24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27’nci Dönem Milletvekilliği Seçimlerine ilişkin Seçim Güvenliği toplantısı Gaziantep’te yapıldı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Gaziantep, Adana, Antalya, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman, Kilis, Mersin, Niğde ve Osmaniye valileri Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Genel Komutanı, Akdeniz Sahil Güvenlik Bölge Komutanı, Adana Jandarma Bölge Komutanı, İl Emniyet Müdürleri ve İl Jandarma Komutanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ali Yerlikaya, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27’nci Dönem Milletvekilliği Seçimlerine ilişkin Seçim Güvenliği toplantısının ilimizde yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası uygulanmak üzere alınması gereken bütün önlemleri Yüksek Seçim Kurulu kararları ve Bakanlığımız talimatları doğrultusunda alıyoruz.
Seçimde vatandaşımızın hür iradesinin sandığa en güzel şekilde yansıması konusunda gereken bütün tedbirleri almaya devam edeceğiz. Seçimin aziz milletimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Toplantıda katılımcılara hitaben İçişleri Bakanı Süleyman Soylu seçimde alınacak tedbirler hakkında bilgi vererek, “24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimi ve beraberinde gerçekleşecek olan milletvekili genel seçimlerine ilişkin güvenlik önlemlerini istişare etmek üzere düzenlemiş olduğumuz bölge güvenlik toplantılarının 4.’sünü Gaziantep'te gerçekleştiriyoruz.
Her seçimin psikolojisi birbirinden çok farklıdır. Bu seçim yeni hükumet sisteminin ilk seçimi olacak. Dünyanın her yerinden yakından takip edilecek bir seçim yaşayacağız. Dolayısıyla her zamankinden daha ağır bir sorumluluk bizi beklemektedir.
Bizim pozisyonumuz açık ve nettir. Seçim halkın seçimidir. Bizim görevimiz vatandaşımızın özgür iradesini sağlıklı bir şekilde herhangi bir güvenlik zafiyetine meydan vermeden bir ortamı temin etmektir.
Bakanlık olarak seçim güvenliğini üç noktada ele alıyoruz. Birincisi kampanya ve propaganda döneminin güvenliği, ikincisi seçim günü oy verme güvenliği, üçüncüsü seçim akşamı oy sayımı güvenliği başlıklarında olacak.
Seçim sonuçlarının, listelerin, bütün evrak ve oy pusulalarının ilgili yerlere seçim hukukuna uygun bir şekilde iletilme sorumluluğudur. Özellikle bu tedbirleri alırken seçimlerde propaganda faaliyetlerine engel olmayacak bir yaklaşımı göstermek olacaktır. Güvenliği bahane edip ifade özgürlüğünün önüne geçmememiz gerekiyor. Bunu yaparsak seçimler anlamını yitirir” dedi.
Seçim gününde kolluk görevlilerinin bütün izinleri kaldırılacak ve herkes bu seçimde görevini alacaktır. Halihazırda 264 bin 526 emniyet personelimiz, 195 bin 695 jandarmamız, 50 bin 793 güvenlik korucumuz ve 19 bin 993 gönüllü güvenlik korucumuzla beraber toplam 531 bin personelimiz seçim günü görevinin başında olacaklardır.
Bunun yanı sıra güvenlik tedbirlerine yardımcı olmaları maksadıyla 74 helikopter, 18 insansız hava aracı, 6 insanlı keşif uçağı, 6 bin 64 zırhlı muharebe aracı ve 765 TOMA'da güvenliği sağlamak amacıyla görevlerinin başında olacaktır” dedi.
Bakan Soylu, “Hepimiz seçimler yaşadık. Seçim tek kelimeyle tarif edilirse seçim bir hukuktur. Bir eksikliğin telafi edilemeyeceği bir anlayıştır. Onun için gerek Seçim Kanunu, gerek Yüksek Seçim Kurulu’nun bu konuda ortaya koymuş olduğu genelgelerin tamamını arkadaşlarımız tarafından bilinmeli ve yenilikler takip edilmelidir. Bu seçimin diğer seçimlerden farkı, seçim kanunlarında yapılan değişikliklerdir” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Soylu, “Seçim anlayışı ve güvenliği konusu Türk demokrasisinin en başarılı olduğu konulardan bir tanesidir. Gerek vatandaşlarımız gerek ülkemizin seçimle ilgili kurumları bu işle ilgili büyük bir tecrübe ve pratiğe sahiptir. Türkiye’de pazar günü seçim olur, pazartesi herkes gündelik hayatına devam eder” diye konuştu.
Toplantı İller İdaresi Genel Müdürlüğünce hazırlanan seçim tedbirlerine ilişkin sunumun gösterilmesi, soru ve soru cevaplar bölümüyle sona erdi.
Editör: Turgut Bozgeyik