Medical Park Gaziantep Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Yıldız anne adaylarına doğumda kullanılan anestezi uygulamaları hakkında önemli bilgiler verdi.
Doğum, 9 ay gibi uzun bir maratonun son dönemecidir. Bu son dönemeçte yaşanan olaylar ise sağlıklı bir birey olacak bebek için çok önemlidir. Doğum sürecinde anne adayının çektiği ağrının azaltılması için birçok alternatif mevcut. Her ne kadar doğal doğumlarda anestezi tercih edilmese de, çağımızda ağrıların azaltılmasına yönelik bir girişimin yapılmaması düşünülemez. İdeal bir anestezinin ağrıyı kısa sürede azaltması, istenen süre devam etmesi ve anneye en az komplikasyon riski olan fakat bununla birlikte bebeğe zarar vermeyen anestezi şeklidir.
Medical Park Gaziantep Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Yıldız, doğum esnasında kullanılan anestezi şekillerini şöyle sıraladı;
LOKAL ANESTEZİ
Vaginal doğum esnasında rahim açıklığı tamamlandıktan sonra anne adayının ıkınmaları ile beraber doğumhaneye alındığında bölgesel temizlik ve anti bakteriyel solüsyonlar sürüldükten sonra vagona çıkışında sağ yan veya orta hatta enjeksiyon şeklinde yapılan anestezidir. Amaç bu bölgeye işlev gören ana sinirin blokajıdır ve “epizyotomi” adı verilen kesi esnasında ve sonrasında dikiş atılırken annenin ağrı duymamasıdır.
BÖLGESEL ANESTEZİ
Sırttan omurilik boşluklarına uygulanan ilaçlarla yapılan anestezi türüdür. İlaçların verildiği boşluğa göre epidural, spinal veya her ikisinin beraber olduğu kombine bölgesel anestezi şekli de kullanılabilmektedir.
EPİDURAL ANESTEZİ
Anestezik ilacın omuriliği saran “dura” adını verdiğimiz bir kılıf ve durayı çevreleyen epidural boşluk dediğimiz bir boşluğa verildiği anestezidir. Uygulama doğumun herhangi bir evresinde yapılabilir. Fakat ilacın verilip ağrının kesilebilmesi için rahmin 4-5 cm açıklığa ulaşması, yani doğumun aktif fazında olması gereklidir. Erken zamanda yapılırsa doğum ağrılarının durmasına neden olabilmektedir. Etkisi nispeten uzundur ve 5-6 saat kadar devam edebilir.
SPİNAL ANESTEZİ
Omuriliğin içinde bulunduğu omurilik kanalına anestezik ilacın verilmesi ile yapılan anestezi şeklidir. Ağrıyı kesici özelliği 5-10 dakika gibi kısa sürede başlar ve etkisi 2 saat kadar sürer. Spinal anestezinin en önemli etkisi ani tansiyon düşmesidir. Bu durum annedeki tansiyon düşmesi ile beraber bebeğin de sıkıntıya düşmesine neden olabilir. Bu nedenle spinal anestezi öncesi anne adayı damardan serumla takviye yapıldıktan sonra uygulanması komplikasyon riskini azaltır.