USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Gaziantep bölgenin sağlık üssü olacak

Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretimi Tesisi Kurulumu Projesi için ilk imzalar atıldı.

Gaziantep bölgenin sağlık üssü olacak
23-03-2020 21:25
Google News

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) desteğiyle Gaziantep Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretimi Tesisi Kurulumu Projesi için ilk imzalar atıldı. Gaziantep Valisi Davut Gül, imza töreninde yaptığı konuşmada, projeye inandıklarını belirterek yerli ve milli sanayide önemli bir adımın daha atıldığına işaret etti.

Gaziantep Üniversitesi yönetimi, hocaları ve kendilerininprojeye sonuna kadar inandıklarını aktaran Vali Gül, “Yaklaşık bir yıllık süreçte gerek sunum yaparken gerek yetkili yerlere anlatırken bu projeye hepimiz inandık. Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli sanayi oluşturmak konusunda bir hedefi vardı. Bunun en önemli ayaklarından bir tanesi de medikal sanayi. Gaziantep’in medikal alanda kümeleşmeyle ilgili hedefi vardı. Üniversitemizin öncülüğünde bunun ilk adımı olmuş oldu. Buna destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Mustafa Varank’a, Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül’e, Milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e Rektörümüze, ekibine, İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve tüm ekibi ile katkısı olan herkese teşekkür ediyorum”  dedi.

Projenin yaklaşık 32 milyon TL’lik bir proje olduğunu belirten Gül, bunun ise Türkiye’de kalkınma ajanslarının bir seferde verdiği en yüksek miktara denk geldiğinin altını çizdi. 

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli ve milli ilaç hamleleri ve özellikle Türkiye’de yeni ilaç kümelenmeleri doğrultusunda yapılan direktiflerine istinaden bir takım çalışmalar başlatıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

 “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank Bey’in himayesinde güzel bir proje başladı. Diğer taraftan sayın valimiz, kurumlarımız, milletvekillerimiz ve başkanımız başta olmak üzere bu projeyi sahiplendiler. Böylece Gaziantep’te güzel bir projenin ışığı yandı. Türkiye’de cazibe merkezleri anlamında en yüksek bütçeli desteklenmiş İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak bu bütçeydi. Sayın bakanımız projemize inandı. Yapmak istediğimiz şey; Gaziantep gibi sanayisi köklü olan bir şehrimizde, ilaç endüstrisi anlamında da kümeleştirme oluşturmak.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz ise, proje ile Gaziantep Üniversitesi bünyesinde Radyo Panostatik ilaçlarını üretildiği bir tesis kurulacağını vurgulayarak, ”Aynı zamanda farklı izotoplarda yeni kanser ilaçlarının araştırılıp geliştirileceği bir Ar-Ge merkezi kurulacak. Bu merkezde üretilecek ilaçlarda hem iç piyasa, hem de dış piyasaya arz edilecek. Projemizin toplam bütçesi 31 milyon 400 bin TL olup süresi 18 aydır. Özellikle ilaç endüstrisinin stratejik öneminin farkında olduğumuz bugünlerde, böyle bir projenin Gaziantep’te hayata geçirilmesi çok önemli. İnşallah bu yatırımla ülkemizdeki ilaç endüstrisinin millileştiği ve yerlileştiği en önemli merkezlerden birisini hayata geçirmiş olacağız” diye konuştu.

Projeyi hazırlayan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Elboğa ise, kurulacak merkezde kanser görüntülenme ve tedavisinde kullanılan, Türkiye’de üretilen ve üretilmeyen moleküllerin üretileceğini belirterek, “Bu proje yaşama geçtiğinde Gaziantep yerli ve milli ilaç üretim merkezi olacak. Ürettiğimiz molekülleri hastanemizde kullanacağız. Ayrıca Türkiye’nin diğer illerindeki tedavi merkezlerine göndereceğiz. Bundan başka Dünya’nın birçok ülkesine de molekül ihraç edeceğiz. Böylelikle hem ülkemizden döviz çıkışı olmayacak, hem de ihracatla gelir elde edeceğiz” dedi.

Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretimi Tesisi Kurulumu Projesi kapsamında; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öncülüğünde, Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde kurulacak tesis, hem Gaziantep’in hem de bölgenin ilaç ihtiyacını karşılayacak. Özelikle riskli hastalar için dışarıdan getirtilen ilaçlar artık Gaziantep’te üretilecek. Böylece gerekli ilaçlar Gaziantep ve bölgesindeki hastalar için hızlı ve pratik bir biçimde ulaşılabilir hale getirilecek.

Kurulacak tesis aynı zamanda üretimi henüz Türkiye’de yapılmayan radyofarmasötiklerin araştırma çalışmalarının yürütüleceği, üretimine başlanacağı yer olarak Türkiye’de ilk olacak.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü