USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda gastrit ve ülsere dikkat!

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doktor Meltem Gülşan, çocuklarda görülen gastrit ve ülserler hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda gastrit ve ülsere dikkat!
10-01-2024 13:53
10-01-2024 13:56
GAZİANTEP
Google News

Gastrit; mide mukozasının çeşitli etkenlere karşı oluşturduğu inflamasyondur. Ülser ise asit pepsin salgısıyla karşılaşan özofagus, mide ve duodenumda muskularis mukozayı aşarak submukozaya kadar ilerleyen, doku kaybına neden olan derin mukozal lezyondur. Gastrit ve ülserler çoğunlukla helicobacter pylori enfeksiyonu ile ilişkilidir.  Bu bakteri mide iç yüzeyine yapışarak burada yaraya ve asitlere hassasiyet artışına neden olur.

Çocuklarda görülen gastrit ve ülserler hakkında bilgi veren Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doktor Meltem Gülşan, gastrit ve ülserlere sebep olarak; Stres yaratan ani hastalık, şok, solunum yetmezliği, hipoksi, sepsis, ağır yanıklar, kafa travması, cerrahi girişimler, salisilat, kemoteropatik ilaçlar, valproik asit, steroid ve non-steroid antienflamatuar ilaçlar, korozif madde içilmesi, otoimmun hastalıklar, otoimmün gastrit, inflamatuar bağırsak hastalığı, çölyak, HSP, eozinofilik gastrit, vasküler hastalıklar, portal gastropati, gastrik antral vasküler ektazi, artmış sekresyon ile ilişkili durumlar, zollinger-Ellison hastalığı sayılabilir. Yenidoğan döneminde; Kanama ve perforasyon, küçük çocuklarda; Beslenme güçlüğü, kusma, ağlama atakları, huzursuzluk ve kanama, bulantı, kusma, iştahsızlık ile; Büyük çocuklarda; Epigastrik bölgede yemeklerle ilişkili, gece uykudan uyandıran, nadiren sırta yayılan karın ağrısı, midede yanma, şişkinlik, geğirme, çabuk yorulma, kazınma hissi, bulantı, kusma, iştahsızlık ile başvurabildiklerini belirtti.

Helicobacter pylori enfeksiyonun dünyada en yaygın görülen kronik enfeksiyon hastalığı olduğuna değinen Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doktor Meltem Gülşan sözlerine şöyle devam etti:

‘’Ülkemizde bütün yaş gruplarında Helicabacter pylori seropozitifliği %70 olarak saptanmıştır. Helicobacter pylori’ nin gastrik mukozada gösterilmesi tanıda altın standarttır. Ösofagogastroduodenoskopinin  her dispeptik yakınması olan çocuğa yapılması uygun değildir. Helicobacter pylori enfeksiyonu olan çocukların çoğunda endoskopik görünüm normal olabilir. Antrumdan alınan biyopsi örnekleri ile hızlı üreaz testi, kültür ve histopatolojik inceleme yapılabilir. Tedaviye dirençli semptomları olan ve yakınmaları günlük yaşamını etkileyen, Gece yakınmaları olan, geceleri uykudan uyandıran ağrı ve üst GİS kanama semptomları olan hastalara endoskopi yapılmalı, ve uygun tedaviler verilmelidir. Tedavide antiasitler, proton pompa inhibitörleri, motilite arttırıcılar, bazen uygun antibiyotikler, altta yatan hastalığın nedenine yönelik tedaviler uygulanır.’’dedi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü