USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

‘Antepfıstığı Meslek Komitesi’ bir araya geldi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO), ‘Antepfıstığı Meslek Komitesi’ üyeleri, ortak komite toplantısında bir araya geldi.

‘Antepfıstığı Meslek Komitesi’ bir araya geldi
15-02-2019 23:06
Google News

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO), ‘Antepfıstığı Meslek Komitesi’ üyeleri, ortak komite toplantısında bir araya geldi.

Sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda, ayrıca GTB, GTO ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde antepfıstığına yönelik gerçekleştirilebilecek projeler hakkında istişareler yapıldı.

GTB 1 Nolu Antepfıstığı, Fındık, Yerfıstığı ve Ceviz Toptan Ticareti-Fıstıkçılar Meslek Komitesi ile GTO 3 Nolu Antep Fıstığı ve Kuruyemiş Meslek Komitesi üyeleri, GTB meclis salonunda düzenlenen ortak komite toplantısında bir araya geldi.

GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, GTO Meclis Başkanı Hilmi Teymur, Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz’ın da katılım gösterdiği toplantıda, sektörde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve ortak geliştirilebilecek iş birliği çalışmaları ele alındı.

ANTEPFISTIĞI LİSANSLI DEPOCULUK

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, borsa tarafından antepfıstığına yönelik sürdürülen projeler hakkında bilgiler verdi.

Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk projesini bu yıl içerisinde hayata kazandırmayı planladıklarını kaydeden Akıncı, İpekyolu Kalkınma Ajansının mali destekleriyle hizmete girecek olan 10 bin ton kapasiteli lisanslı deponun Türkiye’de sektör için bir ilk oluşturacağını söyledi.

Akıncı, ürünün kayıt altına alınmasına ve daha sağlıklı şekilde korunmasına katkı sağlayacak olan lisanslı deponun aynı zamanda emanetçilik sisteminden kaynaklanan çeşitli mağduriyetlerin de önüne geçilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Antepfıstığının ana vatanı Gaziantep’e ‘Pilot Ölçekli Antepfıstığı İşleme Tesisi’ kazandırmak içinde TÜBİTAK MAM ile ortak proje yürüttüklerini kaydeden Akıncı, cihaz ve ekipman alımlarıyla yaklaşık bütçesi 1,7 milyon Euro’yu bulması beklenen tesis için gerekli tüm fizibilite çalışmalarının tamamlanarak, protokollerin imzalandığını söyledi.

Akıncı, tesisin fıstık işlemedeki geleneksel yöntemlerin yerini daha modern teknolojilere bırakmasına ve ürünün kalitesinin korumasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

-ÜRÜNÜN GELECEĞİNDEN UMUTLUYUZ-

Antepfıstığı sektör temsilcilerinin GTB ‘de bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise antepfıstığının geleceğinden umutlu olduklarını söyledi.

Türkiye’nin, üretimde şu an Amerika ve İran’ın ardından üçüncü sırada yer aldığını belirten Tiryakioğlu, “Önümüzdeki yıllarda toplam rekoltemizin daha da artmasını bekliyoruz. Eskiden ‘ekenin yiyemediği’ ürün olarak tabir edilen, kıraç bölgelere yer boş kalmasın diye ekilen Antepfıstığında üretim anlayışı şimdi tamamen değişti. Üretimde verimli topraklar ve aşılı fidanların tercih edilmesiyle birlikte sulama bilincinin gelişmesi üründe mahsul süresini çok daha kısa sürelere indirmekte. Antepfıstığı ülkemizde 27 ilde yetiştiriliyor ve toplam rekoltenin yüzde 98’lik bir kısmı şehrimizde işleniyor. Özellikle bu sene ihracatta önemli bir artış ivmesi yakalandı. Ben burada şunu özellikle belirtmek istiyorum. Rekoltemiz yeni dikilen fidanlarımızın da meyve vermesiyle birlikte artık her yıl kademeli olarak artış gösterecek. Bu nedenle sektör olarak gerekli alt yapımızı daha yüksek rekoltelere cevap verecek şekilde hazırlamamız gerekiyor” diye konuştu.

STK’LARA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Antepfıstığında rekoltenin artırılması ve kalitenin korunmasına yönelik yapılacak çalışmalarda STK’lara önemli görevlerin düştüğüne işaret eden GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım’da yaptığı konuşmada “Şehrimizin adıyla anılan yeşil altınımız antepfıstığı için odalarımız, borsalarımız ve belediyelerimizin birlikte projeler üreterek, iş birliği içerisinde hareket etmesi büyük önem arz ediyor. Üretimde nasıl daha fazla rekolte elde ederiz? Çiftçiyi nasıl daha fazla destekler, kaliteyi nasıl daha fazla korur ve geliştiririz çabası içerisinde olmamız gerekiyor” dedi.

Antepfıstığına tarımsal ürün desteği verilmesi talebini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı TOBB Ekonomi Şurasında da dile getirdiğini anımsatan Yıldırım, üreticiyi teşvik edecek olan tarımsal desteklemenin günümüzde endüstriyel bir ürün haline gelen antepfıstığının kayıt altına alınmasına da fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.

ANTEPFISTĞI ŞEHRİMİZİN MARKA DEĞERİ

GTO Meclis Başkanı Hilmi Teymur ise konuşmasında, antepfıstığının Gaziantep için çok büyük bir değer olduğuna dikkat çekti.

 Sektörün tüm temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturacağı ve ortak kararlar alacağı bir birlikteliğin ürünün geleceğini tayin edeceğini vurgulayan Teymur, “Kültürel ürünümüz Antepfıstığı tam olarak hak ettiği yerde değil. Gerek rekoltesinde gerekse de işlenip satılması noktasında bazı eksiklikler mevcut.  Ortak faaliyetler ve iş birliği içerisinde her türlü desteği vererek yeşil altın antepfıstığımızı çok daha ileriye taşımamız gerekiyor. Yeter ki somut adımlar atarak, alınan kararları ivedilikle hayata kazandırıp uygulamaya koyalım” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP TARIM ŞEHRİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise Gaziantep’in bir sanayi şehri olduğu kadar önemli bir tarım merkezi olduğunu dile getirdi.

Gaziantep’in yaklaşık 370 bin hektar tarım arazisinin yüzde 35’inde antepfıstığı yetiştiriciliği yapıldığını belirten Yılmaz, “Gaziantep tarım arazileri bakımından Türkiye’de 17’inci sırada, tarım ürünleri ihracatında ise 5’inci sırada yer almakta. Bu nedenle Gaziantep bir sanayi şehri olduğu kadar aynı zamanda önemli bir tarım şehri olarak ta ön plana çıkmakta. Gaziantep'te tarımsal üretimde en fazla antepfıstığı, zeytin ve buğday tercih edilmekte” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından gerçekleştirilen toplantıda, sektörde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve ortak gerçekleştirilebilecek projeler hakkında, GTB ve GTO meslek komiteleri üyeleri arasında görüşmeler yapıldı.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü