USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

23 Nisan kutlu olsun...

Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına bu yıl da  ise koronavirüs gölgesi düştü.

23 Nisan kutlu olsun...
22-04-2021 23:29
Google News

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına bu yıl da  ise koronavirüs gölgesi düştü. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen 23 Nisan bu yıl belirli kısıtlamalarla kutlanacak.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “23 Nisan Sokağa Çıkma Kısıtlaması” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi tatil olması dolayısıyla bu hafta sonuna özel sokağa çıkma kısıtlaması 22 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayacak. Cuma, cumartesi, pazar günlerinin tamamını kapsayacak sokağa çıkma kısıtlaması, 26 Nisan Pazartesi günü saat 05.00'de sona erecek.

KISITLAMA GÖLGESİNDE KUTLANACAK

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anıtkabir ve Birinci Meclis'te gerçekleştirilecek tören ve kutlamalar dışında tüm il ve ilçelerde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şu esaslara göre kutlanacak:

Milli Eğitim Bakanlığının 06.04.2021 tarih ve 23672112 sayılı yazısı doğrultusunda çelenk sunma törenleri fiziki mesafe koşullarına uygun şekilde asgari düzeyde katılımla gerçekleştirilecek. Çelenk sunma törenleri dışında kişilerin bir araya gelmesine neden olabilecek kutlama programları yapılmayacak.

Bunun yerine Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu yansıtabilecek başta kolluk araçlarından oluşmak üzere araç konvoyları, ses, ışık ve havai ışık gösterileri, mobil araçlarla gösteriler ile çevrimiçi etkinliklere ağırlık verilecek.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama törenlerinde görevli olan kişiler de tören ve kutlama programları süresi ile sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacak.

Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.

Milli Mücadele önderlerinden Rauf Bey (Orbay) anılarında, son Osmanlı sultanı Vahdettin'in, işgal altındaki İstanbul'da “Bir millet var, koyun sürüsü… Buna bir çoban lazım… O da benim…'' dediğini aktarır…

Bu sözlerden kısa süre sonra İstanbul'daki Meclis-i Mebusan Heyeti Temsiliye milletvekilleri İngiliz işgal kuvvelerince tutuklanır ve sürgüne gönderilir. 18 Mart 1920 günü de Meclis-i Mebusan kapatılır.

Bu sırada Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra özgürlük ve bağımsızlık için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşı'na başlayan bir milletin gözü-kulağı da Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarındadır.

""

O kahramanlar, bağımsızlık ve milli egemenlik için atılması gereken o adımı atmak için hazırlıklarını sürdürmektedir. Milletin temsilcilerinden oluşan Meclis'in açılması… Meclis, Ankara'da toplanacaktır.

KÜRSÜ MARANGOZDAN HEDİYE

Meclis'in toplanacağı Ankara Ulus meydanındaki yapımı henüz tamamlanmamış bina, milli bir heyecanla, milletin katkısıyla tamamlandı. Meclisin toplanacağı salondaki kürsü, Ankaralı bir marangoz tarafından yapılarak Meclis'e hediye edildi, sıralar Ankara Öğretmen Okulu'ndan, iki petrol lambası ile sac sobalar kahvehanelerden getirildi.

Ve 23 Nisan 1920… Meclis etrafında toplanan binlerce kişi, Meclis' in açılışını büyük bir coşkuyla bekledi. “23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder” diyen bir büyük önderin yanında, bu büyük güne tanıklık etti.

DÜNYAYA İLAN EDİLDİ

Mustafa Kemal ve milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii'nde cuma namazını kıldı. Ardından da dualarla ilk Meclis'in açılışını gerçekleştirildi.

İlk konuşmayı yapan Sinop Milletvekili Eşref Bey, “Meclis'in açılışını milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum” sözleriyle dünyaya duyurdu.

Bugün 23 Nisan 2020… Bugün millet egemenliğine adım attığımız o büyük günün 100'üncü yıl dönümü. Onurlu bir ulusun, “Kendi kendini yönetmeye başladığı” günün yıl dönümünü, Atatürk'ün çocuklarının bayramını, hiç eksilmeyen bir onurla kutluyoruz. Hepimize kutlu olsun.

Milyonlarca çocuk bayram coşkusunu evinde yaşayacak

“Vatanı korumak, çocukları korumakla başlar” diyen Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması 23 Nisan 1927'de Atatürk'ün himayesinde Ankara'da gerçekleşti.

Atatürk o gün arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi…

Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda yayıldı. Her geçen yıl bayram coşkusu daha da arttı… 23 Nisan 1933'te ise Atatürk yeni bir gelenek başlattı. Çocukları makamında ağırladı ve onlarla sohbet etti.

100 yıl sonra bugün milyonlarca çocuk, salgın dolayısıyla bayram kutlamasını sokaklarda yapamayacak. Ancak hepsi Ata'sına minnetini kalbinde hissedecek.

""

İlk Meclis 115 vekille açıldı

Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de, illere ve kolordu komutanlıklarına bir genelge göndererek yeni meclis için bulundukları bölgelerde aday seçimi yapılmasını ister.

Kapatılan Meclis-i Mebusan üyelerinden Anadolu'ya kaçabilenlerin hakları saklı tutulacaktır. Meclis, 23 Nisan cuma günü saat 13.45'te, 115 milletvekilinin katılımıyla açıldı. Heyet halkı selamladı.

""

Meclis'te 4 saatlik konuşma yaptı

24 Nisan 1920'deki ikinci Meclis oturumunda, Mustafa Kemal oy birliği ile Meclis Başkanlığı'na seçildi. 4 saatlik konuşmasında süreci anlatan Mustafa Kemal, izlenecek siyasetin “Milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varlığımızı devam ettirmek, millet ve memleketin gerçek saadet ve imarına çalışmak” olacağını söyledi.

Çocukların Atatürk’ü ve 23 Nisan!

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, dünyada çocuklarına bayram hediye eden tek liderdir. 23 Nisan da bu eşsiz liderin çocuklara en büyük armağanı...

""

""

23 Nisan 1920 tarihi hem ülkemizin kurtuluşuna, hem de yeni bir devletin kuruluşuna öncülük eden büyük bir olaydır.

""

Kurtuluş Savaşında gözlerini kırpmadan canlarını verenler, kuşkusuz ki bunu vatanlarının geleceği için yapmışlardı. Bu memleketin geleceğini de çocuklar temsil ediyordu.

""

Atatürk, ülkenin gelişip yükselmesinin ve çağdaş medeniyetleri yakalamasının yegâne yolunun memleket çocukların en iyi şekilde yetiştirilmesinden geçtiğine inanır, bu vesileyle de millî eğitim işleriyle yakından ilgilenirdi.

""

TBMM'nin açılması ile halk egemenliğine dayalı demokratik ve özgürlükçü bir rejimin temelleri atılmıştı.

""

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk büyük bir lider olması yanında çocuklara olan sevgisi ile de benzersizdi.

""

Onun için Atatürk: "Bu bayramı Türk çocuklarına armağan ediyorum." diyerek TBMM'nin açılış sevincini çocuklarla paylaşabilme yüceliğini göstermiştir.

""

Çocuk sevgisi, insan sevgisi için bir ihtiyaçtır. Mustafa Kemal Atatürk

""

Bir bakıma, 23 Nisan, ulusallıktan evrenselliğe yükselmektedir.

""

O, Cumhurbaşkanlığı sırasında da gittiği her yerde okulları mutlaka ama mutlaka ziyaret eder, çocuklarla yakından ilgilenirdi.

""

Bu durum ileride çocuklarımızın daha özgür bir ortamda yaşamasını, geliştirmesini ve eğitim görmesini sağlayacaktı.

""

“Ulusal Egemenlik” sevincimizi yine tüm dünya çocuklarına da tattırabilmek için, her 23 Nisan'da dünyanın birçok ülkesinden çocuklar yaptığımız tören ve kutlamalara davet edilmektedir.

 

""

""

Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır. Mustafa Kemal Atatürk

""

Bu nedenle, 23 Nisan bir anlamda "Çocuk Bayramı" olarak gelenekleşmiş ve Anadolu topraklarında adeta bir töre halini almıştır.

""

Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk’ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin!.. Bu belli. Fakat zekânı unut!.. Daima çalışkan ol! Mustafa Kemal Atatürk

""

""

""

""

""

Böylece Atatürk’ün Türk Çocuklarına armağan ettiği bu bayram böylelikle bir anlamda dünya çocuklarının ortak şenliğine dönüşmektedir.

 

""

 

""

Milletin bağrından temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri (Türkiye Cumhuriyeti Devleti) ona bırakacağım ve gözüm arkamda olmayacak. Mustafa Kemal Atatürk

""

""

""

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 95. yılı kutlu olsun. Ata'nın emanetlerine ve bayramınıza sahip çıkın çocuklar...

""

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, dünyada çocuklarına bayram hediye eden tek liderdir.

""

""

""

23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanması için talimat veren Atatürk, 23 Nisan 1929’da da bu bayramı çocuklara armağan etmek suretiyle, dünyada başka hiçbir yerde bir eşi ve benzeri bir uygulaması dahi bulunmayan eşsiz ve asil bir davranış örneği sergilemiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü