?>

Yeni su keşfi tüm bildiklerimizi değiştirebilir

Yeni bir araştırma, su moleküllerinin ilk süpernovalardan sonra ortaya çıktığını ve evrenin düşünülenden çok daha erken dönemlerinde var olduğunu gösteriyor.

Yaşam - 22 saat önce

Nature Astronomy'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yaşam için olmazsa olmaz kabul edilen su, evrenimizin düşünülenden çok daha erken dönemlerinde var olmuş olabilir.

Chip'in aktardığına göre bir araştırma ekibi, ilk kez erken evrendeki suyu modelledi. Araştırmacılar, yaşanabilir gezegenlerin, evrenin daha genç olduğu zamanlarda oluşmuş olabileceğini söylüyor. Simülasyonlarına göre, su molekülleri ilk süpernovalardan (yıldız patlamaları) sonra ortaya çıkmaya başladı. Süpernovalar, oksijen de dahil olmak üzere ağır elementlerin oluşumu için gerekli. Kimyasal formülü H2O olan sudaki "O", oksijeni temsil ediyor.

SÜPERNOVALAR VE SU OLUŞUMU

Ekip, çekirdek çökme süpernovaları ve Pop III süpernovalarını inceledi. Çekirdek çökme süpernovaları, orta miktarda ağır element üretirken, Pop III süpernovaları büyük miktarda ağır metal yayar. Her iki olay da evrende su açısından zengin gaz kümeleri oluşturur.

Ekibin arXiv üzerinde yayınlanan ön baskı makalesine göre, bu yoğun moleküler bulutlar, su açısından zengin olmanın yanı sıra ön gezegenimsi disk oluşumu için de uygun adaylardır. Araştırma, evrenin Büyük Patlama'dan sadece 100-200 milyon yıl sonra suya sahip olduğunu ve suyun ilk galaksilerin önemli bir bileşeni olduğunu gösteriyor.

Başka bir deyişle, yaşamın temel yapı taşlarından biri, evrenin çok erken aşamalarında yaygın olarak bulunuyor olabilir.

Erken evrenden gelen, zayıf ve uzak ışığı algılayabilen araçlar, uzmanların yaşamın tarihini ve evrenin evrimini anlamalarına yardımcı olacak. James Webb Uzay Teleskobu gibi gözlemevleri bu görev için kritik öneme sahip. Bu yeni gözlem araçları, gökbilimcilerin evrenin katmanlarını incelemesine ve ilk galaksilerin oluşumundan kimyasal bileşimlerine kadar zaman çizelgelerini çözmesine yardımcı oluyor.

Henüz Dünya dışında yaşam keşfedilmemiş olsa da, bu tür simülasyonlar bilim insanlarının yaşamın nasıl ortaya çıkmış olabileceğine dair anlayışlarını geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Edip Akbayram hayatını kaybetti!

2025-03-02 20:08 - Gündem

Hakkında gözaltı kararı verilen Dilan Polat: 'Yaşamak istemiyorum'

2025-03-02 02:39 - Gündem

MHP'den Devlet Bahçeli’nin sağlık durumu hakkında yeni açıklama

2025-02-27 18:10 - Gündem

Devlet Bahçeli'den İmralı çağrısı açıklaması

2025-03-01 23:08 - Siyaset

Nagehan Alçı iddiası: Bahçeli, Demirtaş'ı telefonla aradı

2025-03-02 17:39 - Gündem

Son dakika deprem... Marmara Denizi'nde deprem! Çevre illerden de hissedildi...

2025-02-27 01:39 - Gündem

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu'ndan Abdullah Öcalan'ın çağrısına sert tepki

2025-02-27 20:38 - Siyaset

‘Onun emaneti’ demişti: Yavaş’tan Özgür Özel’e ‘Adnan Beker’ yanıtı

2025-03-05 20:08 - Gündem

Erdoğan, Öcalan'ın çağrısı açıklanırken otoyol şantiyesini ziyaret etti

2025-02-27 19:39 - Siyaset

Memur ve emeklinin zam farkı belli oldu: İşte 2 aylık enflasyon hesabı...

2025-03-03 11:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Siyah Kalp bugün var mı? Siyah Kalp dizisinin yeni bölümünde ne olacak, son bölümünde ne oldu?

00:00 - Yaşam

İstanbul'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel birçok etkinlik düzenlenecek

00:00 - Yaşam

Fırında parmesanlı tatlı patates tarifi

00:00 - Yaşam

Nevruz Bayramı ne zaman ve nasıl kutlanır? Nevruz gelenekleri neler?

00:00 - Yaşam

Turizm baskısı Kapadokya’yı bitiriyor! Peribacaları zarar görüyor

00:00 - Yaşam

Günün Manşetleri

Naci Görür'den o şehre korkutan 'zemin' uyarısı: 'Hem faylı hem zemini çürük

21:09 - Gündem

İYİ Partili Kavuncu'dan Öcalan'ın mektubuna ilişkin açıklama: 'Muhatap almıyoruz'

16:09 - Gündem

CHP’li Meriç’ten ‘Siber Güvenlik Kanun Teklifi’ne sert tepki: “Bu teklif, anayasal hakları tehdit ediyor”

15:12 - Siyaset

12 lokanta ifşa edildi! Lahmacunun içinden çıkanlar şoke etti

10:38 - Gündem

Öztürkmen, Gaziantepli çiftçi, esnaf ve sanatkarların taleplerini Meclis gündemine taşıdı

10:38 - Siyaset