USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

D vitamini eksikliği MS’i tetikliyor

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mesut Bulut, MS hastalığının görülme sıklığının hem ülkemizde hem de dünyada giderek arttığını belirtti.

D vitamini eksikliği MS’i tetikliyor
29-05-2019 08:36
Google News

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mesut Bulut, Dünya MS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada hastalığın görülme sıklığının hem ülkemizde hem de dünyada giderek arttığını belirterek, D vitamini eksikliğinin MS’i tetiklediğine dikkat çekti.

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mesut Bulut, düşük D vitamini düzeyinin MS oluşumunu ya da ilerleyişini arttırdığını belirtti. D vitamini seviyesi düşük olan insanların MS (multiple skleroz) hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunun, yapılan araştırmalarla belirlendiğini vurgulayan Özel Gaziantep Anka Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mesut Bulut, MS hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi:

”Türkiye'de yaklaşık 60 bin, dünyada ise 3 milyon kişinin savaştığı çoğunlukla genç erişkin çağda ortaya çıkan MS (Multipl skleroz) beyin ve omurilikte iltihabın izlendiği nörolojik bir hastalıktır. MS’te yanlış çalışan bağışıklık sistemi hücreleri, merkezi sinir sisteminin birden fazla bölgesinin hasar görmesine neden olur ve bunun sonucunda nöronlar işlevlerini doğru şekilde yerine getiremez. Hastalık, hasarlı alanlarda sertleşmiş dokular oluşturarak genellikle ataklar ile ilerler. “

MS’in, uyuşukluk, güç kaybı, kramp, görme bozukluğu, baş dönmesi, dengesizlik, idrar kaçırma, sık ve az idrar yapma, konuşma bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıktığını dile getiren Özel Gaziantep Anka Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mesut Bulut,” Hastalığın belirtileri ve şiddeti de kişiden kişiye değişiyor. Atak olarak adlandırılan bu belirtiler zaman zaman düzelse de bazıları kalıcı hasar bırakabiliyor. MS’de en az 24 saat süren şikâyetler gün içerisinde aralıklarla olabileceği gibi günlerce, haftalarca devam edebiliyor. Belirtileri nedeniyle başka hastalıklarla karıştırıldığı için MS hastalığının teşhisi için geç kalınabiliyor. “diye konuştu.

Dr.Bulut, özellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıksa da artık her yaşta karşılaşılabilen hastalığın kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek, etkisini merkezi sinir sisteminde gösteren MS’i genetik özellikler, enfeksiyon başta olmak üzere, D vitamini eksikliği, viral enfeksiyonlar, canlı virüs aşıları, sigara, stres ve obezite gibi çevresel faktörlerin tetikleyebildiğini söyledi.

“Güneş ışığından faydalanırken dikkat edilmeli”

Yeterli düzeyde D vitamininin bağışıklık sistemini düzenleyip, MS hastalarının üzerinde olumlu etkiler gösterdiğine dair çalışmalar bulunduğunu ifade eden Özel Gaziantep Anka Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mesut Bulut, “D vitaminin MS hastalığında bağışıklık sistemini düzenleyici etkilere neden olur. Hastalıkta D vitamininin faydalı olduğu bilinmekle birlikte MS olan kişilerin sıcağa maruz kalmamaları gerekiyor. Çünkü vücut ısısının yükselmesi atakları tetikleyebiliyor. Bu nedenle hastaların güneş ışığından faydalanırken dikkatli olmaları şart. D vitamini için güneş ışığından faydalanmak isteyen hastaların güneşin daha eğik geldiği saatleri tercih etmeleri gerek. MS rahatsızlığı olanların tüm vücudu değil, yalnızca kol ve bacaklarını güneşlendirmesi bile yeterli olur. Güneş ışınlarının kafa, boyun ve omurilik bölgesine direkt gelmemesine özellikle dikkat edilmeli.” diye konuştu.

Günümüzde MS hastalarının yeni tedavi olanakları sayesinde daha rahat bir yaşam sürebildiğini ifade eden Özel Gaziantep Anka Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mesut Bulut, “MS hastalığın tedavisi mümkündür ve birçok ilaç seçeneği bulunmaktadır. Ancak tanının erken konulup, tedavinin erken başlanması önemlidir. Diğer yandan MS hastalarının sağlıklı beslenmeleri, sigaradan, sıcak ve nemli havadan uzak durmaları hastalığın seyri açısından gereklidir. MS hastaları için yüzme ve yürüyüş yoga, gibi sporlar da çok faydalıdır.” dedi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü