Ressam Claudia Schmidt Üzelgeçici ve eşi Mustafa Serdar Üzelgeçici’nin SANKO Sanat Galerisi’nde açtıkları sergi, 8 Şubat’a kadar gezilebilecek.
Gaziantep’te sanatın ve sanatçının buluşma noktası haline gelen SANKO Sanat Galerisi’nde “Geçmişten Bugüne” ismiyle açılan sergide, Mustafa Serdar Üzelgeçici’nin 10, Claudia Schmidt Üzelgeçici’nin 13 eseri yer alıyor.
Adana'da kendi atölyelerinde resim çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Mustafa Serdar Üzelgeçici, resim çizmeye daha önceleri başladıklarını, ancak profesyonel olarak eğitim almaya 2007 yılında başladıklarını söyledi.
“Son 4 yıldan bu yana herhangi bir eğitim almadan, eşimle beraber evimizin alt katına kurduğumuz atölyemizde resim çalışmalarımızı yürütüyoruz” diyen Mustafa Serdar Üzelgeçici, şöyle devam etti:
“Resim yapmaya çocuk yaşlarında başladım. 17 yaşındayken babamın portresini yaptım. Resme olan ilgim hiç azalmadı. Resim yapmak benim için mutluluk ve sağlık anlamlarına geliyor. 1996 yılında sol tarafımdan kısmi felç geçirdim. Resim yaparak sağlığıma kavuştum. Resim yapmak aynı zamanda ruhumu besliyor.
Genellikle portre ve insan figürleri üzerine çalışmalar yapıyoruz. Eşimle özellikle ortak konular hazırlıyoruz. Resim sanatında farklı teknikler var. Eşim, tuval üzerine akrilik boya tekniği ile çalışmalarını yapıyor. Ben ise tuval üzerine yağlı boya tekniğini kullanıyorum.”
Temaları birbirine yakın olsa da stillerinin birbirinden çok farklı olduğunu anlatan Mustafa Serdar Üzelgeçici, “Her sanatçının kendine has bir tekniği olur. Bizim de tekniklerimiz farklı. Birbirimizden ilham alıyoruz. Aynı ortamda olduğumuz için fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Bu bize daha çok farklı eser ortaya çıkarmamıza yardımcı oluyor” dedi.
Mustafa Serdar Üzelgeçici, ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde sanata bakış açısının farklı olduğuna vurgu yaparak, “Oradaki sergiler ve galeriler bile çok farklı. Çünkü ekonomisi iyi insanların sanata ayıracak zamanları ve maddi imkanları da oluyor” diye konuştu.
SANKO Sanat Galerisi’nde açılan sergi, 8 Şubat’a kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.
MUSTAFA SERDAR ÜZELGEÇİCİ
Adana 1957 doğumlu Mustafa Üzelgeçici,1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. 1985 - 1986 yıllarında İngiltere Londra City Üniversitesi, 1990-1991 yıllarında İsviçre St. Gallen Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi aldı.
İstanbul Sanat Fuarı, Floransa İtalya Bienali ve iki kez ArtAnkara Sanat Fuarı’na katılan sanatçı, 2014 ve 2016 yıllarında Adana AÇS Galerisi ve Altınoran Sanat Galerisi’nde kişisel sergi açtı.
Mustafa Serdar Üzelgeçici, 15’inci Şefik Bursalı Resim Yarışmasında sergilenme ödülü aldı, 2009 - 2017 arasında Adana, Eskişehir, Zürih ve Ankara’da 11 karma sergiye katıldı.
CLAUDİA SCHMİDT ÜZELGEÇİCİ
Almanya-Tiengen doğumlu olan sanatçı, babaannesinin resim çalışmalarından etkilenerek küçük yaşta resim yapmaya başladı. Ailesinin desteği ile Zürih Sanat Akademisi yetenek sınavlarına giren sanatçı, yaşı küçük olduğundan amacına ulaşamadı.
Eğitimi nedeniyle gittiği Londra’da eşi Mustafa Serdar Üzelgeçici ile tanışan ve eşinin de sanata duyduğu ilgi nedeniyle bu konuda kendisini geliştirmek isteyen sanatçı, müzeleri gezip, çeşitli sergileri takip ederek bu sanat dalında kendi çizgisini oluşturmak istedi.
Eşinin rahatsızlığı dolayısıyla İsviçre’den 1998 yılında Adana’ya gelen ve eşiyle birlikte farklı resim öğretmenlerinden ders alıp atölye çalışmalarına katılan sanatçı, aile albümündeki kendi kültürünü yansıtan resimlerden etkilenerek, bunları çizgisi doğrultusunda akrilik tekniğiyle tuvale aktardı.
“İki Albüm, İki Kültür” konulu ilk kişisel sergisini eşiyle 2014 yılında Adana’da açan sanatçı, son dört yıldır kendi atölyesinde çalışmalarına devam ediyor. 2015 yılında Zürih-İsviçre’de kendi adını taşıyan galerisini kuran sanatçı, 2013 - 2016 yılları arasında İstanbul, Adana, Çanakkale ve Ankara’da beş resim yarışmasına katılarak ödül kazandı. Sanatçı, 2016 ve 2017 yıllarında ArtAnkara, Floransa ve Artist 2017 fuarlarına katıldı.