Siyaset

Feministlerden İmamoğlu tepkisi

04:08 - Gündem

Daron Acemoğlu'ndan 'Ekrem İmamoğlu' açıklaması: 'Türkiye'nin önünde bir te

03:38 - Gündem

Ekrem İmamoğlu eylemlerinde dünyanın ilgisini çeken Pikachu'dan ilk açıklama

01:09 - Gündem