USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Genç profesyoneller sertifikalarını aldı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Genç Profesyoneller Programı”na yönelik sertifika törenine katıldı.

Genç profesyoneller sertifikalarını aldı
25-10-2019 22:48
Google News

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SAP Türkiye Firması’yla Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) iş birliğinde yeni mezun gençlere yönelik düzenlenen “Genç Profesyoneller Programı”na yönelik sertifika törenine katıldı.

ŞAHİN: ÇOCUKLARA İCAT ÇIKARMAYI ÖĞRETİN

2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GSOMEM) gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan Şahin, “Çağımız dönüşüm çağı. Büyük bir ekosistem var. Siz bu işin uzmanlarısınız. Bize düşen bu ekosistemi iyi anlamak doğru kararlar almak. Artık dönüşüm zamanı. Bizim çocukluğumuzda bize öğretilenin tam tersini yapma zamanı Bize, ‘icat çıkartmayın’ dediler. Şimdi çocuklarımıza bunun tam tersini söylüyoruz. Aslında toplumda çok ciddi bir zihinsel dönüşümle karşı karşıyayız. Çağa baktığımızda bunun ruhunu iyi anlamak gerek. Aslında Picasso, ‘ben resimlerde gördüğümü değil düşündüğümü boyadım’ diyor. Yeni Picassolar çıkarma çağı. Elimizdeki en büyük gücümüz beşeri sermaye. 1 milyon genç nüfusumuz var. Dünya yaşlanıyor. Avrupa ve Amerika’da en akıllı gençleri içinde barındırma trendi var. Ama bu gibi çoğu ülkede en büyük sorun beşeri sermayenin azalmasıdır. Buralarda yetkililerle konuşarak, ‘Bunu nasıl çözeceksiniz?’ dediğimde çözümü ‘Yapay Zeka’yla olduğunu belirttiler. Ya bu durumu iyi anlayacağız ya da yenilenmezsek yenileceğiz. Biz büyük bir milletiz ve büyük millet olmak büyük hayaller, büyük mücadeleler gerektirir. Hayaliniz ve mücadele ruhunuz varsa kendimize güvenmemiz kendi insanımıza güvenmemiz gerekir. Doğalgaz, petrol, altın hepsi kısıtlı. Ama bir şey var ‘Zeka’. Artık kas dönemi bitti kafa dönemindeyiz. Gençlerimize güveniyoruz. Bize düşen önünüzü açmak. Dünya’nın yakaladığı bu trendi yakalamak, ekosistemin gereğini yapmak. AR-GE Merkezi diyoruz, beraberinde tasarım merkezine dönüşüyor. Tasarım Merkezi’ne gerekli altyapıyı sağlamaz üretime dönüştürmezseniz yalnızca pazar olarak kalıyorsunuz. Türkiye pazar olamaz. Türkiye bunları üretme kapasitesine ulaşması gereken çok güçlü bir ülke” dedi.

KÜRESEL REKABETTE BİZ VARIZ

Ekonomik Gelişim AR-GE ve İnovasyon Daire Başkanlığı kurduklarını hatırlatan Şahin, şöyle devam etti: “1 milyon genç bize emanet. Yerelden evrensele bu alanları iyi beslememiz gerekiyor. Biz büyükşehir olarak, valimizin liderliğinde başkanlarımızla çok önemli bir başlangıç yaptık. Önce sanayimizi emek yolundan yüksek teknolojiye nasıl geçiririz diye bir raporlama yaptık. Şehrin sanayi röntgenini aldık. Tek tek dolaştık. Gerekli makamlarla iletişim haline geçtik. 11’nci Kalkınma Planı’nda ne yazılmışsa, bir şehir bunları bizden talep ediyor dediler. Bundan dolayı, bu şehrin vizyonu için başta valimiz olmak üzere bütün oda başkanlarına teşekkür ediyorum. Bir an önce bölgesel kalkınmayı güçlü bir şekilde yönetmemiz lazım. Ben ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı’yım. Cumhurbaşkanımız manifestosunda 12 başlığın içerisindeki en önemli başlık akıllı şehirlerdi. Şehir nasıl akıllanacak? Sorunları teknolojik altyapıyla çözdüğünüz zaman, akıllı dolaşım, akıllı eğitim, akıllı sağlık, akıllı güvenlik, akıllı enerji, akıllı binayla. Bunlar da bu konuda genel müdürlerimizin getirdiği gerekli teknolojiyi yönetim merkezine koymak ve gereğini yapmakla olacak. Bunun için çalışıyoruz. TBB olarak da aynı şekilde şunları söyledim: ‘1 iş makinası aldınız, 2’nci bir iş makinası talep etmeyin. Bunun sonu yok, hazıra dağ dayanmaz. Bunun kaynağı nasıl aktarılacak, Dünya’daki rekabet gücümüzü nasıl arttıracağız, küresel güç nasıl olacağız? Artık bunları şehirlerde başlamamız lazım.’ Rabbim enerji için ne verilecekse vermiş. Yol haritamız belli. Aklımızı kullanacağız ve bu yarışta başa baş gideceğiz. Sen istersen bu bir hayal değildir. Mücadele ruhunu birleştireceğiz. Büyükşehir olarak ‘küresel rekabette biz varız’ diyoruz.”

KOÇ: SAHADA OLMAZSAK MASADA OLAMAYIZ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç “Cumhurbaşkanlığı dijital dönüşüm ofisi olarak teknolojik yetkinlik kazandırmak amacıyla İstanbul, Ankara’dan sonra Gaziantep’te başlatılan bu programa emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak Bir mottomuz var. ‘Bakış Açımızı Değiştiriyoruz’ dijital bir evrende yaşıyoruz. Bazı şeylere farklı bakmamız ve kabuğumuzu kırmamız gerekiyor. İçtiğimiz su bile dijitalleşen dünyamızın bir ürünü. El değmeden kimsenin dokunmadığı ve kaynağından bize ulaşan bir su. Hayatımızın her alanında artık makineleşme ve beraberinde gelen yenilikçi teknolojiler hâkim. Finans sektöründe artık verilerin daha iyi analiz edildiği, otonom araçların daha güvenli sürüş sağladığı, tıbbi doktorların daha iyi ameliyatlar ve operasyonlar yaptığı bir dünyadayız. Oyunun kuralları değişiyor. Bu anlamda malumunuz olduğu üzere 2020 yılına baktığımızda Dünya genelinde yeni teknolojileri bilen yaklaşık 40 milyon yeni bireylere ihtiyacımız var. Sizler bu nitelikli insan olmaya adaysınız. Çok daha iyi olacaksınız. Ülkemizde nitelikli iş gücü ihtiyacı artarak devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı olarak bu ihtiyaca duyarlıyız ve bundan dolayı buradayız. Ülkemizde bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik bu çalışmaları karşılamaya yönelik destek verdiğimizi söylemek istiyorum ve bunların hepsini özellikle söylediğim bir şey var Ankara’nın doğusundaki her organizasyona geleceğime dair söz verdim. Hepimiz bakış açımızı değiştireceğiz ve saha da etkin bir rol almamız gerekecek. Sahada olmazsak masada olamayız. Eskiden dijitalleşme endeksimiz geriye giderken şimdi güçlü bir liderle ilerliyoruz. Dünyada bütün gelişmiş ülkelere baktığımızda görüyoruz ki dünyada güçlü kamu dijital dönüşüm lideri var. Artık Türkiye Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde 2023 vizyonu çerçevesinde kamu kurumlarının performansı, hizmet ve verimliliğini arttırarak kamunun dijital dönüşümüne öncülük edeceğiz” dedi.

GÜL: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YERİNE GETİRECEĞİZ

Gaziantep Valisi Davut Gül, Dünya’da kullanılan bilginin yüzde 70’i son 30 yılda üretilen bilgi olduğunu belirterek, “Çok hızlı bir dönüşüm var, cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde başkanlık sistemiyle birlikte Türkiye buna hazırlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi bu açıdan çok önemli. Kısa veya orta vadede Türkiye’yi Dünya’nın gittiği bu yere taşır. Gaziantep’in bu dönüşüme hazır olduğunu her fırsatta dile getirdik, özellikle sanayide yüksek teknolojiye geçişte birbirinden farklı konuları çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çizdiği yol haritasında bir de üzerimize düşeni yerine getirmiş oluruz” diye konuştu.

ÜNVERDİ: YENİ BİR HİKAYEYE İHTİYACIMIZ VAR

GSO Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in tarihi İpek Yoluyla Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olduğunu kaydederek, şunları aktardı: “Üretim ve ihracat bakımından Türkiye’nin 6’nci sırada yer alan şehrimiz, ihracatta geçen yıl 7 milyar dolar bu yıl ise 7,5 milyar dolar hedeflemektedir. 6 organize sanayi bölgesini bünyesinde barındıran kentimizin gelişen teknolojiye ayak uydurarak bizim de artık klasik üretimden çıkarak yeni üretim modellerine adapte olmamız gerekiyor. Çağ teknoloji çağı Türkiye ve kent olarak bizim de yeni bir hikayeye ve değişime ihtiyacımız var bunu da eğitim odaklı nitelikli insan yüksek teknolojinin sonucu yüksek katma değerli ürünlerle başarabiliriz. Önceleri dünyanın en büyük şirketleri arasında petrol şirketler bulunurken şimdi teknolojiyi ve bilgiyi kullanan firmalar önde yer almaktadır. Dijitalleşme bu sürecin en önemli unsurudur. Yeni dönemde sanayide robot teknolojisiyle sanayi 4.0’la üretilen ürünler insan eli değmeden teknoloji sayesinde üretiliyor.”

SÖZEN: DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE 14 MİLYAR DOLAR İHRACATA ULAŞILIR

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edibe Sözen, 2 ay süren 25 katılımlı programda iki Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencisinin bu global sertifikayı almayı hak kazandığını söyleyerek,  dijital dönüşümü sağladıktan sonra Gaziantep’in 14 milyar dolar ihracata ulaşabileceğini dile getirdi.

CANDAN: DÜNYA ÇOK MODERN BİLGİLER KULLANIYOR

SAP Genel Müdürü Uğur Candan ise, şöyle konuştu: “Yeni meslektaşlarım olarak bundan sonra yeni dijital projelerde hep birlikte yolumuza devam edeceğiz. Hızla dünya değişiyor ve bizi biz yapan değerler ne bildiğimiz değil neyi daha hızlı öğrenebildiğimiz. Bugün geçen aylar boyunca çok önemli yere ve yurtdışından gelen eğitimcilerle birlikte inceleme fırsatı oldu. Tek bilmenizi istediğim bu öğrendiklerinizi kullanacaksınız ama her 6 ayda 9 ayda her gün bir şey öğrenmek gerekiyor. 20 sene önceki kullandığımız bilgilerin hiçbirini arkadaşlarımız kullanmadı. Çok modern bilgiler kullanılıyor. İstanbul’da yapılan eğitimlerin daha iyi ve kalitelisi burada yapma fırsatımız oldu. Bu atılan bir tohumdur. Bunu yeşertmek için de yolculuğa devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından Genç Profesyoneller Programı’nda sertifika almayı hak kazananlara sertifikası verildi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü