Kilis Merkez Nüfus: 100 bin 675
Kilis’teki Suriyeli Nüfus sayısı: 115 bin 911
İhracatta 55’inci sırada
İthalatta 71’inci sırada
Eğitimde 79’uncu sırada
***
Değerli okuyucularım doğup büyüdüğüm çocukluk ve gençlik yıllarımın büyük bir kısmının bu topraklarda geçtiği güzide ilimiz serhat şehir Kilis’e Eylül ayının başlarında gitme şansım oldu. Üzülerek belirtmek isterim ki Kilis, Kilis olmaktan çıkmış, adeta Suriyelilerin istilasına uğramış vaziyette. Zaten kendi yerleşik halkını dahi ekonomi bakımdan idare edemeyen bu güzide ve şirin ilimiz, neredeyse merkez nüfusun iki katından fazla Suriyeli nüfusu bünyesinde bulundurmakta. Abartısız caddede gezen insanların her dört kişisinden üçü Suriye vatandaşı. Hal böyle olunca zaten işsiz ve yoksul olan halk daha da ekonomik uçurumun kenarına itilmiş durumda. Bürokrasinin seçimden seçime selam verdiği ilde insanlar kaderleriyle baş başa bırakılmış vaziyette.
***
2002’den bu yana yerel ve genel idarenin AKP li bürokrasisi tarafından yönetildiği Kilis’te, ekonomi, kültürel, sosyal, eğitim, sağlık vb. gibi alanlarda hiçbir ilerleme kaydedilmesi işin bir başka üzücü yönü. Evet Kilis’te değişim olmuş edindiğim izlenime göre, peki bunlar ne gibi değişimler!
Madde madde sıralayacak olursak:
İşsizlik rakamlarında artış,
İstihdam rakamlarında azalış,
Ekonomi alanında küçülme
İhracat alanında küçülme
Eğitim alanında gerileme
Sağlık alanında gerileme(ortalama Suriyelilerle birlikte resmi olmayan rakamlara göre 400 bine yakın bir nüfus) Şehirde sadece bir devlet hastanesi mevcut sağlık problemi olan halk yakın illere Gaziantep, Hatay, Adana, Maraş vs gibi illere gitmekte. Ama her yıl yeni devlet hastanesi yapılacağına dair söz verilmesi ve yapılmaması da işin bir başka tuaf yönü.
Bölgenin stratejik öneminden ötürü sınırların ticarete kapatılması, ticaretinin çökmesine, doğal olarak bölge halkında ekonomik çöküşü de beraberinde getirmesine yol açmış durumda.
Neredeyse tartışmasız her yıl Kilis OSB (Organize Sanayi Bölgesi)’nin 6’ıncı bölgeye alınacağı sözü verilmesine rağmen hala sözlerin havada kalması,
Tarım alanı yanlış politikalar neticesinde bitmiş vaziyette,
Çiftçi perişan,
Esnaf perişan,
Yatırım yok denecek kadar az,
İmar ve çarpık yapılaşma, alt yapı sorunlarından ötürü çökmüş durumda,
Kilisin su sorunu uzun yıllardan beri devam etmekte,
İnsanlar geleceğinden kaygılı gününü kurtarma savaşında...
**
Bunlar benim edindiğim izlenimler belki daha da büyük sorunlar mevcut kim bilir.
Buradan Kilisli duyarlı iş adamlarına sesleniyorum lütfen ama lütfen Kilis’i sahipsiz bırakmayalım. Kilis’e Ankara’dan bir fayda yok, Kilis’e 3 dönemden beri hükmeden AKP milletvekilleri ve belediye başkanlarından da bir fayda yok. Kilis’in tek umudu siz değerli iş adamları, yatırımcıları ve girişimcileri olan cesur insanlarsınız. Bu konuda Kilis’te çabalayan uğraşan Kilis’te ikamet eden insanlarımız var elbette ama onlarda iktidar kanadı tarafında duymazdan, görmezden gelinmekte maalesef. Örneğin Kilis’te değerli dostum ve arkadaşım İyi Parti İl Başkanı Aga Gündoğmuş bey, yine Kilis’e Kilislilere uzun yıllar hizmet etmiş olan Kilis CHP eski il başkanı değerli dostum ve arkadaşım Abidin Uslu bey, ziyaretim sırasında birtakım bilgiler aktardılar siyasi alanda çaba sarf ettiklerinden bahsettiler. Fakat sorunların çözülmesi konusunda birkaç kişinin çabalamasıyla değil Kilis’e gönül vermiş değerli insanların çoğalmasıyla sorunların çözüleceği de bir gerçek. Çünkü oda başkanları AKP’nin baskısından ötürü sorunları görmezden gelmekte, zira sorunları dile getirse bir sonraki seçimde başkanlık koltuğunun gideceğini bildikleri için ne şiş yansın ne kebap misali rutin günü kurtarma politikasıyla hareket etmekte günü ve koltuğu kurtarma çabasındalar, hal böyle olunca Kilis’in yıllardan beri bitmeyen ekonomik problemleri de içinden çıkılmaz sorunlar yumağı haline dönüşmesi kaçınılmaz oluyor.
Ziyaretim esnasında Kilis’in değerleri olan tarihi miraslarının bir bir AKP’lilere peşkeş çekildiği bilgisini öğrenmem oldu. Bunun en son örneği bütün Kilislilerin çok yakından bildikleri Neşat Efendi konağının TUGVA vakfına verilmesi olayı. Neden niçin ve ne karşılığında verildi. Kilislilerden izin alındı mı Kilislere soruldu mu? Birkaç siyasi parti yetkilisi haricinde (CHP il başkanı ve İyi Parti İl Başkanı) diğer siyasi parti yetkilileri neden bu duruma karşı çıkmadılar?
Kilis MHP yetkilileri nerede?
Kilis Saadet Yetkilileri nerede?
Türkiye’de en çok oy aldıkları illerin başında gelen Kilis BTP yetkilileri nerede?
Zaten AKP yetkileri ve Vali bey demeyeceğim bunlar omuz omuza çalıştıkları için.
Vali halkın valisi değil sanki AKP valisi gibi hareket ettiği için,
Zaten milletvekilleri ve belediye başkanının tamamen biat kültürüne tabi olmalarından ötürü konuşmaya dahi gerek yok.
Buradan Kilisli hemşerilerime, Kilisli dostlarıma, Kilisli kardeşlerime sesleniyorum; kesintisiz 17 yıldan beri hem genelde hem de yerelde iktidarda tuttuğunuz AKP’yi dinlenmeye almanın zamanı gelmedi mi?
Çocuklarınız için geleceğiniz için değişimin zamanı gelmedi mi?
Size AKP tarafında layık görülen yoksulluk, açlık, sefalete razıyız diyorsanız söyleyecek çok fazla birşey yok.
Ama biz bunları hak etmiyoruz bizimde rahat bir yaşama, aydınlık bir geleceğe yarınlara daha umutla bakacağımız idarecilere ihtiyacımız var diyorsanız lütfen sizi yönetenleri seçerken iyi düşünün ve öyle karar verin.
Siz değerli hemşerilerimi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.