ASGARİ ÜCRET VE EJDER MEYVELİ SMOOTHİE

Hüseyin Torun

4 yıl önce

Son günlerde halkın gündemi ekonomik kriz, Covid-19 ve doğal olarakasgari ücret tartışmaları.Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte hepimiz asgari ücret konusunu her ortamda konuşuyoruz. Çünkü asgari ücret artık “Ortalama Ücret” olmuş durumda. İstatistiki verilere göre 7 milyon insan asgari ücretle çalışıyor dörtle çarptığımızda ülkenin 3//1’i asgari ücretle doğrudan ilgili. Kaç lira olmalı, şu oranda artış sağlanmalı, enflasyona göre mi belirlenmeli, artışlarda geçen senelerde ki oranlar mı olmalı gibi.

Ben asgari ücret artışına başka bir pencereden bakmak istiyorum. Elbette verilecek olan ücret açlık sınırının çok çok üstünde olması gerekir. Asgari ücretlilerin gönlünden geçen de bu şekildedir. Ben artışa bekar, evli ve çocuk sayısına göre belirlenmesini isterim. Şimdi de o şekilde belirleniyor fakat sembolik. Örneğin bekar bir asgari ücretli için belirlenen tutar 2600 TL ise evli çocuksuz bir aile için en 500 TL fark gerektirir. Her çocuk içinse 250 TL ek olarak arttırılmalıdır. Bunu çocuk sayısına göre belirlemek en hakkaniyetlisi olacaktır. Evli ve 3 çocuklu bir çalışan 3850 TL asgari ücret almalıdır. Bu yazdıklarım belki ironi ve temenni gibi gelse de olması gereken budur.

Ama bir gerçek var ki asgari ücretli,geçinmek için deyim yerindeyse ağım ağım ağlıyor. Yılbaşından bu yana gerçek enflasyon oranlarını hesapladığımızda aldıkları ücret %30 azalmış durumda. Nasıl geçinecek bu asgari ücretli? Bu sorunun cevabı da siyasi iradede. Fakat onların gündeminde asgari ücretli, dar gelirli ve açlık sınırının altında yaşayan vatandaş yok. Onların gündemi ballı badem ekmek, Beyaz çay, Ejder Meyveli Smoothie(Chia tohumu eşliğinde), Efuli (Liçi meyvesi eşliğinde), Aloevera (Starex meyvesi eşliğinde), Orman Meyveli Special, Bahçe Naneli Limonata, Taze Sıkılmış Portakal, Taze Sıkılmış Greyfurt, Taze Sıkılmış Havuç, Taze Sıkılmış Elma, Pataşur içerisinde Çerkez Tavuğu, Zencefilli Somonlu Suşi, Tartalet içerisinde Antakya usulü Humus, Susamlı Levrek Simidi, Aydın usulü kuzu çöp şiş. Antep tabiriyle YiMamedYi! Bunlar asgari ücretlinin, dar gelirlinin ve açlık sınırının altında yaşayan vatandaşın halinden anlar mı?Yorum sizin…

YAZARIN DİĞER YAZILARI