DEPREM BÖLGESİNDE KALICI TARIM KENTLERİ KURALIM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLSUN
Mehmet Demir Atmalı
2 yıl önce
-Öncelikle 6 şubat 2023 depreminde şehit olan canlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Sağ kalanlara başsağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle acı felaketler göstermesin. Mİlletimizin başı sağ olsun.
-Daha önceki yazımda deprem bölgelerinde "Hazır Afet konteyner kentleri" Kuralım ve bu konteyner kentleri iptal etmeyelim, afetler veya mülteciler için hazır bekletilsin demiştim.
-Bu Hazır Konteyner Kentlerden sonra madem kalıcı konutlar yeni bölgelere yapılacaksa, bu şehirleri Tarım Kentleri Projesi dahilinde "Cazibe Merkezleri" adı altında kuralım ve bu vesile ile Tarım Kentlerinin Temeli atılmış olur. Zamanla Türkiye genelinde kalan kısmı da tamamlanmış olur.
-60 yıldır gizli bir el bu Tarım Kentlerinin uygulanmasına geçilmesini engellemiştir. Sürekli işsizliğe çözüm aranır, ancak pansuman tedbirlere başvurulur, bir türlü netice alınmaz. Halbuki Tarım Kentleri işsizlik için ekonomik ve kısa yoldan çözümüdür. Tarım Kentlerinin diğer kentlerden farkı ve faydası nedir diyeceksiniz. Tarım Kentlerini 60'lı yıllarda Hindistan 65 milyon nüfuslu bir bölgeye uyguladı ve çok başarılı oldu. Biz hala 60 yıl geçmesine rağmen uygulamaya koyamadık. Yani Hindistan'dan 60 yıl gerideyiz. Madem tarım ülkesiyiz, Tarım Kentleri olmazsa olmazımızdır.
-Türkiyemizde muhtarlık olarak 45 bin köyümüz vardır. Her 10 köyün merkezi sayılan bir köyümüze devlet yatırım yapıyor. Burayı cazip hale getiriyor. Bu köye Cazibe Merkezi adını koyuyor. Fabrika, okul, hastane, üniversite, emniyet, jandarma, toplu konutlar bu merkez köye yapılıyor. Bölgenin tarım konusuna göre 2000 işçi çalıştıran entegre bir tesis kuruluyor. Tariş, Çukobirlik, Marmarabirlik, Fiskobirlik gibi. 45000 köyü 10'a böldüğümüzde 4.500 cazibe merkezine ihtiyaç vardır. Bir o kadar da entegre tesise ihtiyaç vardır. Bu her bir entegre tesiste 2000 kişinin çalıştırdığını varsayarsak, 9 milyon işsize iş bulunmuş olur. Mevcut 4,5 milyon işsizimizin olduğu söyleniyor. Kalan 4,5 milyonu da başka ülkelerden temin etmek gerekir. Yani bir zamanlar yurtdışına işçi gönderen ülke iken, bu proje ile işçi alan ülke olacağız.
Bu projenin maliyeti kanal istanbulun maliyetinden daha ucuza olur. Bu proje 7 bölgeye ayrılır. Her yıl bir bölgenin cazibe merkezleri tamamlanır. 7 yılda 9 milyon insana il bulunur. Türkiye'nin işsizlik sorunu, herkese iş verilemeyişinden kaynaklanıyor. Bir kişi asgari ücretle çalışıyor, devlet diğer aile fertlerine iş veremiyor. 5 kişi asalak gibi bir tek asgari ücretle geçimneye çalışıyor. Eğer bir evde 5 kişi asgari ücretle çalışmış olsa, kimse zam dahi istemez. Bir eve 40 binlira giriyorsa, neden asgari ücrete zam istesin ki? Bir an önce deprem bölgesinden cazibe merkezi oluşturmaya başlanmalıdır ki, konut ve barınmanın yanında iş imkanı da sağlanmalıdır ki sosyal barış da gerçekleşmiş olsun. Söylemesi bizden...