USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

“Antep işi” Şahinbey’de hayat buluyor

Şahinbey Belediyesi’ne bağlı Bostancı Mektebi Kültür Merkezi’nde eğitim gören kursiyerler Gaziantep’in en eski sanat eserlerinden olan el işini yaşatmaya çalışıyorlar.

“Antep işi” Şahinbey’de hayat buluyor
15-01-2025 00:43
15-01-2025 20:04
GAZİANTEP
Google News

Şahinbey Belediyesi’ne bağlı Bostancı Mektebi Kültür Merkezi’nde eğitim gören kursiyerler Gaziantep’in en eski sanat eserlerinden olan el işini yaşatmaya çalışıyorlar.

Gaziantep’in unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından biri olan “Antep işi” Bostancı Mektebi Kültür Merkezi’nde yaşatılıyor. Bostancı Mektebi Kültür Merkezi’ne gelen kursiyerler elişi göz nuru olan Antep işini ilmek ilmek işleyerek kızlarının veya torunlarının çeyizlerine saklarken aynı zamanda satış da yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.

AİLE EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLIYORLAR

Bostancı Mektebi Kültür Merkezi’nde eğitim gören Hülya Yeşil, “Antep İşi’ni öğrenmeye 12-13 yaşlarındayken teyzemlerle başladım. Sonra komşumuzdan öğrendim. Antep işini severek yapıyoruz. Aile ekonomimize önemli bir destek” dedi.

Belgin Kaplan, yapılan işin çok emek istediğini belirterek “Antep İşi 101 teknikle, çeşitli kumaşlar üzerine yapılan çok zahmetli bir iştir. Her deliğe defalarca batıyorsunuz. Biz bunun kaybolmasını istemiyoruz. Gençler artık okuyorlar ve Antep İşi’ni öğrenmeye çok heves etmiyorlar. Bizler son dönem nakışçılarmışız gibi gözüküyor. Bostancı Mektebi gibi güzel bir tesisimiz var. Öğretmenlerimiz, müdürümüz var. Daha çok arkadaşlarımız var. Burası bize terapi gibi oluyor. Hem para kazanıyoruz hem de ailemize destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Antep İşi’nin özelliklerini anlatan Arzu Ümerveklioğlu, “Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu Bostancı Mektebi Kültür Merkezi’nde bize çok güzel imkanlar sunuyor. Burada hocalarımız daha değişik teknikler öğrenmemiz için bize yardımcı oluyor. Farklı şeyler yapıyoruz. Çantalar yapıyoruz, oda takımları yapıyoruz. Ayakkabılara kadar yaptık. Değişik sabahlıklar, gecelikler. Antep İşi’ni her türlü şeye uyguluyoruz. Değişik kumaşlardan, değişik renklerden her türlü kumaşa, nakışlar yapıyoruz. Çok emek isteyen bir iş. İlmek ilmek dokunuyor yani. Bayağı uzun zaman alıyor. Bir oda takımı bir buçuk sene ile iki sene arasında yapılıyor. Her türlü şekil, çiçek, motif yapıyoruz. Biz daha önce farklı birkaç teknik biliyorduk. Buraya geldikten sonra farklı teknikler de öğrendik” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü