Eğitimde mühendislik alanını sahiplenerek birçok sosyal sorumluluk projesi hayata geçiren Limak Vakfı, pilot uygulamasını 25 Eylül 2017 tarihinde Gaziantep’te başlattığı ‘Evin Küçük Mühendisleri Projesi’nin kapanış panayırını 20 Nisan’da gerçekleştirdi. Gaziantep’te yürütülen çalışmalar kapsamında 20 anaokulu öğretmeni, 1,500 anaokulu öğrencisi ve 3,000 veliye mühendislik mesleğine dair farkındalık yaratan eğitimler verildi.
Türkiye’de, faaliyet gösterdiği birçok alanda lider konumda olan Limak, yurtiçi ve yurtdışında birçok proje ve yatırımı başarıyla yönetirken, Limak Vakfı faaliyetleri kapsamında eğitim alanında da projeler yürütüyor. Bu amaçla, baştakız öğrenciler olmak üzere geleceğin mühendislerinin yetiştirilmesine katkı sağlıyor. Hayata geçirilen projelerden Evin Küçük Mühendisleri ile; mühendisliği okul öncesi çağlardan itibaren çocuklara sevdirmek amaçlanıyor. Gaziantep’te başlatılan projenin pilot uygulaması olarak; Eylül 2017’deki lansman etkinliğini takiben Ocak 2018’de eğitici eğitimleri tamamlandı. Projenin son aşaması olarak düzenlenen Mühendislik Günleri Panayırı, Nazire Eruslu Anaokulu’nda,Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kirazoğlu, okul müdürü, öğretmenler, öğrenci ve velilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Gaziantep’teki pilot uygulaması Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile gerçekleştirilen projede, okul öncesi dönemdeki çocukların ince ve kaba motor becerilerinin artırılmasına yönelik olarak hazırlanan etkinlikler uygulandı ve çocuklarda mühendislik odaklı yaratıcı düşüncenin temelleri atıldı. Sınıflardaki etkinliklerin yanı sıra veli ve çocuklar arasındaki etkileşimi artırmak amacıyla hazırlanan ‘Evin Küçük Mühendisleri’ kitabı velilere armağan edildi. Farklı mühendislik alanlarının tanıtıldığı bu kitapta, velilerle çocuklarının ortaklaşa gerçekleştireceği oyunlar örneklendi ve çocuklarla birlikte yapmaları için teşvik edildi.
Ailelerin çocuklarıyla birlikte tasarladığı ürünler, eğitim kapsamındaki okullarda düzenlenen Mühendislik Günleri Panayırı’nda sergilendi. Yapılan ürünler arasında; geometri tahtasından bardaklardan yapılan denge kulelerine, çubuklarla inşa edilen iskelelerden atık malzemelerden yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü maketine kadar birçok farklı ürün vardı. Evin Küçük Mühendisleri Kitabı’ndan ilham alan çocuklar ve aileleri kendi özgün projelerini de geliştirerek; pet şişeden basit mekanizmalı elektrik süpürgesi, su basıncı yardımıyla çalışan asansör sistemi ve yay mekanizması ile kendi elektriğini üreten ev mekanizması gibi tasarımlar ile mühendislik mesleğini deneyimlemiş oldu.
Evin Küçük Mühendisleri Projesi’nin Mühendislik Günleri Panayırı’nda bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, teknolojik gelişmeler ışığında bir parmağının ucuyla tüm dünyadaki bilgilere rahatlıkla ulaşılabildiğini belirterek, “Sürdürülebilir kalkınma için beşeri sermayeye güveniyoruz, genç nüfusumuzu doğru bir şekilde genetiklerine uygun kodlayarak eğitim sistemini bunun üzerine kurarsak 2023 hedefine yakınlaşırız” dedi. “Genetiğimizden gelen çok farlı bir yapımız var, birimiz matematikte, birimiz sosyal alanda, bir diğerimiz sporda kabiliyetliyiz” diyen Fatma Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Çocuklar dünyaya geldiğinde hemen etiketliyoruz, bu doğru değil; çocuklarımızı kabiliyetine göre yönlendirmemiz gerekir. Evin Küçük Mühendisleri projesiyle ailede zihinsel dönüşümü başaracağız. Devlet garantisi olsun okulu bitirdiğinde daha kolay iş bulabilsin mantığıyla çocuklarımızı kodlarsak yazık ederiz. Korkunç bir rekabetin içerisindeyiz. Çocuklarımızı doğru kodlayarak, büyük bir sabırla onları yetiştirmemiz gerekiyor. Bu projeyi bir anne olarak, bir kadın olarak, bir kadın belediye başkanı olarak çok önemsiyorum, geleceğimiz adına onları doğru bir şekilde anlar ve algılarsak geleceğimiz çok aydın olacak.
Limak Vakfı Başkanı Ebru Özdemir ise bir ülkenin ekonomik, siyasi ve kültürel gelişmişliğini, o ülkenin öğrencilerine sunduğu eğitimin kalitesi, bilimsel araştırma kapasitesi, yüksek teknolojiye dayalı bir ekonomik modelin belirlediğini söyleyerek, “Biz de ülkemize ekonomik bir mucize yaşatmak istiyorsak, gençlerimizi 21’inci yüzyılın bilgi, beceri ve yetkinlikleriyle zenginleştirmek ve donatmak zorundayız” dedi. Özdemir, “Unutmayalım ki bugünün teknolojisi, bugünün iş dünyası, kendisini fen, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında yetiştirmiş kişilere büyük fırsatlar sunuyor; sunacak. Bu fırsatlardan yararlanmak için evlatlarımızı, en erken yaştan sadece okulların duvarları ile sınırlandırmamız gerekiyor. Hedefimiz, Gaziantep’te başlattığımız bu projemizi birçok ilimizde de hayata geçirmek” dedi.
Konuşmasında çocuklara da seslenen Özdemir, “Hayal kurun, merak edin, sorun, sorgulayın… Bol bol kitap okuyun ve kendinizi geliştirin” önerisinde bulundu.
Editör: Turgut Bozgeyik