USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gaziantepli halıcılar Şili’de

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği'nden oluşturulan bir heyet “Makine Halıcılığında Sürdürülebilir Liderlik” adlı URGE Projesi kapsamında gittiği Güney Amerika’da Brezilya’daki incelemelerini tamamlayarak Şili’ye geçti.

Gaziantepli halıcılar Şili’de
15-12-2017 09:11
Google News

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği'nden oluşturulan bir heyet “Makine Halıcılığında Sürdürülebilir Liderlik” adlı URGE Projesi kapsamında gittiği Güney Amerika’da Brezilya’daki incelemelerini tamamlayarak Şili’ye geçti.

Şili Türkiye Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya tarafından Santiago Türkiye Büyükelçiliği konutunda ağırlanan heyet geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Şili'nin başkenti Santiago’daki Vitacura Türkiye Parkı’nda da incelemeler yaptı.

Dünyanın halı merkezi olan Gaziantep’te halıcılar ihracatlarını arttırmak için kıtalara arasında mekik dokumaya devam ederken son olarak Güney Amerika’ya giderek Brezilyada incelemeler yaptı. Brezilya’nın ardından Şili’ye geçen Gaziantepli halıcılar burada da sektörle ilgili alıcı firmalarla bir araya geldi. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğinden oluşturulan bir heyet “Makine Halıcılığında Sürdürülebilir Liderlik” adlı URGE Projesi kapsamında Brezilya’nın ardından Şili’ye giderek incelemelerini sürdüren 35 kişilik heyet Türkiye Şili Büyükelçiliği Santiago Ticaret Müşaviri Elçin Edis’le bir araya gelerek Şili pazarı ve iş dünyası hakkında bilgiler aldılar. Ticaret Müşaviri Edis’e heyetin çalışmaları hakkında bilgiler veren GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan hedeflerinin Şili halı pazarında daha etkin ve kalıcı işler yapmak olduğunu ifade etti. Karşılıklı görüş alışverişinin ardından GAHİB Başkanı Kaplan Şili Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Elçin Edis’e desteklerinden dolayı teşekkür ederek günün anısına bir plaket takdim etti. Gaziantepli halıcı heyeti daha sonra Şili İş Adamları Federasyonu üyeleriyle bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Şilili iş adamları Gaziantepli halıcılarla yakından ilgilenirken Şili’de kullanılan halı desenleri ve türleri hakkında heyete bilgi verdi. Şili’nin gelecekten Gaziantepli halıcılar için önemli bir pazar haline geleceğinin de vurgulandığı görüşmelerin ardından Şili’de yer alan halı satış merkezlerinde incelemelerde bulunuldu.

Şili Türkiye için önemli bir pazar

Şili’de temaslarını tamamlayan Gaziantepli halıcılardan oluşan heyet onuruna düzenlenen gala yemeğine katılan Türkiye Şili Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya yemek sonrası heyeti Türkiye Şili Büyükelçiliği konutunda ağırladı. Büyükelçi Kaya Şili’nin ekonomik yapısı hakkında da bilgiler vererek Türk sanayici ve iş adamlarını Şili’de görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Büyükelçi Kaya’ya Türk halı sektörü ve Gaziantep’teki  halı üretimiyle ilgili bilgiler veren GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan Türkiye’nin halı sektöründe de ihracatını arttırması için yürütülen çalışmalar doğrultusunda Güney Amerika’nın hedef Pazar olarak seçildiğini ifade etti. Brezilya ve Şili’de yürütülen çalışmalar ve gerçekleştirilen temaslar hakkında da bilgiler veren Başkan Kaplan Türk heyeti onuruna verilen yemeğe katılan, ardından heyeti konutunda ağırlayan Şili Türkiye Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya’ya günün anısına bir plaket verdi. Büyükelçi Kaya’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Güney Amerika pazarının Türkiye için önemli bir pazar olduğunu, her geçen gün Türkiye’nin bu pazardaki payını arttırdığını ifade etti. Karşılıklı görüş alışverişinin ardından heyet geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili ziyareti sırasında Santiago’da açılışını gerçekleştirdiği Şili Vitacura Türkiye Parkında incelemelerde bulundular. GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan parkın Türkiye’yi temsil ettiğini ifade ederek dünyanın her yerinde Türkiye’nin bıraktığı eserlerle karşılaşmak bizler için onur vericidir” dedi.

Halıcılar 2018’de Güney Amerika pazarlarından umutlu

Yapılan çalışmalarla ilgili bir değerlendirme yapan Başkan Kaplan “Şili halı sektörü için bakir bir Pazar. Burada Gaziantepli halı firmaların önemli bağlantılar kurduğunu görmek elbette gelecek dönem için önemli. Brezilya’da ki temaslarımızın ardından Şili’ye gelerek buradaki temaslarımıza ve heyetler halinde resmi temaslarımıza başladık. Şili İş Adamları Federasyonu ile yaptığımız toplantıda bizler için önemli bir yol haritası oluşturulabilecek bilgiler edindik. Şili’de yer alan halı mağazalarına da ziyaretlerde bulunarak Şilili alıcıların tercih ettiği renk, tasarım ve kalite hakkında bilgiler aldık. Verimli geçen bu temaslarımızın 2018 yılı ihracat rakamlarımızı olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Şili halısını Gaziantep’ten alıyor

Başkan Kaplan Şili’ye 2017 yılının ilk 11 ayında Türkiye genelinden 6 milyon 194 bin dolarlık halı ihracatının gerçekleştirildiğini yapılan bu ihracatın yüzde elliden fazlasının Gaziantepli halıcılara ait olduğunu ifade ederek “2017 yılının ilk on bir ayında Gaziantepli firmalarımızdan Şili’ye toplam 3 milyon 594 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirilmiştir. Aynı dönemde Türkiye’nin Şili’ye halı ihracatı toplam 6 milyon 194 bin dolardır. Gaziantep için önemli bir pazar olan Brezilya ve Şili’nin firmalarımız tarafından mercek altına alınması ve yoğun tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi önemlidir. Firmalarımızın bu pazarı yakın takibe alarak buralarda incelemeler yapacağına inanıyorum” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü