USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Biden önde, Trump'ın tek şansı kaldı...

Sadece ABD’nin değil bütün dünyanın gözü ve kulağı ABD’deki sandıklardan çıkacak sonuca kilitlenmiş durumda…

Biden önde, Trump'ın tek şansı kaldı...
05-11-2020 08:46
Google News

Donald Trump ile Joe Biden arasındaki rekabette Biden, ABD'nin yeni Başkanı olmaya yaklaştı. Wisconsin ve Michigan'da seçimi kazanan ve 264 delegeye sahip olan Biden, gazetecilerin karşısına geçerek "270 delegeye sahibiz diyebilirim. Sonuçlar açıklandığında başkan ben olacağım" açıklamasını yaptı.

Aylardır birçok krizin, skandalın ve polemiğin yaşandığı ABD seçimlerinde sona yaklaşılıyor… Oy sayma işleminin bir süredir devam ettiği ABD’de milyonlarca seçmen nefesini tuttu, yeni yapılacak açıklamaları bekliyor.

ABD seçmeni, yeni başkan ile birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 üyeli Senato'daki 35 sandalye için de oy kullandı. Sonuçlara göre Demokratlar’ın adayı Joe Biden, mevcut ABD Başkanı olan Cumhuriyetçiler’in aday Donald Trump’tan daha az oy alsa da daha avantajlı konumda.

BIDEN: HER OY SAYILMALIDIR, HALK SUSTURULAMAZ

Joe Biden kameraların karşısına geçerek “Bu gece uzun bir oy sayımından sonra kazanının biz olduğunu söylemek istiyorum. Zafer ilan etmek için değil, oy sayımı bitince kazananın biz olacağımızı söylemek için buradayım” dedi. Biden, “Kampanyamızla gurur duyuyorum. Demokratların adayı olarak seçime girdim ancak tüm Amerikalıların başkanı olarak yöneteceğim” ifadesini kullandı.

270 delegeye hemen hemen sahip olduğunu söyleyen ve son 120 yılın en yüksek katılımlı seçimi olduğu belirtilen seçimdeki oy kullanma oranlarına değinen Biden, “Burada halk yönetimde. Güç kimseden alınamaz ya da kimse gücü elinde tuttuğunu iddia edemez. Güç halktan gelir” dedi.

Trump’ın Wisconsin’de yeniden sayım ve Pennsylvania’da oy sayımının durması çağrısı yapmasıyle ilgili de “Her oy sayılmalıdır” ifadelerini kullanan Biden, “Her oy sayılmalıdır. Halk susturulamaz, halka baskı yapılamaz, halk teslim olmayacak. Dostlarım, buradan muzaffer olarak çıkacağımıza inanıyorum. Bu sadece benim zaferim olmayacak, hepimizin zaferi, Amerika için demokrasinin zaferi olacak” şeklinde konuştu.

Trump’ı tek senaryo kurtarıyor

Son dönemin en çekişmeli ABD Başkanlık seçiminde sayım süreci devam ederken Demokratlar'ın adayı Joe Biden çok kritik eyaletleri kazandı. 270 Seçiciler Kurulu delegesine ulaşmaya çok yaklaşan Biden'ın başkan olması için önünde 4 senaryo bulunurken, Trump için ise tek bir seçenek var.

Sadece ABD’nin değil bütün dünyanın gözü ve kulağı ABD’deki sandıklardan çıkacak sonuca kilitlenmiş durumda…

Oy sayım işlemi bazı eyaletlerde devam ederken şu ana kadar açılan sandıklara göre Demokratlar’ın adayı ve eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden hem oyların büyük bir bölümünü aldı hem de başkanlık yolunu açan Seçiciler Kurulu’na gönderilecek delege sayısında önde. Fakat 270 delegeye ulaşması gereken Biden şu an 264 delegeye sahip.

Michigan ve Wisconsin’deki zaferinden sonra ve Trump’ın da Maine’den tek bir temsilci hakkı elde etmesiyle birlikte durum 264-214’e geldi. Geriye kalan dört kritik eyalet ise seçimin sonucunu belli edecek. Oy sayma işlemlerinin devam ettiği Nevada, Kuzey Carolina, Georgia ve Pennsylvania’dan çıkacak sonuçlar yeni başkanın kim olduğunu ortaya koyacak.

Cumhuriyetçilerin adayı olan ve son 4 yıldır ABD’yi daha önce eşi benzeri şekilde görülmemiş bir şekilde kutuplaştırarak yöneten ve her açıklaması olay olan Donald Trump ise Biden’ın gerisinde kaldı. Şu an açılan oylara göre Trump 214 delege gönderme hakkına sahip. Fakat çok kritik eyaletlerde henüz sonuçlar açıklanmadığı için teknik olarak Trump’ın yine başkanlık koltuğuna oturması için bir senaryo bulunuyor.

TEK SENARYO TRUMP’I KURTARIYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın mevcut durumda tekrar başkan olması için önünde tek bir senaryo var… O da Trump’ın Georgia eyaleti ile birlikte geride kalan bütün eyaletleri kazanması.

ABD Başkanı Trump, Pennsylvania, Georgia, Kuzey Carolina ve Nevada’yı kazanmak zorunda.

JOE BIDEN’IN İHTİMALLERİ DAHA ÇOK

Joe Biden ise bu eyaletlerden herhangi birini kazansa ABD Başkanlığı koltuğuna oturmaya hak kazanacak.

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNDE SON DURUM

Sonuçları belirleyecek kilit eyaletler olan Pennsylvania’da sayımlar devam ediyor. Georgia eyaletinde 200 bin oy daha sayılacak. Yarışın her iki tarafı da “kazanma yolunda olduklarını” söylüyor.

Son sonuçlara göre Biden şu an 264, Trump ise 214 delegeye sahip. Başkan olabilmek için yeterli delege sayısı ise 270.

WISCONSIN VE MICHIGAN’DA BIDEN KAZANDI

Joe Biden Wisconsin ve Michigan eyaletlerini kazandı, Wisconsin’da 10 delege, Michigan’da ise 16 delege kazanan Biden’ın 264 delegeye ulaştı. Biden 6 delege daha kazanırsa ABD’nin yeni başkanı olacak.

ABD başkanlık seçiminde oy sayımı devam ederken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın kritik öneme sahip 10 delegeli Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasını talep edeceği duyuruldu.

Trump’ın kampanya menajeri Bill Stepien, Wisconsin eyaletinde oyların tekrar sayılması konusunda istekte bulunacaklarını duyurdu. Stepien, “Başkan, yeniden sayım talep edecek ve bunu hemen yapacağız” ifadelerini kullandı.

STEPIEN: MICHIGAN’DA SAYIMI DURDURMAK İÇİN DAVA AÇTIK

Trump’ın kampanya menajeri Bill Stepien, “Başkan Trump’ın kampanyasına, Michigan yasaları tarafından garanti altına alınan oy pusulalarının açılışını ve sayım sürecini gözlemlemek için çok sayıda sayım konumuna erişim hakkı verilmemiştir. Bugün Michigan Mahkemesinde, erişim izni verilene kadar saymayı durdurmak için dava açtık” ifadelerini kullandı.

OYLAR DOĞRUDAN TRUMP VE BIDEN’A GİTMİYOR

ABD Başkanı’nı belirleyecek Seçiciler Kurulu’na şu anki mevcut oy durumuna göre daha fazla temsilci gönderen Biden, kritik eyaletleri aldı. Ülkede en fazla oyu alan değil, en fazla delegeyi kazanan aday başkanlık koltuğuna oturuyor.

ABD'de yapılan seçimlerde oylar aslında doğrudan adaylara gitmiyor. Ülkedeki sisteme göre oylar Seçiciler Kurulu (Electoral College) isimli 538 seçici üyenin seçimi için kullanılıyor. Oylar her eyaletin kotası olan seçici kurul üyesi için gidiyor. Bu sayı da her eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki kişi sayısına eşittir.

Seçiciler Kurulu'na en çok seçici gönderen eyaletler California (55), Teksas (34), New York(31), Florida (27), Illinois (21) ve Pensilvanya'dır (21). Sadece 3 üye gönderebilen eyaletler ise Alaska, Montana, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Delawere, Vermont ve Wyoming'dir.

Fakat özel bir statüsü olan Washington DC, senatör ve Temsilciler Meclisi üyesi bulundurmadığı için Seçiciler Kurulu'na en az üye gönderen eyalet kadar üye göndermesine izin verilmiştir. Dolayısıyla toplamda 8 eyaletten 3 Seçici Kurulu üyesi çıkar.

ABD’de sandıklar açılmaya başlandı… Gelen ilk sonuçlar beklendiği gibi olurken, Biden ve Trump’ın birer eyaleti kazandıkları resmi olarak açıklandı. İlk zafer haberi Kentucky’den geldi… Beklenildiği gibi Trump, Kentucky’de zaferini ilan ederken bu açıklamadan dakikalar sonra Biden’ın da Vermont’u kazandığı duyuruldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü