USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dilruba Kayserilioğlu’na 7,5 ay hapis cezası!

Bir sokak röportajında Instagram yasağını eleştirdiği için tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu hakim karşısına çıktı. Kayserilioğlu, hakaret etmediğini ve düşünce özgürlüğü kapsamında konuştuğunu söyledi.

Dilruba Kayserilioğlu’na 7,5 ay hapis cezası!
03-09-2024 14:38
03-09-2024 18:28
Google News

İzmir’de verdiği sokak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanan ve 18 gün sonra cezaevinden tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu'na 7,5 ay hapis cezası verildi.

zmir’de sokak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu hakkında, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan açılan davanın ilk duruşması İzmir Adliyesi 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kayserilioğlu ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile kadın örgütleri de izledi. Salonun küçük olması nedeniyle basın mensupları ve izleyicilerin bir kısmı duruşmaya alınmadı. İddianamenin okunması ile başlayan duruşmada, dava konusu sokak röportajı sanık Kayserilioğlu’na izletildi.

KAYSERİLİOĞLU: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKIMI KULLANDIM

Duruşmada ifade veren Kayserilioğlu, konuşmaların kendisine ait olduğunu kabul ederek, kesinlikle halkı kin ve nefrete sürükleme amacı taşımadığını ifade etti. Söylemlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu dile getiren Kayserilioğlu, “Bana sorulan yasaklarla ilgili tamamen şahsi eleştirilerde bulundum ve isim kişi, kurum, kuruluş belirterek değil bir fikir desteklendiğinde, sonu nereye gidecek bilinmeden desteklendiğinde neler olabileceğini belirtmek amacıyla bu cümleleri söyledim. Kesinlikle hiçbir partiyi, kişiyi kuruluşu kastetmedim” ifadelerini kullandı.

Kayserilioğlu’nun avukatı Hüseyin Yıldız ise “Müvekkilim Dilruba sokak röportajında beyanda bulunmuş bu beyanların hemen akabinde trol hesaplar tarafından hedef gösterilmiş ve akabinde RTÜK başkanının yaptığı açıklama sonrası gözaltına alınarak tutuklanmıştır. Müvekkilim Dilruba Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın her vatandaşa sağladığı ifade özgürlüğü hakkı müvekkilim için de geçelidir. Zira müvekkilim 33 yaşında genç bir vatandaştır. Türkiye’de 57 milyon kullanıcısı olan bir sosyal medya platformu bir anda kapatılmıştır. O süreçte hayvan katliamı olarak kamuoyuna yansıyan hayvan yasası yasalaşma sürecine girmiştir. Mevcut koşullarda halen devam eden ekonomik krizle Türkiye karşı karşıyadır. Her Türk vatandaşı gibi ifade özgürlüğü hakkını kullanan müvekkilim eleştiri hakkını kullanmıştır. Düşüncelerini kimseyi kastetmeden beyan etmiştir” dedi.

Müvekkilinin beyanlarının nefret ve şiddet çağrısı içermediğini de belirten Yıldız, Kayserilioğlu’nun beraatini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme ise Kayserilioğlu hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme" suçlamasından beraat, "halkın bir kesimini alenen aşağılamak" suçlamasından 7,5 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

‘HUKUK MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Duruşma çıkışı adliye önünde açıklama yapan Kayserilioğlu, “Dava sürecimiz devam ediyor. Verilen kararla ilgili avukatlarımızın bir üst mahkemeye başvuruları olacak. Suçsuz olduğuma inanıyorum” dedi.

Avukat Hüseyin Yıldız ise kararı değerlendirerek, “Gerekçeli karar hazırlandıktan sonra bir üst mahkemeye gerekli itirazlar yapılacaktır. Hukuk mücadelemiz devam edecektir. Bu karar beraate dönene kadar mücadele edeceğiz. Biz de müvekkilimizin suçsuz olduğuna inanıyoruz. Anayasal hakkı kapsamında cezalandırılamayacağını düşünüyoruz. O nedenle bu mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü