İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi önderliğinde, Deprem Master Planı Yol Haritası Çalıştayı yapıldı.
Bir otelde gerçekleştirilen çalıştaya Vali Vekili Uğur Aladağ, Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, çok sayıda inşaat mühendisi, uzman ve akademisyenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk yaptı. Deprem konulu videonun izlenmesinin ardından yapılan konuşmalarda deprem önleme çalışmalarının önemi vurgulandı.
Vali Vekili Uğur Aladağ yaptığı konuşmada “ Hiç şüphesiz deprem bir doğa olayı. Ancak yarattığı sonuçlar itibariyle sosyal, ekonomik ve siyasal açıdan çok önemli sonuçlara yol açan, hatta yıkımlara ve büyük felaketlere yol açan bir doğa olayı.
Dünyanın yapısı deprem üreten bir yapı. Bundan kaçış yok. Bizim ülkemizde iki tane çok büyük fay hattı bulunuyor. Dolayısıyla her zaman depremlere maruz kalma riski bulunan ülkelerden biriyiz.
1996 yılında MTA’nın yaptığı deprem haritasına baktığımızda aşağı yukarı nüfusumuzun yüzde 93’ünün deprem tehlikesi altında yaşadığı, büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’inin deprem tehlikesi altında bulunduğu tespit edilmiş.
Gaziantep 600 kilometre uzunluğu bulunan Doğu Anadolu fay hattının 40 kilometre kadar yakınında bulunuyor. Özellikle ilimizin İslahiye ve Nurdağı İlçeleri birinci derece deprem bölgesi içinde yer alıyor. Diğer bölgeler, yani metropol diye tabir ettiğimiz yerler üçüncü derece deprem bölgesi içinde bulunuyor.
Bu da bize gösteriyor ki; ülkemizin, bölgemizin ve Ortadoğu’nun en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olarak Gaziantep’in gerekli eylem ve planlamaları yaparak güncel tutması, uygulamalarla da canlılığı korumak zorundayız.
Bilindiği üzere 1999 Gölcük depreminden sonra deprem planlama ve tedbirlerimiz AFAD ile beraber önemli bir yere ulaştı. Bugün memnuniyetle görüyoruz ki; büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz bu planlar çerçevesinde kentsel yenileşme, yapı stokunu yenileme ve yeni yapılacak yapıları da bilimsel veriler, ölçüler ve şartlar içerisinde devam ettirme konusunda çok etkin bir görev yürütüyorlar.
İnşaat Mühendisleri Odamızın yaptığı bu çalışma, deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin alınması ve planlanmamasıyla ilgili çok önemli bir çalıştay olacaktır.
Bu anlamda İnşaat Mühendisleri Odamızın bu çalışmasının ilimize ve ülkemize hayırlı olacağını düşünüyor, bu çalışmaya katkıda bulunmak üzere ilimize gelen ya da ilimizde bulunan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil ve Şahinbey İlçe Belediyeleri, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile üniversite ve akademisyenlerin de destek verdiği çalıştayın kinci ve daha sonraki oturumlarında Deprem Master Planı ve Yol Haritası değerlendirileceği teknik detaylar masaya yatırılacak.