USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomi yönetiminin yoğun takvimi başlıyor: Enflasyon, faiz kararı...

Ekonomi yönetiminin bayram sonrası programı belli oldu. TÜİK enflasyon rakamlarını 3 Nisan'da açıklayacak. TCMB faiz kararı için kritik toplantı ise günler sonra nisan ayı içinde yapılacak.

Ekonomi yönetiminin yoğun takvimi başlıyor: Enflasyon, faiz kararı...
31-03-2025 10:38
31-03-2025 21:49
Google News

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonların ardından Türkiye'de adalete olan güven sarsılırken Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere belediye başkanlarının tutuklanması ve kayyum kararı piyasaları derinden etkiledi. Türk Lirası varlıklardan çıkışla döviz kurlarında rekorlar kırıldı, Borsa İstanbul'da büyük düşüşler kaydedildi. Süreçte ekonomi yönetimi piyasaya milyarlarca dolarlık satışla müdahale ederken Borsa İstanbul'da da bir dizi karar alındı. Şeker Bayramı nedeniyle Türkiye'de piyasalar kapalıyken 2 Nisan Çarşamba günü açılacak.

ENFLASYON 3 NİSAN'DA AÇIKLANACAK

Ekonomi yönetiminin gündemi Şeker Bayramı sonrasında yoğunlaşacak, enflasyon, dış ticaret verileri ve TCMB Para Politikası Kurulu'nun faiz kararı öne çıkan konular olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Nisan'da mart ayı enflasyon verilerini açıklayacak.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık bazda yüzde 2,27, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,12 artmış, yıllık enflasyon da tüketici fiyatlarında yüzde 39,05, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 25,21 olmuştu.

Aynı gün Ticaret Bakanlığı da mart ayına ilişkin dış ticaret verilerini kamuoyuna duyuracak.

Yılın ilk iki ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artışla 41,9 milyar dolara ulaşmış, şubat ayı ihracatı 20 milyar 800 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

TÜİK, 8 Nisan'da mart ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak. Tüketici fiyat endeksi ile indirgendiğinde şubatta en yüksek aylık reel getiri yüzde 7,76 ile külçe altın olmuştu.

İLK ÇEYREK SONUÇLARI

TÜİK, 10 Nisan'da şubat ayı sanayi üretimi endeksi sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacak. Endeks, ocakta aylık bazda yüzde 2,3 azalış, yıllık bazda yüzde 1,2 artış göstermişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 14 Nisan'da şubat dönemine ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak. Türkiye'nin cari işlemler hesabı ocakta 3 milyar 795 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 2 milyar 403 milyon dolarlık fazla oluşmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mart ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıklayacak. Böylece, ilk çeyrek bütçe sonuçları da belli olacak. Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri şubatta 723 milyar 425 milyon lira, giderleri 1 trilyon 33 milyar 517 milyon lira olarak belirlenmişti.

TÜİK, 16 Nisan Çarşamba günü mart ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ile konut satış istatistiklerini kamuoyu ile paylaşacak.

FAİZ KARARI 17 NİSAN'DA

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) 17 Nisan'da toplanacak. Kurul, 20 Mart'ta gerçekleştirdiği ara toplantıda gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46'ya yükseltmiş, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

Uluslararası Ekonomi Zirvesi, 17-20 Nisan'da "Değişen küresel gerçekler ve gelecek 5.0" temasıyla Sapanca'da düzenlenecek. Zirvenin açılış konuşmasını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yapması planlanıyor.

İŞSİZLİK VE EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ

TÜİK, 22 Nisan'da nisan ayı tüketici güven endeksi sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacak. Kurum aynı gün 2024 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin hane halkı yurt içi turizm verilerini açıklayacak.

TCMB, 24 Nisan'da söz konusu aya ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi ile imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını kamuoyu ile paylaşacak.

TÜİK, 29 Nisan'da mart ayı iş gücü istatistiklerini de duyuracak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü