USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

ABB Başkanı Bora Zor: Basın sektörü bir yükü daha kaldıramaz

Anadolu Basın Birliği’nin 22. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da yapıldı. Ülke genelinde yerel basın mensuplarının katıldığı seçimlerde M.Bora Zor, genel başkanlığa seçildi. Yerel basının sorunlarının da dile getirildiği kongrede, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

ABB Başkanı Bora Zor: Basın sektörü bir yükü daha kaldıramaz
01-06-2024 20:12
01-06-2024 20:18
ANKARA
Google News

Anadolu Basın Birliği’nin 22. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da yapıldı. Ülke genelinde yerel basın mensuplarının katıldığı seçimlerde M.Bora Zor, genel başkanlığa seçildi. Yerel basının sorunlarının da dile getirildiği kongrede, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Anadolu Basını, sorun sarmalı içerisinde ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M.Bora Zor, “Sıkıntılarımıza çözüm bulmak bir tarafa, İnternet Yasası’nda, Dezenformasyon Yasası’nda gazeteciler ve sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmamasının, çözüm arayışında paydaş yapılmamasının sıkıntısını şimdi gazeteciler yaşıyor.” dedi.

GAZETECİLER HABERCİLİK REFLEKSİNİ KAYBEDİYOR

Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M.Bora Zor, gazetelerin internet sitelerine trafik alma, tıklamaya yönelik haber yapma çalışmaları nedeniyle asli görevlerinden uzaklaştığını, habercilik refleksini kaybetmeye başladığını dile getirdi. Son günlerde dile getirilmeye başlanan Etki Ajanlığı yasasının da gazeteciler için yeni bir yük, yeni bir sansür girişimi olduğunu belirten Zor, “Gazetecilerin üzerine bir de Etki Ajanlığı yükünü yüklemeyin. Basın sektörü bir yükü daha kaldıramaz” dedi.

Basın mensupları ile ilgili özel günlerde, her zaman halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğüne atıflarda bulunulduğunu hatırlatan Zor, “ Ne yazık ki dile getirilenler ile yapılan uygulamalar birbirine zıtlık sergiliyor. Günümüzde özellikle Anadolu Basını, ekonomik sıkıntılarla baş başa bırakılmış, bilgi alma yolları tıkanmış bir şekilde mesleklerini yapmaya çalışıyorlar.” dedi.

HABER ALMA KAYNAKLARINA ULAŞMAK BÜYÜK SIKINTI

Uğur Mumcu’nun gazeteci tanımını hatırlatan Zor, “Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir. Ancak artık bilgi kaynaklarına ulaşmamızın önünde büyük engeller var. Bin bir güçlükle oluşturduğumuz haberleri okuyucuya sunmakta büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Ne yazık ki bu mücadelemizde tek başımızayız. Basına yönelik yapılan her uygulama, sektöre yardımcı olmak bir yana, yeni yükleri gazetecilerin sırtına yüklemektedir.” dedi.

HABER DEĞERİ ARTIK ÖNEMLİ DEĞİL

Anadolu’da görev yapan gazetelerin büyük kısmının, Anadolu’daki KOBİ’lerin bir çoğundan fazla istihdam sağladığına dikkat çeken Zor, “ Yerel basın, Anadolu’da büyük bir istihdam yükünü sırtlıyor. Ancak iş dünyasına sağlanan imkanlardan aynı derecede faydalanamıyor.

Yeni internet yasası ile birlikte web sitelerine resmi ilan almaya başlayan gazetelere, bunun karşılığında önemli yükümlülükler de getiriyor.  Devlet desteklerinde aranmayan istihdam şartı, gazetelerin karşısına ciddi bir yük olarak  konuluyor.

İşini hakkıyla yapan gazeteleri korumaya ve desteklemeye yönelik hiçbir çalışma bulunmazken, gazetelerin yaptığı işlerin değerleri rakamlarla ölçülmeye çalışılıyor. Haberin, haberciliğin değeri kaç kişinin okuduğu ile ölçümlenmeye çalışılıyor. Resmi ilan yayınlamak için gazetelerin önüne konulan trafik şartı, gazetecilerin habercilik refleksini bitiriyor.

Artık gazeteciler için haberin toplumsal değeri değil, ne kadar tıklama alacağı öne çıkmış durumda. Şu anda Anadolu’daki gazetecilerin etrafını,  trafik şartını sağlayacağını iddia eden yeni yetme SEO uzmanları sarmış. Gazetelerin bürolarında artık haberler değil, tıklamaya yönelten konular, tıklama tuzağı başlıklar konuşuluyor.

Bunun yansımalarından en fazla halkımız etkilenecek. Halkın doğru habere ulaşması her geçen gün biraz daha zorlaşacak.” şeklinde konuştu.

ANADOLU BASIN BİRLİĞİ OLARAK MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Basınının sorunlarına uzak olan yaygın basın ve onların temsilcileri, ne yazık ki çözüme yönelik etkili bir çalışma içerisinde olmadılar. Basını temsil etmek için görevlendirildikleri Basın İlan Kurumu’nda bugüne kadar etkin bir rol  üstlenemediler.

Anadolu’nun, yerel basının bağrında doğan bir dernek olarak Anadolu Basın Birliği, bu sorunların çözümüne daha önce yaptığı gibi yine önder olmaya taliptir. Yeni ve dinamik bir ekip kurduk. Yeni yönetimimizde gazeteciler olduğu gibi, sektörümüze katkı ve sinerji katacağını düşündüğümüz arkadaşlarımızı da aldık. Amacımız Anadolu Basını için sorunların çözümüne ve yerel basının gelişmesine yönelik çalışmalara hız vermek.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.” sözünü yerine getirmek için çalışmak zorundayız.”dedi.

M.Bora Zor’un yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:

Tarık Bakır (Gaziantep)

Nurseven Sobacı (Ankara)

Celal Çiftçi (Şanlıurfa)

Cindo Bozkaya (İstanbul)

Sabahattin Büyükoral (Kastamonu)

Sinan Sayar (Ankara)

Turan Akşen (Samsun)

Mehmet Ankay (Gaziantep)

B.Ali Mahzuni (Ankara)

Serkan Arslan (Trabzon)

Erol Karabay (Gaziantep)

Halit Öğün (Ankara)

Ragıp Ersoy (İstanbul)

Bahadır Çağlar (Adana)

Abuzer Demir (Adıyaman)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü