USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Almanya’nın Türkiye’ye silah satışına onay verdiği iddialarının ardından gözler Eurofighter’da

Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışında NATO müttefiki Ankara’ya uzun zamandır ayak direyen Almanya, Türkiye ile konuya ilişkin temaslarını hızlandırdı.

Almanya’nın Türkiye’ye silah satışına onay verdiği iddialarının ardından gözler Eurofighter’da
09-10-2024 05:39
Google News

Türkiye, Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Almanya ile pazarlık yürütüyor. Bu kapsamda Federal Güvenlik Konseyi ile Türkiye arasında yoğun temaslar yapılıyor. Avrupa çapındaki üretim konsorsiyumu üyesi İngiltere, İspanya ve İtalya’nın olur verdiği Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışı konusunda Almanya ile uzlaşmaya varılıp varılmayacağı merakla beklenirken Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre Türkiye’ye jet satışı konusundaki görüşmelerde “bir hareketlenme ve hızlanma” yaşanıyor.

‘KULLANIM BÖLGELERİ’

İki ülke arasındaki görüşmeler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un 23 Eylül’de New York’ta bir araya gelmesiyle birlikte ciddiyet kazandı. Edinilen bilgilere göre, görüşmenin ardından Türk ve Alman heyetleri konuya ilişkin sık sık temas kurdu. Temaslar sonucunda Federal Güvenlik Konseyi’nde belirli bir aşama kaydedildi.

NATO müttefiki Türkiye’ye uzun süredir ambargo uygulayan Berlin’in, deniz kuvvetleri ağırlıklı 336 milyon Avro değerindeki satışa onay verdiği iddiaları gündeme gelirken eşzamanlı olarak Eurofighter konusuna ilişkin görüşmeler de hızlandı. Satış henüz takvimlendirilmedi ancak Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre Berlin’in, “savaş uçaklarının kullanım bölgeleri” konusundaki hassasiyetine ilişkin Türkiye ile müzakereler yürütülüyor.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’leri, Suriye’de terör örgütü PYD/YPG’ye karşı düzenlediği askeri operasyonları ve Ankara’nın Hamas’a verdiği desteği gerekçe göstererek Almanya’nın “gizli bir silah ambargosu” uyguladığı haberleri gündeme yansımıştı.

METEOR FÜZE ATABİLİYOR

Avrupa yapımı, çok amaçlı, çift motorlu delta avcı uçağı olan Eurofighter savaş uçaklarının meteor füzelerini atabildiği belirtiliyor. Türkiye, toplam değeri 5.6 milyar dolar olduğu bildirilen bir paket halinde en az 20 Eurofighter uçağı için Berlin’in itirazını aşmaya çalışıyor.

PAKET DONANMA AĞIRLIKLI

Alman medyasına göre Berlin, NATO müttefiki Ankara’ya yaklaşık değeri 336 milyon Avro olan bir silah paketinin satışına onay verdi. Buna göre Almanya, Türkiye’ye füze, torpido ve deniz platformu yedek parçalarından oluşan bir silah paketi satacak. Federal Güvenlik Konseyi’nin onayladığı paket, denizaltıların modernizasyonunu da kapsayacak. İhracatına izin verilen silahlar arasında Türk donanması için MBDA şirketinin ürettiği 100 güdümlü füze ile ThyssenKrupp şirketinin SeaHake tipi 28 torpidosu bulunuyor. Füzelerin fiyatının yaklaşık 100 milyon Avro, torpidoların ise 156 milyon Avro olduğu aktarıldı. Türk denizaltıların modernizasyonu için ise malzeme paketleri sağlanmasına izin verildiği ve 79 milyon Avroluk bütçe ayrıldığı bildirildi. Alman hükümetinin ayrıca Türk korvet ve firkateynler için 1.9 milyon Avroluk motor parçalarının teslimatını da onayladığı kaydedildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü