USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür & Sanat

Arşivin Tanıklığında 23 Nisan” sergisi ziyarete açıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından “Arşivin Tanıklığında 23 Nisan” sergisi kahraman emmioğlu kültür ve sanat merkezinde ziyarete açıldı.

Arşivin Tanıklığında 23 Nisan” sergisi ziyarete açıldı
24-04-2025 00:00
25-04-2025 11:56
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından “Arşivin Tanıklığında 23 Nisan” sergisi kahraman emmioğlu kültür ve sanat merkezinde ziyarete açıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 105. yılı vesilesiyle ziyaretçileri tarihsel bir yolculuğa çıkaran sergi, 10 Mayıs 2025 tarihine kadar Kahraman Emmioğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyaretçilere açık olacak. 

Sergi, yalnızca ulusal egemenliğin simgesi 23 Nisan 1920’yi değil, bu anlamlı günün çocuklara armağan edilmesinin ardındaki toplumsal ve kültürel dönüşümleri de gözler önüne seriyor.

Sergide, 1935 yılında çıkarılan yasa ile 23 Nisan’ın Türkiye’nin ilk resmî millî bayramı oluşuna dair tarihsel belgeler, döneme ait fotoğraflar ve arşiv materyalleri yer alıyor. "İlk yevm-i kürşadı olan 23 Nisan millî bayramdır" ifadesiyle milletin yeniden doğuşunu vurgulayan bu kanun, serginin temel taşlarından birini oluşturuyor.

Serginin dikkat çeken bölümlerinden biri, Himaye-i Etfal Cemiyeti’nden günümüzdeki Çocuk Esirgeme Kurumu’na uzanan çizgide, çocuk bayramlarının kurumsallaşmasını anlatan arşiv belgeleri, gazete kupürleri ve görsellerle oluşturulan tarihsel kronolojisi olarak değerlendiriliyor.

SERGİ, 23 NİSAN KUTLAMALARININ İZLERİNİ TİTİZLİKLE ARAŞTIRIYOR

Yerel belleğe verdiği önemle de öne çıkan sergi, Gaziantep’te 23 Nisan kutlamalarının izlerini araştırıyor. Yerel gazetelerde yayımlanan haberler, öğrenciler tarafından kaleme alınmış şiirler, kortej güzergâhları ve okulların bayram törenlerine dair zengin görsel malzemeler sergide özenle sunuluyor. Siyah önlük, kara tahta, sınıf sıraları ve sınıf içi gibi objelerle desteklenen temsili sınıf düzeni; izleyicilere nostaljik bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor.

Öte yandan sergide Gaziantep’teki okulların bando ve trampet takımlarına ait fotoğraflar ile Büyükşehir Belediyesi’nin arşivinden derlenen bando malzemeleri de yer alırken, bu unsurlar, dönemin bayram kutlama kültürünü görsel olarak destekliyor.

En özel bölümlerden biri ise sözlü tarih kayıtlarına ayrılmış durumda. 23 Nisan’ı geçmişte yaşamış Gazianteplilerin anıları video röportajlar aracılığıyla ziyaretçilere aktarılıyor ve böylece bireysel hafıza ile toplumsal belleğin birleştiği etkileyici bir alan oluşturuluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü