Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve TÜBİTAK iş birliğinde; “TÜBİTAK-TEYDEB AR-GE Destek Programları” konulu online bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Gaziantep ve bölgede faaliyet yürüten firmaların TÜBİTAK Ar-Ge desteklerinden azami fayda sağlamaları ve kent sanayisinin rekabet gücünün artırılması amacıyla düzenlenen toplantıda, TÜBİTAK TEYDEB Bilimsel Programlar Uzmanı Burçin Çakır, katılımcı firma yetkililerine yönelik proje ve desteklere başvuru şartları, başvuru değerlendirme ve izleme süreçleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Çakır yaptığı sunumda TÜBİTAK Ar-Ge destekleri ile özel sektör kuruluşlarının araştırma – teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerinin desteklendiğini ve bu yolla Türk sanayisinin araştırma – teknoloji geliştirme yeteneğinin, yenilikçilik kültürünün ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunulduğunu söyledi.
Toplantıda ayrıca Burçin Çakır tarafından TEYDEB'in yapısı, verilen destekler ve bu desteklerdeki son yenilikler, iş akış şemaları, projelerin kabul ölçütleri, Başkanlığın verdiği diğer destekler, girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini geliştirme ve teknogirişim destekleri konusunda sunum yapıldı.
TEYDEB’in ulusal yenilik-girişimcilik ekosisteminin gelişmesini ve sürdürülebilirliğini, yürüttüğü programlar ile desteklediğini ifade eden Çakır, şunları kaydetti:
“Bu ana hedef doğrultusunda; özel sektör kuruluşlarının proje esaslı araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetleri destekleniyor. Bunun yanında özel sektör kuruluşlarının kendi aralarında, üniversitelerle ve araştırma kurumlarıyla ulusal/uluslararası iş birliği geliştirmelerine ve teknoloji transfer mekanizmaları oluşturmalarına katkıda bulunuluyor. TEYDEB ayrıca firmaların fikirden ürüne, üründen pazara kadar olan girişimcilik süreçlerini sadece maddi olarak değil, eğitim, iş rehberliği, finans kaynaklarına erişim gibi faaliyetlerini, başta KOBİ’ler olmak üzere özel sektörün girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesini destekleyecek programlar da yürütmektedir. Firmalarımızın uluslararası pazarlarda daha rekabetçi olmalarına ve yetkinliklerinin artmasına katkı sağlayan TEYDEB Ar-Ge desteklerine dair Gaziantep Sanayi Odası tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısının tüm katılımcılar için faydalı olmasını temenni ediyorum.”
GSO Teknik Danışmanlık ve KOBİ Geliştirme Müdürü Veysel Çelebi de amaçlarının; Gaziantep’te faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge’ye dayalı üretim yapmaları, ürünlerine mühendislik, teknoloji, ve yenilik katarak, ürünlerini Ar-Ge çalışmaları ile adeta yoğurarak, teknolojisi yüksek katma değerli ürünler üretmelerine destek olmak olduğunu söyledi.
Gaziantep’in Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6. şehri olduğunu anımsatan Çelebi, “Gıda , tekstil, makine, kimya ve plastik sektörleri başta olmak üzere 155 alanda üretim yapan Gaziantep, Türkiye imalat sanayisinde önemli bir konumdadır. Firmalarımızın bazı çalışmaları Ar-Ge projesi kapsamında olduğu halde, bu çalışmalarını Ar-Ge projesi haline getirmeden ve TÜBİTAK veya devlet desteklerini kullanmadan kendi gayretleri ile gerçekleştiriyorlar. Firmalarımız yapacakları AR-GE çalışmalarını proje haline getirerek TÜBİTAK’a başvurmaları halinde, TÜBİTAK tarafından sağlanan Ar-Ge desteklerinden faydalanabilirler. Yapılacak Ar-Ge faaliyetleri de ilimiz sanayisinin teknolojik dönüşümüne ve rekabet gücünün artmasına destek olacaktır. Bu konuda farkındalık oluşturmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Toplantı, katılımcılar ile gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.