USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çorum Valisi bu yıl da İskilipli Atıf Hoca'yı andı!

Vatana ihanet nedeniyle idam edilen İngiliz işbirlikçisi İskilipli Atıf bu yıl da devlet erkanı tarafından mezarı başında anıldı.

Çorum Valisi bu yıl da İskilipli Atıf Hoca'yı andı!
05-02-2023 11:33
05-02-2023 11:48
ÇORUM
Google News

Vatana ihanet nedeniyle idam edilen İngiliz işbirlikçisi İskilipli Atıf bu yıl da devlet erkanı tarafından mezarı başında anıldı.  Vali Mustafa Çiftçi ve Kaymakam Yunus Emre Vural’ın katıldığı anmaya AKP’liler ve MHP’liler de eşlik etti.

Ceza Kanunu’nun 55. maddesi gereğince “Anayasayı Tağyir” suçu iddiasıyla “vatana ihanetten” 4 Şubat 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf, ölümünün 97’inci yılında, memleketi olan Çorum’un İskilip ilçesindeki mezarı başında anıldı. Atıf Derneğince, Gülbaba Mezarlığında bulunan 2012’de yaptırılan Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi’nde tören düzenlendi.

Önceki yıllarda yapılan törenlere katıldığı için tepki çeken Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, anma programına ait fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı.

Resim

Anmaya başta Vali olmak üzere, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Yunus Emre Vural, MHP’li İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük, Çorum İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Bektaş, Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek, İskilipli Atıf’ın yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Resim

Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törenin ardından İskilipli Atıf için öğle namazı öncesi mevlit de okutuldu.

İSKİLİPLİ ATIF HOCA KİMDİR?

İskilipli Atıf, 1875 yılında Çorum iline bağlı bir ilçe olan İskilip’in Tophane köyünde doğdu. İlk dinî bilgileri köyde köy imamının yanında öğrendi. 1891 ve 1892 yıllarında iki sene İskilip’de kalarak müderrislik yaparak Hoca Abdullah Efendi'nin yanında eğitimine devam etti. 1893 yılının nisan ayında İstanbul’a giderek medresede okumaya başladı. 1902'de medrese tahsilini bitirdi ve aynı yıl açılan ruûs imtihanına girerek İstanbul Müderrisliği’ni kazandı, ertesi yıl Fâtih Camii'nde ders vermeye başladı.

Resim

Osmanlı sarayında ders verecek kadar kabul gören İskilipli Atıf Hoca din üzerine kitaplar yazdı. Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara hükümetine karşı çalıştı ancak affedildi. Cumhuriyet'in ilanı sonrası gerçekleşen şapka devrimine karşı, "Frenk Mukallitliği ve Şapka" adlı bir kitap yazan İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926 Perşembe günü sabaha karşı Eski Meclis binasının yakınındaki çarşıda asılarak idam edildi. İdamı TBMM'de 25 Şubat 1925 tarihinde kabul edilen "Dini ve Dinin Kutsal Kavramlarını Siyasete Alet Edenler Hakkında Kanun"a göre dini kullanıp halkı kışkırtanların vatan haini sayılacakları düzenlemesi ile gerekçelendirildi. Mezarı, 2009 yılı başında bulunduğu park yerinden alınarak İskilip Gülbaba Mezarlığı'na taşındı. Mezar yeri değişikliği 2010 yılı başında kamuoyuna duyuruldu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü