USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Fatma Şahin: Deprem Çalıştayı bize yol gösterecek

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen Gaziantep Deprem Çalıştayına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, geleceğin Gaziantep'i için en büyük engelin, "Toplumsal ve zihinsel dönüşüm" olduğunu söyledi.

Fatma Şahin: Deprem Çalıştayı bize yol gösterecek
03-12-2023 17:27
03-12-2023 17:28
GAZİANTEP
Google News

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen Gaziantep Deprem Çalıştayına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, geleceğin Gaziantep'i için en büyük engelin, "Toplumsal ve zihinsel dönüşüm" olduğunu söyledi.

Başkan Şahin, "Biz Yeşil Dönüşümü, Akıllı Dönüşümü başarırız. Ama en zor olan toplumsal dönüşümdür. Zihinsel dönüşümü sağlamak, alışkanlıkları değiştirmek, Ağrı dağını yerinden oynatmak kadar zor" dedi.

"BURKAY BAŞKANIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM"               

6 Şubat'ta asrın en büyük deprem felaketlerinden birisine maruz kalan Gaziantep'te Deprem Çalıştayının düzenlenmesini çok önemsediklerini belirten Başkan Fatma Şahin, İMO Başkanı Burkay Güçyetmez ve yönetim kuruluna teşekkür etti. Başkan Şahin, "Bu çalıştay çok önemli. Kıymetli başkanım Burkay Güçyetmez'e ve yönetimine teşekkür ediyorum. Bizi bir araya getirdiler. Biz bunları anlatacak ortam bile bulamıyoruz. Burada Gaziantep modeli var. Bu salonu başka şehirde zor bulursunuz" şeklinde konuştu.

400 ÇOCUĞA NE DİYECEĞİMİ BEN BİLEMİYORUM

Başkan Fatma Şahin, çalıştayda yaptığı konuşmada, Gaziantep'in geleceği planlarken nelere önem verdiklerini ve engelleri anlattı. Şahin şöyle devam etti:

"Antarktika'ya gittim. Küresel ısınmanın hangi safhaya geldiğini gördüm. Buzulların eridiğini gördüm. Artık yeni bir dünya var. Dolayısıyla ekonomiyi ekolojiye dönüştürmemiz gerek.  Sosyal adalet ve sosyal barışı sağlamamız lazım. Dolayısıyla yaşanabilirliği sağlamamız gerek. Nurdağı'nda 4 bin kardeşimizi kaybettik. 400 çocuk annesiz babasız kaldı. Ben onlara ne diyeceğimi bilmiyorum. Bir şey diyemiyorum. Yani şimdi ne diyeceğim? Yani bilmem ne yönetmeliğine göre şunu yapsaydık annen yaşardı, diyemiyorum. Vallahi diyemiyorum. Bu çocuklara ne diyeceğiz, ben bilemiyorum. Onun için önleyici tedbirden başka çaremiz yok. Önleyici tedbirlerle kayıplar 7'den 1'e düşüyor.

GAZİANTEP MOSKOVA İLE YARIŞIYOR

21. yüzyıl veri yüzyılı. Onun için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Bilişim A.Ş.'yi kurduk. Çünkü veriler konuşmazsa hiçbir şey ifade etmiyor. Kurumsal kapasitemizi artırmamız lazım. Gaziantep'in geldiği noktaya bakın: Çevre yolu iç yol olmuşmuş. Kişi başı nüfus yoğunluğunda Moskova ile yarışıyoruz. Bizim derhal ikinci çevre yolunu hayata geçirmemiz lazım. Şu an bunu çalışıyoruz. Kuzeyşehir'den Adana hattına hızlı bir çevre yolu oluşturmamız gerekiyor. Yani temel sorun şu: Artık küresel ısınmanın, sellerin, depremlerin olduğu bir yeni dünya var. Önleyici tedbirleri artırmaktan başka çaremiz yok.

HİDROJENLİ OTOBÜSLERİ İLK GETİREN BELEDİYE OLACAĞIZ

Biz Gaziantep olarak İklim, Ulaşım ve İmar master planlarını daha önce yapmıştık. Ulaşım bizim sorumluluğumuzda, önce doğalgaza geçtik. Şimdi elektrikliye geçiyoruz. Ama Türkiye'nin ilk hidrojenli otobüsünü buraya getireceğiz. Arkadaşlar gitti çalıştı. Köln Belediyesi'ne gittik 200 otobüs hidrojene geçmiş. Suyu ayrıştırıyor ve beraberinde bunu elektrikli otobüse bağlıyor. Bunu yapabilir miyiz? Vallahi de yapabiliriz. Yapmamız gerekiyor. Çünkü su savaşları başlayacak. Şu an suyu çok iyi yönetiyoruz. Eğer suya yatırımı bu kadar yapmasaydık, bugün şehir susuzdu.

BEN, "FAY HATTI" DİYORUM, O "İNEKLERİM VAR" DİYOR

Ben şuna inanıyorum. Ayakkabısı olmayan çocuğu sinemaya götüremezsiniz. Şehirler de vücuda benziyor. Can damarı dediğiniz suyu ve ulaşımı akıtmanız lazım. Nerede tıkanma varsa orada patlıyor. Önümüzde hedeflerimiz var. Yeşil Dönüşüm, Akıllı Dönüşüm ama en temeli Toplumsal Dönüşümdür. Böyle sorunumuz var. Ben deprem bölgesine gidiyorum, anlatıyorum, anlatıyorum hala ovada yaşamaya devam etmek istiyor. Bombanın üzerinde oturuyorsun, torunların da mı ölsün, diyorum. Ama alışkanlıkları öne çıkıyor. Fay hattının üzerinde oturuyorsun, zemini güvenli yere taşınmamız lazım diyorum, o ineklerim var diyor. Bu nedenle Zihinsel Dönüşümü sağlamak, alışkanlıkları değiştirmek inanın Ağrı Dağı'nı oynatmaktan daha zor. Ama hiç vazgeçmeyeceğiz. Mücadele edeceğiz.

ÇALIŞTAY BİZE YOL GÖSTERECEK

Biz 6 Şubat'ta küçük kıyameti yaşadık. 6 Şubat'tan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Artık 6 Şubat öncesi ve sonrası var. Bu yüzden bizim Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği çok önemli bir şey var. Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, diyor. Mikro çalışacağız ama bütün bölgeyi deprem bölgesiymiş gibi bilimsel analiz yapacağız. Yine, Atatürk, 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir' diyor. Bilimi rehber edineceğiz. Çalıştaydan çıkacak sonuç bizim için çok aydınlatıcı olacak. Yol haritası olacak. İMO Başkanım Burkay Beye çok teşekkür ederim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü