USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

17 gün boyunca alkol satışı yasak!

Türkiye'nin Koronavirüs nedeniyle tam kapanmaya gideceği 30 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasında alkol satışı olmayacak.

17 gün boyunca alkol satışı yasak!
27-04-2021 20:03
Google News

Türkiye'nin Koronavirüs nedeniyle tam kapanmaya gideceği 30 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasında alkol satışı olmayacak.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın 29 Nisan 19.00-17 Mayıs 05.00 arası tam kapanmaya geçileceğini duyurmasının ardından, hafta sonları uygulanan alkol satışı yasağının akıbeti de tartışma konusu oldu.

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, 29 Nisan Perşembe gününden itibaren yasak sonuna kadar alkol satışının yasaklandığını açıkladı.

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Aybaş, "Genelgede 'alkol satışı yasak' diye bir ibare, madde dahi yok... Maalesef üzülerek söylüyorum; 17 Mayıs'a kadar ülke genelinde pandemi ve Ramazan ayı bahanesi ile alkol satışı yasaklanmıştır" ifadelerini kullandı.

Kararın "özel yaşama, yeme içme kültürüne karşı açıkça bir darbe" olduğunu dile getiren Aybaş, "Korona bahane, yasaklar şahane" diye yazdı.

""

Ağbaba: Bu yasak tamamen ideolojiktir

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, "17 Mayısa kadar ülke genelinde alkol satışı yasaklanıyor. Alkol satmayan zincir marketlere uğramayan virüs 150 bin tekel bayisine uğruyor. Bu yasağın pandemiyle alakası yok, tamamen ideolojiktir. AKP’nin pandemiyle değil insanların yaşam tarzına müdahalesinin son halkasıdır" yorumunu yaptı.

Genelgede konuyla ilgili bir madde yok

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede de tekel bayilerine ve alkol satışına ilişkin özel bir madde bulunmuyor. 

Genelgenin marketler ile ilgili maddesinde şu ifadelere yer veriliyor:

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir. Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktır."

Alkol satışı yasağı Aralık ayında başlamıştı

Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarında alkol satışı yasağı Aralık ayı itibarıyla başlamıştı. Genelgede konuyla ilgili herhangi bir madde olmamasına rağmen alkol satışı zincir marketlerde ve tekellerde yasaklanmıştı. 

Tekel bayileri yasağa tepkili: Senetlerimiz, kredilerimiz, ödemelerimiz var

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıkladığı “tam kapanma” kapsamında 17 Mayıs’a kadar alkol satışının da yasaklanmasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Erdoğan, dün Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında “tam kapanmaya” geçileceğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgede ise alkol satışına ilişkin hiçbir hüküm yer almadı. Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasaklarında alkol satışına izin verilmiyordu. Bu nedenle “tam kapanma” sürecinde de uygulamanın devam edip etmeyeceği tartışma konusu oldu.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz'ın ulaştığı İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili 17 günlük tam kapanma boyunca alkollü içki satışı yapılamayacağını söyledi.

Haberin kesinleşmesinin ardından Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş kararı Sözcü'ye değerlendirdi.

“REZİL OLMAMAK İÇİN YAZILI BİR GEREKÇE VERMİYORLAR”

Hafta sonu uygulanan alkol satış yasaklarında olduğu gibi kendilerine herhangi bir yazılı resmi açıklama yapılmadığını belirten Aybaş, “Bize doğrudan bir açıklama gelmedi. Daha önceki yasaklamada da gelmedi. Niye? Yazılı bir gerekçe vermiyorlar uluslararası konjonktüre rezil olmamak adına. Mülki amirlikler bu durumu kendilerine görev olarak addediyorlar. Valilikler, kaymakamlıklar, ilçe emniyet müdürlükleri, bunlar şifahen durumu iletiyorlar oda başkanlarına; onlar da bizlere mesaj atıyorlar. Henüz daha mesaj gelmedi” ifadelerini kullandı.

“OTORİTENİN ÖZEL YAŞAMA YAPMIŞ OLDUĞU MÜDAHALE”

Alınan kararın tamamen “ideolojik” olduğunu savunan Aybaş, “Bu alınan yasak tamamen otoritenin yeme içme kültürüne, özel yaşama yapmış olduğu bir müdahaledir” değerlendirmesinde bulundu.

“BIRAKIN DA İNSANLAR HÜR İRADELERİYLE KARAR VERSİN”

Bu kararın tekel bayilerini çok olumsuz etkileyeceğini dile getiren Aybaş, “Çünkü bizlerin senetleri var, kredileri var, ödemelerimiz var. Bunlar bizim iş vakti takvim gününe göre ayarlanır. Ama ben sabah saat 10'da açıp, akşam 17.00'da kapatacağım. Bunu aylığa vurdunuz zaman, zaman dilimi olarak 5-10 gün bile çalışmıyoruz. Benden para talep edecek, çünkü bizim sermayemizin yüzde 90'ı alkol üzerine. Müşteri gelip bizden zeytinyağı, tereyağı, bal almıyor… Bizden aldıkları alkollü içecekler. Tabi alkol sağlığa zararlı biz bunu biliyoruz ama bırakın da insanlar kendi özgür, hür iradeleriyle buna kendileri karar versin, otorite buna karar vermesin” şeklinde konuştu.

MARKETLERDE, “ALKOL SATIŞI YAPILMAYACAKTIR” DUYURULARI BAŞLADI 

Öte yandan sosyal medyaya yansıyan görüntüde, bir market çalışanının, yasağı, alkol reyonuna astığı yazı ile duyurduğu görüldü. Yazıda, “Değerli müşterilerimiz; bakanlık kararı gereği marketlerimizde 30 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında alkollü içki satışı yapılmayacaktır” ifadeleri yer aldı.

İçişleri Bakanı Soylu'dan alkollü içki satışına yasak açıklaması: Muafiyet yok

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'tam kapanma' süresince alkol satışı yapan iş yerlerinin kapalı olup olmayacağı sorusuna, "İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil" diye yanıt verdi. Soylu, ayrıca vatandaşların da mahalledeki camilere giderek namaz kılabileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlıkta gerçekleştirilen video konferans toplantısında, 81 ilin vali, jandarma komutanı, emniyet müdürü ve sahil güvenlik komutanlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda, 29 Nisan saat 19:00'da başlayıp, 17 Mayıs 05:00'a kadar sürecek tam kapanma tedbirleri değerlendirildi. Bakan Soylu, bu süreçte valilere, emniyet müdürlerine ve jandarmaya büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, "Şehir giriş ve çıkışları ciddi şekilde kontrol altında olacak. Orada herhangi bir eksiklik istemiyoruz. Eğer burada bir kontrol olmazsa sürecin suistimali çok kolay olur" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü