?>

Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?

Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi?

Teknoloji - 7 ay önce

University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Focus için yayınladığı bir makalede ele aldığı yeni soruda potansiyellerden birini inceliyor. Görünüşe göre, rüyaları kaydedebilen yapay zeka teknolojisine düşündüğünüzden daha yakın olabiliriz.

YAPAY ZEKA RÜYALARI KAYDEDEBİLİRSE NE OLUR?

Chip'in aktardığı gibi Dr. Bentley, “Yapay zeka rüyalarımızı kaydedebilir mi?” sorusuna odaklanıyor. Ancak buradaki asıl sorunun, yapay zekanın bunu yapabilip yapamayacağı değil, daha çok “ne zaman bunu başaracağı" olduğunu da belirtmekte fayda var. Hatta, şimdiden bilim insanlarının rüyaları ve beyin dalgalarını kaydetmenin yollarını aradıklarını görüyoruz.

Bu araştırmanın büyük kısmının geçen yıl, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) tarayıcılarının uyuyan zihindeki farklı seçenekleri sınıflandırmak için kullanılabileceğini gösteren bir Japon araştırma çalışmasının parçası olarak yayınlandığını belirtmekte fayda var. Ancak, gelecekte, aynı bilgiyi kullanarak rüya kaydeden bir yapay zeka yaratmageliştirmek mümkün gözüküyor.

Dr. Bentley’nin makalesinde de belirttiği üzere, bu tür bir AI geliştirmek için çok sayıda fMRI verisi gerekli olacak. Ancak, AI araştırma ve geliştirmesinin ne kadar hızlı ilerlediği düşünülürse, bunun üzerinde çalışmaların şimdiden yürütülüyor olması pek şaşırtıcı değil. Ancak en azından şimdilik kamuoyuna açıklanmış böyle bir araştırma bulunmuyor.

Yine de, farklı araştırmalar için de olsa bu veriler toplanıyor. Araştırmalar, konuşulan kelimeleri dinlerken, metin okurken ve hatta video izlerken bilinçli beyin aktivitesiyle ilgili çalışmaların bir parçası olarak binlerce saatlik fMRI beyin aktivitesini şimdiden kaydetmiş durumda. Başka bir deyişle, artık ihtiyacımız olan tek şey birinin çıkarak bütün bu verileri geri oynatabilen bir rüya kayıt AI’sı oluşturması.

Haftanın Öne Çıkanları

Kayıp Narin’in evinin yakınında kan lekeleri bulundu!

2024-08-25 20:31 - Gündem

Üniversitede İkinci Yılım filminin konusu ne? Üniversitede İkinci Yılım filminin oyuncuları kim?

2024-08-28 08:09 - Magazin

8 yaşındaki Narin'in kaybında kan donduran gelişme!

2024-08-29 13:09 - Gündem

Narin'i arama çalışmaları 6. gününde: 11 bin dönüm alan tarandı, 130 kişinin ifadesi alındı

2024-08-26 20:20 - Asayiş

Ekrem İmamoğlu 'Allah onu ıslah etsin' demişti... Hutbede Atatürk'ü anmayan Ali Erbaş Saray'da andı

2024-08-31 02:09 - Siyaset

Narin'i arama çalışmaları sürüyor: Gözaltına alınan ağabeyi serbest bırakıldı

2024-08-30 01:09 - Gündem

Ümraniye’de fabrikada yangın : 100 işçi tahliye edildi

2024-08-26 09:38 - Asayiş

Başkan Yılmaz'dan Antepfıstığına önemli çözüm önerisi

2024-08-28 19:24 - Yerel

Dilruba açılışa katıldı, Özgür Özel ziyaretini anlattı: '24 saat olmadan...'

2024-08-30 21:39 - Siyaset

Önce paylaşıldı sonra silindi: İşte ‘kovboy şapkalı’ TCMB Başkanı…

2024-08-27 19:09 - Gündem

İlgili Haberler

Apple, 20. yılına özel tamamen ekrandan oluşan bir iPhone tanıtabilir

00:09 - Teknoloji

Google'dan yunuslarla konuşmak için yeni yapay zeka modeli

00:08 - Teknoloji

Xbox Game Pass'e eklenecek yeni oyunlar açıklandı

00:00 - Teknoloji

En çok satan akıllı telefon markası belli oldu

00:08 - Teknoloji

HKÜ öğrencisi ‘Jet Motoru’ projesiyle ödül kazandı

00:00 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Özgür Özel'den 'Sırrı Süreyya Önder' mesajı: 'Sağlık durumunu yakından takip edi

09:09 - Siyaset

Bakan Yerlikaya duyurdu! 17 ilde IŞİD operasyonu: 89 şüpheli yakalandı

08:39 - Gündem

Zirai donda zararın boyutları her geçen gün daha da genişliyor: ‘Üreticinin takati kalmadı’

08:09 - Ekonomi

Ülkücüler İYİ Parti'ye kayıyor: ‘İmralı süreci MHP kitlesini İYİ Parti’ye yöneltti’

07:39 - Siyaset

Türkiye kartelleri nasıl Avrupa uyuşturucu ticaretinin en önemli aktörleri oldu?

07:08 - Gündem