USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dijital Ticaret Zirvesi’nin ikinci durağı Gaziantep

Dijital Ticaret Zirvesi’nin ikinci durağı Gaziantep oldu. GÜNSİFED ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda KOBİ’ler e-ticaret, e-ihracat ve e-dönüşümün liderleriyle buluştu.

Dijital Ticaret Zirvesi’nin ikinci durağı Gaziantep
03-05-2019 10:59
Google News

TÜRKONFED, SAP Türkiye ve iş ortağı MBIS’in, KOBİ’lere, işletmelerini geleceğe taşıyabilmeleri için gerekli olan donanımı sunmak, karlılıklarını ve yenilikçi iş süreçleri ile verimliliklerini artırabilmelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği Dijital Ticaret Zirvesi’nin ikinci durağı Gaziantep oldu. GÜNSİFED ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda KOBİ’ler e-ticaret, e-ihracat ve e-dönüşümün liderleriyle buluştu.

3 Mayıs 2019 – İstanbul/Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve SAP Türkiye ile iş ortağı MBIS iş birliğinde, Türkiye’de e-ticaret, e-ihracat ve e-dönüşümün liderlerini KOBİ’lerle buluşturmak ve işletmelerin yeni nesil ticari faaliyetlere katılım oranını artırmakhedefiyle düzenlenen Dijital Ticaret Zirvesi’nin ikinci durağı Gaziantep oldu.

“Dijital Ticaret Anadolu’dan Yükseliyor!” temasıyladüzenlenen zirveye, Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) ev sahipliği yaptı. KOBİ’leri yeni nesil ticaretle tanıştıran Dijital Ticaret Zirvesi’nin açılış konuşmalarını GÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Enver Öztürkmen, SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turangerçekleştirdi.

Orhan Turan: “Verimlilik esaslı dönüşümle, neden bir Amazon mucizesine imza atmayalım!”

Dijitalleşmenin üretim ve tüketim alışkanlıklarını da değiştirdiğine dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, dijitalleşen dünyada ekonominin itici gücünün artık e-ticaret ve e-ihracat olduğunu vurguladı. 2014-2018 arası Türkiye’de e-ticaretin toplam pazar büyüklüğünün, yıllık ortalama yüzde 31 büyüme kaydettiğini belirten Turan, şunları söyledi: “2018 yılında yüzde 42 büyüme kaydeden pazar, 60 milyar TL’lik bir hacme ulaştı. E-ticaretin perakende satıştan aldığı toplam pay ise yüzde 4’lerde bulunuyor. Dünyada bu oranın yüzde 10 olduğu düşünüldüğünde, gelişime açık bir alan olduğu görülüyor.”

Global e-ticaret satış hacminin 2018’de 2,8 trilyon doları aştığına, 2020 yılına kadar bu rakamın 3,4 trilyon doları bulacağının öngörüldüğüne dikkat çeken Turan, “2018’de 60 milyar TL’lik e-ticaret hacmine sahip ülkemizin,e-ihracatta 2020 yılına kadar yüzde 12’lik artış yakalaması bekleniyor. E-ihracatın toplam ihracat içindeki binde 3’lük payının artırılması için mevzuat ve yeni ticari pazarlar başta olmak üzere, stratejik bir yol haritasının sektör temsilcileriyle ortaya konması önemli bir kazanım olacaktır” diye konuştu.

Konuşmasında, “Türkiye’nin en hızlı büyüyen dinamik sektörlerinden biri olan dijital ticaretin özellikle verimlilik esaslı dönüşümünün sağlanmasıyla, neden bir Amazon mucizesine imza atmayalım!” diyen Turan, şöyle devam etti: “Amazon’un ilk 3 aylık cirosu yüzde 17 artarken, karlılığının yüzde 125 artmasının en önemli nedeni verimlilik ve iyi yönetişimden geçmektedir. Henüz dijitalleşmemiş kurumların dijitalleşmeye dönük gelişimi için de e-ticarete yönelik alt yapı ve iş ortakları, farklı lojistik sistemler ile dijital üretime yönelik farklı ortaklıklar kurmaları, sivil toplum, özel sektör ve kamu işbirlikleri, önümüzdeki döneme rehberlik edecektir.”

Uğur Candan: “KOBİ’lerakıllı işletmelere dönüşüyor”

Geleceği bugünden şekillendirmek için KOBİ’lerin birer ‘Akıllı İşletme’ye dönüştüğünü belirten SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, açılış konuşmasında şunları söyledi: “Son 10 yıldır, hep gelecekten söz ediyoruz. Oysa teknolojinin hızı ile yapay zekâ, öğrenen algoritmalar, gelişmiş analitikler gibi yeni nesil teknolojilerin hayatımızda çok daha fazla yer kaplamasıyla birlikte, görüyoruz ki gelecek aslında bugün burada. Günümüzde KOBİ’lerin rekabet edebilirliğin ötesine geçmek, yarattığı katma değeri farklılaştırmak, sürekli inovasyon yapmak, kısacası geleceği bugünden şekillendirmek için birer “Akıllı İşletmeye” dönüşmesi gerekiyor. Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital dönüşüme kayıtsız kalması artık neredeyse imkânsız.”

“Akıllı bir işletme olabilmenin yolu ise geçmişe de hâkim olup bunu ‘şimdi’ ile harmanlayabilmekten geçiyor” diyen Candan, KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olacak SAP çözümlerini de aktardı: “SAP’nin yeni nesil kurumsal kaynak planlama (ERP) çözümü olan S/4HANA, ‘Akıllı İşletmeler’ konseptinin tam merkezinde yer alıyor. Dünyada sayısı 11 bine yaklaşan SAP S/4HANA müşterilerimizin yarısını ise bugün KOBİ’ler oluşturuyor. S/4HANA çözümü ile kurumlar iş süreçlerini giderek daha fazla otomasyona geçiriyor ve böylece çalışanların daha fazla değer yaratan işlere odaklanmalarını sağlıyor. SAP’nin dünya genelindeki müşterilerinin yüzde 80’den fazlasını oluşturan KOBİ’ler, e-ticaret ve e-ihracat dönüşümüne ayak uydurabilen, yenilikçi teknolojileri kendi işlerine entegre edebilen ve bu sayede verimliliğini ve karlılığını arttırabilen işletmeler. Türkiye ekonomisinin itici gücü olan KOBİ’lere güç verme vizyonumuzla, onlara hem yerleşik hem de bulutta sunduğumuz uygulama ve çözümlerimiz sayesinde dijital ticaret ortamında söz sahibi olmalarına ve rekabet güçlerini artırmalarına katkı sağlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.”

Enver Öztürkmen: “Kentimiz ve bölgemizin gelişiminde dijitalleşmeyi kaldıraç olarak kullanabiliriz”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin189 ülkeye 8 milyar dolara yaklaşan bir ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan GÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Enver Öztürkmen, Gaziantep’in 6,8 milyar dolarlık ihracat katkısıyla da öne çıktığını belirtti. “Türkiye’nin 6’ıncı büyük ihracatçı iliyiz. Kentimizin ve bölgemizin ihracatını artırmak için dijitalleşmeyi bir kaldıraç olarak kullanabiliriz” diyen Öztürkmen, teknolojinin katkısıyla dijital ticaret sektörünün, geleneksel iş yapma yöntemlerinden çok daha etkili ve hızlı sonuçlar alınmasını sağladığına dikkat çekti.

İş dünyası ve reel sektörün, dijital yetkinliklerinin gelişmesi, hız ve verimlilik esaslı günümüz dünyasında rekabetçilikte önemli kazanımlar sağlıyor diye konuşan Öztürkmen, şöyle devam etti: “2000’li yıllarda 1,4 milyar lira olan e-ticarette, bugün 70 milyar TL’nin konuşuluyor olması, ekonomi lokomotifinde yeni patronun çok yakın bir gelecekte e-ihracat ve e-ticaret olacağını gösteriyor. Mutfağı olmayan Yemek Sepeti, mağazası olmayan GittiGidiyor, arabası olmayan Uber, şubesi ya da acentesi olmayan İyzico, oteli olmayan Booking gibi örneklerini gördüğümüz hizmet sektörüne yönelik dijital platformlar da aslında aynı havuzdan beslenen girişim örnekleri. Hepsinin temeli, teknoloji ile birlikte hız ve verimlilik esaslı dijital devrimin yeni kodlarıyla yazılıyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri, farklı alanlarda rekabetçilik gerektiriyor. Sadece malzeme yeterli değil; malzemenin nasıl kullanılacağı konusunda vizyon, fikir ve ortak akıl üretilmeli. Sanayi ve hizmetler sektörleri arasındaki çizgiler kalkarken, inovasyonun bağlantılarını ve bilginin kullanımını sağlamak için yeni modeller geliştirmek gerekiyor.”

Dijital ticaretin liderleri Antepli KOBİ’ler ile buluştu!

Antepli KOBİ’lere dijital ticaretin yeni kodlarının aktarıldığı zirvenin moderatörlüğünü Netizen Kurucusu Ümit Öncel üstlenirken,MBIS Genel MüdürüCenk Salihoğluzirvede katılımcılarla,dijitalleşen dünyada akıllı işletme olmanın neler gerektirdiğini paylaştı. iyzicoCOO’su Orkun Saitoğluiseyaptığı konuşmada, e-ticarette başarılı ödemeleri artırmanın yollarını aktarırken; katılımcılar, dijital ticaretin sunduğu fırsatları GittiGidiyor Uluslararası Ticaret Müdürü Erkan Yozkat’tan dinledi. Zirvede katılımcılarla herkes için dijital pazarlamanın ipuçlarınıRed&Grey Kurucusu Furkan Reis paylaşırken; Bilişim Hukukçusu Av. Burçak Ünsal ise konuşmasında, dijital ticaretin hukuki boyutuna değindi.

Sırada Kocaeli ve Konya var

İlki nisan ayında İzmir’de düzenlenenDijital Ticaret Zirveleri, KOBİ’lere, işletmelerini geleceğe taşıyabilmeleri için gerekli olan donanımı sunmayı, karlılıklarını artırmayı, yenilikçi iş süreçleri ile verimliliklerini yükseltmeyi ve bu yolla, ülkenin küresel rekabet gücünü gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Zirve aynı hedefle 2019 yılında Kocaeli ve Konya’da dijital ticaretin liderlerini KOBİ’ler ile buluşturmaya devam edecek.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü