Tarım alanlarında görülen azalmanın nedenleri arasında,
tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanıma tahsis edilmesi, yeterli geliri elde edemeyen küçük ölçekli işletme arazilerinin bir kısmının tarım dışı kalması ve yanlış tarımsal faaliyetler ile yanlış arazi kullanımı sonucu karşılaşılan toprak bozulumu yer almaktadır.”
Tarım arazisi denilince toprak akla gelir. Toprak ise içinde yaşayan canlılarla birlikte bir bütündür. Bu canlılar toprağı bitkisel üretim için hazırlar. Ancak 60’lı yıllardan başlayarak ilaç ve gıda tekelleri tarafından “Yeşil Devrim” adıyla kamuoyuna sunulan ‘kimyasalların kullanımı’ topraktaki bu canlıları öldürmeye başlamış ve toprağın canlılığını zaman içinde yoketmiştir. Artık geriye toprak görünümlü ‘kum taneleri’ kalmakta bitkisel üretim zayıflamaktadır.
Sanayii tesislerinin tarım arazileri üzerinde kurulması,
Termik elektrik santrallerinin ortaya çıkardığı kirlilik.
Jeotermal elektrik santralleri için açılan kuyular ve bu kuyular açılırken doğaya salınan ağır metaller.
Tarım arazileri üzerine kurulan güneş enerjisi santralleri.
Yerel ve yerli tohumlardan vazgeçilerek ‘hibrit tohumlar’ın teşvik edilmesi, bu tohumların aşırı su istemesi nedeniyle topraklarda meydana gelen tuzlanma.
Türkiye’de bölgedeki durum ve dünyanın farklı coğrafyalarında süren savaşlar.
Otoyol ve köprülerin yapımı için tarım ve orman arazilerinin yok edilmesi.
Konut yapımı için tarım arazilerinin seçilmesi.
Buğday, mısır, pamuk ve soya gibi ürünlerin üretim üssü olmasına rağmen, üreticinin desteklenmemesi de tarımı bitirme noktasına getirmiştir!
*Bir zamanlar tarımda "kendine yeterli" az sayıda ülkeden biri olmakla övünülürken emperyalist metropollerle işbirliği, ülkeyi Tarım’da muhtaç hale getirmiştir!
Türkiye, emperyalist metropollerin açık pazarı olmaktan kurtulmak istiyorsa;
IMF ve Dünya Bankasının dayattığı programı çöpe atarak ülkenin doğal koşullarına, halkın gereksinim ve çıkarlarına uygun bir programı hayata geçirmek zorundadır.
Aksi takdirde, 10 yıl sonra ithalat daha da artacak, Üretim artışı talep artışının gerisinde kalarak tarım ürünlerin ithalatı hızla artmaya devam edecek, ortaya çıkan tabloda ülkemizde tam anlamıyla bir Tarımsal çöküş yaşanacaktır!