USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

CHP Milletvekili Melih Meriç, kredi kartı borçlarına dikkat çekti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, gelir dağılımındaki adaletsizlik nedeniyle vatandaşların temel ihtiyaçlarını dahi kredi kartıyla karşılamak zorunda kaldığına dikkat çekti.

CHP Milletvekili Melih Meriç, kredi kartı borçlarına dikkat çekti
02-10-2024 19:38
02-10-2024 19:39
GAZİANTEP
Google News

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, gelir dağılımındaki adaletsizlik nedeniyle vatandaşların temel ihtiyaçlarını dahi kredi kartıyla karşılamak zorunda kaldığına dikkat çekerek, "Yaklaşık 800 bin vatandaşımız kredi kartı borcu nedeniyle yasal takip altında. BDDK'nın müjde gibi duyurduğu yapılandırma halkı tekrar faiz ödemeye mecbur kılıyor," dedi.

VATANDAŞIN NEFES ALACAK YERİ KALMADI

Son 10 yılda toplam kredi kartı sayısının giderek arttığına vurgu yapan Meriç, "Toplam kredi kartı sayısı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13 artış göstererek 125 milyon 925 bine ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, kredi kartı borçluluğu 2023 yılında rekor seviyeye yükseldi. 2022 yılında 446 milyar lira olan toplam kredi kartı borcu miktarı, 2023 sonunda 2,5 kat artarak 1,1 trilyon lirayı aştı. Pandemi sürecinden bu yana asgari borcu ödeyerek temel ihtiyaçlarını gideren vatandaşlar, gelinen süreçte yasal takip altında. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Borç, borç ile kapatılmaz. Kredi borçları için bir af çıkartılması gerekiyor," diye konuştu.

YAPILANDIRMA İLE VATANDAŞ TEKRAR FAİZ ÖDEMEYE MECBUR KALACAK

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yüzde 3.11 ile yapılandırma imkânı getirecek olmasının bir müjde gibi lanse edilmesinin vahim bir durum olduğunu ifade eden Meriç, "2024 yılı Ocak-Temmuz dönemleri arasında bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı bir önceki döneme göre yüzde 70 artarak 800 bin kişiye, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise bir önceki döneme göre yüzde 32 artarak 642 bin kişiye ulaştı. Şimdi vatandaşa, 'Gel borçlan, borcunu kapat,' deniliyor. Asgari ücretli, 12.500 TL'ye mahkûm edilen emekli bu borcu nasıl kapatacak? AKP hükümeti çağrılara kulak vererek işçi, emekli ve memura açlık sınırının üzerinde bir ücret verseydi, bugün bu tabloyu konuşmayacaktık," dedi.

MİLYARLAR KUR KORUMA MEVDUATIYLA ERİDİ

Vatandaş kredi kartı borcu altında ezilirken, kur korumalı mevduat sayesinde bir gecede milyonlar kazananların hazineden milyarlar götürdüğünü hatırlatan Meriç, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekonomistim' iddiasıyla 23 Eylül 2021'de başlatılan nas temelli faiz indiriminin yarattığı fırtına üzerine yürürlüğe giren Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) ağır tahribatı, Merkez Bankası'nın (MB) 2023 bilançosunda 818,2 milyar TL zarar açıklamasıyla açığa çıktı."

HALK TEMEL GIDA İHTİYAÇLARI İÇİN HARCADI

Ekonomideki başarısızlığın halkı kart borçlanmasına mecbur bıraktığını rakamlarla açıklayan Meriç, şöyle devam etti: "Halk artık temel harcamalarını kredi kartıyla yapıyor. Ağustos 2024 verilerine göre, kredi kartı ile yapılan ödemelerde en çok 205 milyar lira ile market ve alışveriş merkezi harcamaları, 84 milyar lira ile benzin ve yakıt istasyonu harcamaları, 83 milyar lira ile hizmet sektörü harcamaları ve 79 milyar lira ile çeşitli gıda harcamaları öne çıktı. 2024 yılının Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında, bir önceki döneme göre kredi kartı harcamalarında en yüksek artışın yüzde 156,4 ile eğitim/kırtasiye ödemelerinde gerçekleştiği görüldü. Eğitim/kırtasiye ödemelerindeki artışı yüzde 98 ile yemek harcamaları takip etti. Yani halk tatil için değil, zaruri ihtiyaçları için harcadı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü