USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Gaziantep’te kadın adaylar ortak açıklama yaptı

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women), yereldekikadın adayları 2019 yerel seçimlerine hazırlamak üzere düzenlediği Yerel Siyaset Atölyesi Gaziantep’te gerçekleşti.

Gaziantep’te kadın adaylar ortak açıklama yaptı
20-12-2018 16:20
Google News

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women), yereldeki kadın adayları 2019 yerel seçimlerine hazırlamak üzere düzenlediği Yerel Siyaset Atölyesi Gaziantep’te gerçekleşti. Atölyeye, Gaziantep’in yanı sıra Mardin, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Mardin’den yerel seçimlerde aday ya da aday adayı olanve sivil toplum kuruluşlarından36 kadın katıldı. Katılımcılar, ortak bir açıklama ile siyasette toplumsal cinsiyet eşitliği çağrısı yaptı.

""

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) yereldeki kadınların siyasete katılımlarını desteklemek amacıyla, 2019 yılında gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde kadın aday ve aday adaylarına yönelik güçlenme atölyeleri düzenliyor. 18-20 Aralık tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleşen atölyeye, Gaziantep’in yanı sıra Mardin, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Mardin’den farklı siyasal partilerden adaylar katıldı. Sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin gözlemci olarak katıldığı atölyede, kadın adaylar ortak bir açıklamaya imza attı. Bildiriyi, Kahramanmaraş Kadın Platformu Başkanı Kibar Özdemir okudu.

""

Kadın adaylardan siyasette eşitlik talebi

Atölye kapsamında katılımcılar, siyasi partilere, karar mercilerine, medyaya ve siyasetçilere seslendikleri ortak bir bildiriye imza attı. Kadın adaylar ve sivil toplum temsilcileri, siyasi partilerden kadınlara yerel seçimlerde daha fazla yer vermelerini, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu’nun geçici özel önlemleri yasallaştıracak şekilde yeniden düzenlenmesiniistediler. Açıklamada “Siyasi partilerin eşit yaklaşımı ile parti faaliyetlerine, karar verme mekanizmalarına ve yönetimlerine dahil olmak istiyoruz” sözlerine yer verildi.

Üç gün süren atölyede şehirlerdeki sorunları ele alan ve bu sorunları çözmeleri gerektiği konusunda fikir birliğine varan kadın adaylar, ortak bildirgede “Kentlerimizdeki geçim sıkıntısı, kırsal kalkınma, istihdam, eğitim, hava kirliliği, uyuşturucu, kadınlara yönelik şiddet, çocuk istismarı gibi sorunlar kadınları daha çok etkilemektedir. Bu sorunlara, kadın bakış açısıyla çözüm üretmek için seçim kampanyalarımızda yer vereceğiz. Biz kadınlar, birlikte güçlüyüz, siyasette daha çok yer alarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir dil ve politikalarla kentlerimizin sorunlarını çözeceğiz” açıklamasında bulundu.

Atölyeye, aday ya da aday adayı olan ve sivil toplum temsilcileri olmak üzere 36 kadın katıldı. Uzmanlar tarafından adaylık süreci, kampanya yönetimi, seçimlere hazırlık gibi konularda eğitimlerin verildiği Gaziantep Yerel Siyaset Atölyesi, kadın adaylara ve sivil toplum temsilcilerine sertifika verilmesiyle sonlandı.

Yerel Siyaset Atölyeleri

“Siyasette Adın Var, Siyasette Kadınlar Var” sloganıyla kadın adayları eğitimlere davet eden Yerel Siyaset Atölyeleri’ne;il ve ilçelerde belediye başkanlıklarına ve belediye meclis üyeliklerine adaylık başvurusu yapmış olan ya da yapacak olan kadınlarbaşvurabiliyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi uzmanları tarafından verilen eğitimlerde katılımcılara, adaylık süreci hazırlıkları, seçmenlerle iletişim, kampanya için finansal kaynak yaratma, kampanya yönetimi, seçim kanunları ve siyasette kadına yönelik şiddet gibi konularda bilgi sunuluyor.Üç günlük eğitimde adaylar;seçim sistemi, rolleri ve sorumlulukları üzerine tartışıyor, liderlik becerilerini geliştiriyor, interaktif bir şekilde eğitime katılarak seçime hazırlık yapıyorlar. Eğitimde ayrıca katılımcılara, toplumsal cinsiyet eşitliği ile birlikte kadınların siyasi katılımının ve liderliğinin önemi aktarılıyor.

Gaziantep Yerel Siyaset Atölyesi Ortak Bildirgesi

Biz; Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Mardin’den farklı siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından kadınlar, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından düzenlenen “Yerel Siyaset Atölyesinde” biraraya geldik. Siyasette daha çok kadın hedefine ulaşmak içinsaygı, çeşitlilik ve işbirliğiprensipleriyle tartıştık ve birlikte güçlendik.

Siyasetçilere, her seviyedeki karar alıcılara, siyasi partilere, medyaya sesleniyoruz:

Tüm siyasi partilerden, kadınlara yerel seçimlerde daha fazla yer vermelerini, ve ayrımcılık yapmadan karar mekanizmalarının her aşamasında kadınların siyasi katılımını ve liderliğini desteklemelerini talep ediyoruz. Kadın siyasetçilerin siyasi partileri de güçlendireceğine inanıyoruz.

Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu, geçici özel önlemleri yasallaştıracak şekilde, yeniden düzenlensin. Böylece, kadınların kazanabilecekleri sırada ve yerlerde aday olmalarını ve seçim kampanyalarında özelikle bütçe konusunda kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz.

Siyasette kadınlara yönelik şiddet olmamalı. Şiddet sadece fiziksel değildir, kadın siyasetçilere yönelik ayrımcılık da şiddettir. Siyasi partilerin eşit yaklaşımı ile parti faaliyetlerine, karar verme mekanizmalarına ve yönetimlerine dahil olmak istiyoruz.

Medyadan, kadın siyasetçilere yönelik eşitlikçi bir dil kullanmalarını ve kadın adaylara adil ve eşit yer vermelerini istiyoruz.

Kentlerimizdeki geçim sıkıntısı, kırsal kalkınma, istihdam, eğitim,hava kirliliği, uyuşturucu, kadınlara yönelik şiddet, çocuk istismarı gibi sorunlar kadınları daha çok etkilemektedir. Bu sorunlara, kadın bakış açısıyla çözüm üretmek için seçim kampanyalarımızda yer vereceğiz. Kadınlar siyasi hayatta var olmak için kentin tüm mekanlarındakendilerini güvende hissetmelidir.

Biz kadınlar, birlikte güçlüyüz, siyasette daha çok yer alarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir dil, ve politikalarlakentlerimizin sorunlarını çözeceğiz.

Arzu Ekmekci

Aslı Emektar

Bircan Demir

Burcu Yıldıran

Birgül Yıldırım

Cahide Tanhan Baki

Dilek Dai

Ebru Koç

Emine Şener

Fatma Çam Döker

Fatma Doğan Rane

Fatma Esin Özgül

Fatma Ünlü

Gül Yıldız Bozgeyik

Güler Erat

İnci Önay

Kibar Özdemir

Melek Kanbağlı

Meryem Ulaşlı

Mine Çiçek

Muzazzez Çiloğlan

Nuray Göktepe

Nurgül Doğan

Nurhayat Karakan

Saide Melek Bayıl

Seval Begdaş

Sevilay Çete

Sinem Erener Ballan

Songül Denktaş

Songül Koçdağ

Sultan Bayındır

Sultan Ünal

Tuna Meşe

Tülay Yılmaz

Zehra Sağlam

Zeynep Üzrek

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü