Kamu Denetçiliği Kurumu ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğinde Çocuk Haklarının yerel düzeyde korunmasına ilişkin koordinasyon toplantısı yapıldı.
Vali Gül, burada yaptığı konuşmada tüm çocukların eşit olduğunu ve verilen haklardan tüm çocukların eşit derecede faydalandığını söyledi.
Her konuda olduğu gibi çocuklar noktasında da Gaziantep’te birlikte hareket etme kültürü ile önemli çalışmalar yapıldığını aktaran Gül, çocukların ve gençlerin karar alma ve yönetim konusunda katılımcılığının sağlanmasının, kendilerini anlaması, alınan kararlara katkı sağlaması, problemlerin tespitinde ve çözüm önerileri getirilmesinde etkin rol oynamalarını önemsediklerini belirterek bu kapsamda Gazişehir Öğrenci Meclislerini kurduklarını dile getirdi.
Cinsiyet eşitliğine dayalı, başkanlığını çocukların yürüttüğü bu mecliste yine çocukları merkeze alan bir yaklaşım sergilendiğini ifade eden Gül, aynı zamanda öğrenci, öğretmen, yönetici, veli, STK, yerel yönetimlerle işbirliğinin arttırılması ve çocukların etkin olması ile meclisin son derece önem arz ettiğini söyledi.
Yine çocukların ve gençlerin spor yapmaları konusunda Spor Şehri Gaziantep projesini hayata geçirdiklerini bildiren Gül, “Kurulan okul spor kulüpleri ileçocuklarımızın spor yapmalarını ve profesyonel anlamda kendilerini yetiştirmelerini istiyor, lisanslı olarak spor hayatına devem etmelerini arzuluyoruz” dedi.
Yabancı göçkonusunda ise sosyal yaşama adaptasyon süreci ile ilgili çeşitli çalışmaların devam ettiğini belirten Gül, tüm paydaşlara ve katılımcılara teşekkür ederek toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.
Kamu Denetçiliği Kurumu Baş denetçisi Şeref Malkoç, “Türkiye’de hangi resmi daireye giderseniz gidin 18 yaşın altındakiler çocuk sayılıyor. Velisinin, vasisinin izni olmadan muamele yapamıyorlar, müracaat edemiyorlar. Bunun tek istisnası Kamu Denetçiliği Kurumu. Çocuklardan aldığımız mektuplarla, dilekçelerle ufkumuz açılıyor, çalışma tempomuz ve hızımız artıyor” dedi.
Geçen yıl TBMM’de kadına ve çocuğu yönelik şiddetin önlenmesine yönelik mekanizmaların daha verimli çalışması için toplantılar yapıldığını aktaran Malkoç, “Bunun faydalarını çok gördük. Bu anlamda sizlerin görüşleri bizlere ışık tutacak yolumuzu aydınlatacaktır. Dünyada en çok mağdur olan çocuklar ve kadınlar. Nerde bir savaş varsa nerde bir haksızlık nerde bir yanlışlık varsa çocuklar mağdur oluyor. Türkiye bu yönüyle insanlık sınavını, insanlığın onur ve haysiyetiyle ilgili sınavı dünyaya örnek olarak göstermiştir. Ülkemizde de bu sınavı büyük ölçüde önderlik yaparak başaran İllerin başında Gaziantep geliyor” diye konuştu.
Yaklaşık iki saat süren toplantıya Türkiye UNICEF temsilcisi PhilippeDuamelle, kamu kurum temsilciler, STK temsilcileri ve çocuklar katıldı.
Editör: Turgut Bozgeyik