USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Artan sıcaklara dikkat!

Kavurucu sıcaklıklar hem sağlığımız hem de beslenmemiz üzerinde oldukça etkili. Sıvı alımının çok önemli olduğu yaz aylarında sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir.

Artan sıcaklara dikkat!
08-08-2023 10:54
08-08-2023 10:55
GAZİANTEP
Google News

Kavurucu sıcaklıklar hem sağlığımız hem de beslenmemiz üzerinde oldukça etkili. Sıvı alımının çok önemli olduğu yaz aylarında sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir.  

Hızla artan hava sıcaklarının birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade eden Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Saadet Tayşi, sıcak havalarda beslenme hakkında bilgiler verdi.

Bol su tüketin, mineral takviyeleri alın

Sıcaklığın artmasıyla birlikte vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmakta sorunlar yaşamaktadır. Artan sıcaklıkla terleme ile birlikte sıvı ve mineral kaybı yaşanmakta ve sonucunda baş dönme, bulantı ve bayılma hisleri oluşabilmektedir. Bundan dolayı sıvı alımı ve mineral alımı son derece önemlidir. Günlük sıvı alımı arttırılmalı ve mineral takviyeleri alınmalıdır. Su içerken 15 dakikada birkaç bardak su tüketmek bol su tüketmek anlamına gelmez. Bu durumda tükettiğiniz sıvıları idrarla atacağınızı unutmayın. Yani sadece su içmek için su su tüketmek doğru değildir. Güne yayılan su tüketimi en önemlisidir.  

Gece geç saatlerde yemek yemeyin

Artan sıcaklıklar, yemek yeme ve içme sıklığınızda artış yaratırken; diyabet, hipertansiyon ve kalp sertliği gibi sağlık sorunları olan bireyler için zorlayıcı olabilir. Uzayan günlerde gece geç saatlere kadar yemek yemek özellikle de glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, üzüm ve incir gibi yaz sofralarının vazgeçilmez meyveleri diyabet hastaları için kan şekerinin yükselmesine yol açıyor. Meyvenin içinde evet su var ama şeker olduğu ve fazla tüketilmesinin kan şekerini olumsuz etkilediği de gözden kaçmamalıdır.

Yazın bebeklerde ve çocuklarda ishal sıklığı artıyor

Yaz mevsiminde bebeklerde ve çocuklarda ishal görülme sıklığının arttığına  değinen Dyt. Saadet Tayşi ‘Virüs kaynaklı olan ishallerin önlenmesi için el hijyeni ve besin hijyen kuralları önemlidir. Sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak gerekir. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir. Çabuk bozulma potansiyeli olan riskli besinleri uzun zamanlı açıkta bırakmayınız. Et, yumurta, süt balık, kremalı ve mayonezli gibi besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına uymak gerekir. Kolay bozulan besinler güvenilir restoranlarda tüketilmedir’ dedi.

Güneşin zararlı ışınlarından korunun

Yaz ayının evet en çok faydası ise vitamin D yönünden kemiklerimize etkisinin olduğunu biliyoruz. Fakat doğru zamanlama en önemlisi. Öğle saatlerinde doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınmasının, güneş koruyucuların kullanılmamasının cilt sağlığını  da olumsuz etkilediğini unutmayalım.

Aşırı sıcak havalarda spora kısa bir ara verilebilir

Beslenme ve spor ayrılmaz bir ikili.  Havanın sıcak olduğu dönemde spor veya efor sarf ettiğinizde daha fazla sıvı kaybınız olduğunu unutmayın. Sporunuzu daha serin zamanlarda bırakın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü