Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen ikinci kez tahliye edilmedi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM verdiği “hak ihlali” kararını yine tanımadı ve dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Şimdi gözler, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ikinci kez hak ihlali kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında karar vermesi için dosyayı Yargıtay’a gönderilmesine karar verdi.
YEREL MAHKEME, AYM'NİN KARARINI UYGULAMADI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin Atalay hakkındaki "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma", "kişi hürriyeti ve güvenliği" ile "bireysel başvuruda bulunma" haklarının ihlal edildiği kararına ilişkin değerlendirmesini tamamladı. Heyet, Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararının, yerel mahkemece alınan karara ilişkin olmadığını değerlendirdi.
İhlal kararının, ilgili Yargıtay Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğunu bildiren heyet, dosyanın ilgili Yargıtay Ceza Dairesi önünde bulunduğu sırada Atalay'ın milletvekili seçildiğini belirtti. Heyet, bireysel başvuruya konu ihlalin Yargıtay kararından kaynaklandığını, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiğini ve karara bağlandığını kaydetti.
DOSYA YENİDEN YARGITAY'DA
Bu nedenle oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğuna hükmeden heyet, dosyanın Yargıtay 3. Ceza Dairesine ulaştırılmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.
TİP, OTURMA EYLEMİ BAŞLATMIŞTI
Cezaevindeyken Hatay Milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi’nin 21 Aralık günü ikinci kez tahliyesine karar verdiği Can Atalay’ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin saat 10.30’dan bu yana tahliye kararını uygulamasını bekliyordu.
Saatler boyunca kararın açıklanmamasına tepki gösteren Türkiye İşçi Partisi üyeleri, İstanbul Adliyesi önünde eylem başlatmıştı.
AYM’nin kararı
AYM Genel Kurulu, Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi.
Kurulun kararında şöyle denildi:
“Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ise 11 oya karşı 3 karşıoy ile karar vermiştir.”
Üç karşı oyu verenlerin İrfan Fidan, Muhterem İnce ve Muammer Topal olduğu belirtildi.
Can Atalay hakkında verilen karar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Yüksek Mahkeme Can Atalay’a 100 bin TL tazminat verilmesine hükmetti.
Öte yandan AYM, daha önce verilen hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay üyeleri hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunmayacak.