USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Ciddi bir ekonomik kriz döneminden geçiyoruz'

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, ciddi bir ekonomik kriz döneminden geçildiğini ama ekonomik krizin bazı kesimler tarafından görünmez kılınmaya çalışıldığını söyledi. 

'Ciddi bir ekonomik kriz döneminden geçiyoruz'
16-01-2019 21:06
Google News

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, ciddi bir ekonomik kriz döneminden geçildiğini ama ekonomik krizin bazı kesimler tarafından görünmez kılınmaya çalışıldığını söyledi. 

EKONOMİ KÜÇÜLÜYOR, FİYAT ARTIŞLARI SÜRÜYOR

Beton ekonomisine yapılan yatırımlar sonucunda sistemin tıkanmaya başladığını ve inşaat sektörünün ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu vurgulayan Ovayolu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ciddi bir ekonomik kriz döneminden geçiyoruz. Fakat ekonomik kriz bazı kesimler tarafından görünmez kılınmaya çalışılmaktadır. Ekonomi küçülürken, fiyat artışları devam etmektedir. Döviz kurlarındaki artışlar ve dalgalanma sanayimizi ve üretim sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir.

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Kampanyasına, Enflasyon sepetinde etkisi yüksek kalemlerde yapılan vergi indirimlerine rağmen, yıllık enflasyon % 21’in üzerinde seyretmektedir. Fabrikaların üretimi azaltması, durdurması, yatırım projelerinin iptal edilmesi, şirketlerin konkordato ilanları ve toplu işçi çıkarmaları nedeniyle işsizlik giderek artmaktadır. Beton ekonomisine yapılan yatırımlar sonucunda sistem tıkanmaya başlamıştır. İnşaat sektörü ciddi sıkıntı içerisindedir. İnşaat sektörüne bağlı alt sektörlerde krizden ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Dolayısı ile çoğunluğu üretim, imalat ve inşaat sektöründe çalışan mühendislerimiz de bu krizden ciddi bir şekilde etkilenmektedir." dedi.

KRİZ VAR AMA YOKMUŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR

Ancak yetkililer tarafından yapılan açıklamalara bakılır ise, ihracatta büyüme, üretimde artış gerçekleşiyor. Bu nasıl oluyor. Madem ihracatta artış var, üretim kapasitesi artıyor peki neden beyaz yakalı mühendisler işten çıkarılıyor. Neden bu kadar mavi yakalı işçi işten çıkarılıyor. Neden tüketim ürünlerindeki fiyat artışları devam ediyor, döviz kurlarındaki artışlar ve dalgalanma devam ediyor. Bunların hepsinin aynı anda gerçekleşmesi ekonomi bilimine aykırı, tekniğe aykırı. Burada ters bir durum var. Çünkü kriz var ama yokmuş gibi gösteriliyor. Ekonomik krizi aşmanın en temel unsurunun üretim olduğu bilinmelidir. Üretimi kısarak, işçi ve işgücünden tasarruf ederek kriz aşılamaz. Mühendisleri, işçileri işten çıkararak kriz aşılmaz. Kriz ancak ve ancak üretim ile aşılır. Bu nedenle mühendis ve işçi çıkarmalara son verilmesi ve üretime ağırlık verilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

İŞÇİLER VE MÜHENDİSLER ENFLANSYONDA BOĞULUYOR

Diğer bir konu ise mühendis asgari ücretleri; Ocak ayı tüm çalışanların zam ayıdır. Bu kadar fiyat artışlarından sonra emeği ile geçinen işçiler ve mühendisler maalesef mevcut enflasyonda boğulmaktadır. İşçilerin asgari ücretleri, Asgari Ücret Komisyonu ve bu komisyonu oluşturan ilgili bakanlıklar, kurumlar, sendikalar ve temsilcileri aracılığı ile görüşülüyor ve iyi ya da kötü bir şekilde sonuca bağlanıyor.

Peki beyaz yakalı mühendislerin asgari ücretleri ne durumda. TMMOB ile SGK arasında yapılan protokol ile kısmi olarak düzeltilen mühendis asgari ücretleri ne yazık ki protokolün iptalinden sonra yine işverenin insafına kalmış durumdadır. Protokol iptali sonrası mühendisler hak ettiğini alamıyor, aldığı ücret SSK bordrolarına yansımıyor ve dolayısı ile emeklilikle ciddi hak kaybına uğruyorlar. Devletin uğradığı vergi kaybı ise bu işin önemli ve farklı bir boyutu.

Üretimin olduğu her yerde mühendis vardır ve olacaktır. Maden üretim katlanarak büyüyor, madem ihracatlarımız artıyor, bunun başrolünde mühendisler olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle mühendislerin işten çıkarılması yerine, üretimde daha fazla görev almaları, üretimin artırılması ve hak ettikleri ücretleri almasını bekliyoruz."

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü