Fotoğraf sanatçısı Hasan Yelken, 22 Eylül Pazar günü Kısas’ta gerçekleştirilecek olan ‘Kısas 13. Geleneksel Aşure Etkinlikleri’ içerisinde ‘Kısas’ta Yaşam’ konulu fotoğraf sergisi açacak.
Fotoğraf sanatçısı Hasan Yelken, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi Kısas Köyünde düzenlenecek olan ‘Kısas 13. Geleneksel Aşure Etkinlikleri’ çerçevesi içerisinde ‘Kısas’ta Yaşam’ konulu bir sergi açacak. 22 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek olan ‘Kısas 13. Geleneksel Aşure Etkinlikleri’ içerisinde fotoğraf sanatçısı Hasan Yelken’in objektifinden Kısas’ta yaşam fotoğraflarla anlatılacak. Ayrıca Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği (GAFSAD) üyeleri Kısas’taki Aşure etkinliğine katılarak buradaki kültürü fotoğraflayacaklar.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen aşure etkinliğine bu yıl konuşmacı olarak Doç. Dr. Ali Rıza Türkmen’in katılacak.Ayrıca Tuncay Balcı, Kutsal Evcimen, Aşır Özek, Aşık Sefai Mehmet, Aşık Devrani, Berdari, Timur Güleç, Bahar Narin,Mehmet Güleç, Ali Aşan ve Adnan Serkan gibi sanatçılar konserler verecek Ayrıca Kısas Samah ekibi bir gösteri gerçekleştirecek.
Kısas Köyü Tarihi
Kısas, Şanlıurfa ilinin 12 km güney doğusunda Tektek Dağları’na giden yolun üzerinde, Harran Ovası’nın başlangıcında yer almaktadır. Dili, geleneği-göreneği ve yaşam biçimi bakımından çevresindeki köylere benzemeyen, fakat şehir merkezi ile benzerlik gösteren ve Şanlıurfa merkezine bağlı bir Türkmen köyüdür. 1992 yılında belde olmuştur. Kısas adının tarih olarak geçtiği en eski kaynakta, 1035 yılında Arapların hâkimiyetindeki Kısas’a Urfa’daki Bizanslıların akınlar yaptıkları bahsedilmektedir.501057Kısas adından bahseden diğer eski bir kaynak ise Urfalı Mateos’tur. Vak’ayinâme’sinde ünlü Selçuklu kumandanı Sâlâr-ı Horasan’ın (1065 yılında) Urfa’ya gelişinden “... Sâlâr-ı Horasan, Urfa memleketine geldi ve Çalap (Culap) üzerine yürüdü. Oranın muhtelif yerlerinde şiddetli katliamlar icra etti ve birçok insanı da esarete sürükledi. Sonra Deb denilen kaleye karşı yürüdü. Oranın halkını kâmilen kılıçtan geçirdi. Sonra da Ksaus denen yere gelip karargâh kurdu. Urfa’da bulunan 4000 atlı ve piyade Roma askeri, Türklere karşı yürüyüp Ksaus’a yakın bir yer olan Tılag’a geldiler, bunu gören Sâlâr-ı Horasan askerlerine hücum emrini verdi. Fakat Roma askerleri muharebe daha başlamadan önce kaçtılar... Müslümanlar onları şehrin hendeğine kadar kovaladılar.” diye bahsedilmektedir. Buradan da anlaşılıyor ki Türkler ilk kez 1065 yılında Kısas’a kadar gelmişlerdir.
Editör: Turgut Bozgeyik
!#**h15281**#!